לאחר החקיקה שהושלמה בשבוע שעבר, ישראל מנתקת את קשריה עם אונר"א, סוכנות האו"ם שהוקמה כדי לשמר את מעמד הפליטות הפלסטיני וזכות השיבה.
ממשרד החוץ נמסר כי בהתאם להוראות החוק, שר החוץ ישראל כ״ץ הורה למנכ״ל המשרד יעקב בליטשטיין להודיע לאו״ם על ביטול ההסכם בין ישראל ואונר״א משנת 1967. הסכם זה היווה את הבסיס המשפטי ליחסים בין ישראל לסוכנות האו"ם.
כ״ץ מסר כי ״אונר״א – הארגון שעובדיו השתתפו בטבח ה-7 באוקטובר ושרבים מעובדיו הם פעילי חמאס – הוא חלק מהבעיה ברצועת עזה ולא חלק מהפתרון. לאו״ם הוצגו אינספור ראיות אודות פעילי חמאס העובדים באונר״א ואודות שימוש במתקני אונר״א למטרות טרור ודבר לא נעשה בעניין. יתרה מזאת, גם את ההמלצות של האו״ם עצמו, שנכתבו בדו״ח קולונה, אונר״א בחר לא ליישם.
"אל תאמינו למי שאומר לכם שאין תחליף לאונר״א: כבר עכשיו הרוב המכריע של הסיוע ההומניטרי מועבר דרך ארגונים אחרים, ורק 13 אחוזים ממנו מועבר דרך אונר״א. מדינת ישראל מחויבת לדין הבינלאומי ותמשיך לאפשר הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה באופן שלא יפגע בביטחון אזרחי ישראל", הוסיף השר כ"ץ.

אונר"א, הסוכנות שהוקמה ב־1949, מיועדת לסיוע אך ורק לפליטים פלסטינים. עילת הקמתה אינה הומניטרית, אלא פוליטית במוצהר: היא משמרת את מעמד הפליטות גם לצאצאיהם של הפליטים, שלכאורה נאלצו להיעקר מבתיהם בישראל ב־1948. אם בעת הקמת הארגון היה מדובר בכ־750 אלף איש, כיום מדובר במיליונים, דור שלישי ורביעי לאותם פליטים לכאורה, המתגוררים בלבנון, ירדן, יו"ש, עזה ומקומות נוספים.
לאורך השנים, פעלו חוקרים כמו דוד בדין, ובהמשך מכון המחקר Impact-se לפרסם את תכני ספרי הלימוד הנלמדים בבתי הספר של אונר"א, ולהראות כי הם עמוסים באנטישמיות, הסתה כנגד ישראל והיהודים, ושבחים לשהידים רוצחי יהודים. הספרים הללו, הם שבו והדגישו – ממומנים בפועל בידי מדינות המערב שתורמות סכומי עתק לאונר"א מתוך מחשבה שמדובר בסיוע הומניטרי, אך בפועל הן בכספי משלמי המסים שלהן מעודדות אנטישמיות והסתה, וחינוך שמפאר מעשי טבח ביהודים דוגמת שבעה באוקטובר.
את סוכנות האו"ם למען הפלסטינים ליוו במשך השנים גם האשמות כבדות בשחיתות, וכן בנוגע למעורבות עובדיה בטרור. בטבח שבעה באוקטובר ובמלחמה המתנהלת מאז, הוכיחה ישראל, נטלו מחבלים שהינם עובדי אונר"א חלק פעיל ברצח, בחטיפות ובזוועות.
במשרד החוץ מדגישים כי ישראל העבירה לידי האו"ם חומרים רבים המוכיחים את מעורבות הסוכנות בטרור, כגון רשימה של 100 פעילי הזרוע הצבאית של חמאס העובדים באונר"א – שהועברה כבר ביולי האחרון, אבל באונר"א לא נקטו שום פעולה מולם. רק לפני עשרה ימים פורסם כי עובד אונר״א שהופיע ברשימה זו, השתתף בטבח במיגונית בכפר רעים (מחמד אלעטיווי). אונר"א לא נקטה נגדו צעדים למרות המידע. זאת ועוד, לאחר שנהרג בפעולת צה״ל, מזכ״ל האו״ם אנטוניו גוטרש בחר להביע צער על מותו. בנוסף, עובד סוציאלי באונר"א חטף את יונתן סמרנו המוחזק עדיין בשבי חמאס משער בארי. פעולות טרור רבות במלחמה התבצעו מתוך מתקני אונר"א, בתי ספר ומרפאות של הארגון, אך באונר"א לא הודיעו אפילו פעם אחת לישראל במהלך המלחמה על השימוש הפסול שנעשה במתקניה על ידי ארגון טרור, דבר שעומד בניגוד למחויבויותיה לשמור ניטרליות.
לאחר פרסום הוכחות כנגד אונר"א, הקים השנה מזכ"ל האו"ם ועדת בדיקה בראשות שרת החוץ לשעבר של צרפת, קתרין קולונה. באונר"א, אומרים במשרד החוץ, לא נקטו אף בצעדים המינימליים שנדרשו מהם בדו"ח קולונה: לא פוטרו עובדים שהם אנשי חמאס וג'יהאד אסלאמי, לא נעשה דבר בעניין הפרת הנייטרליות של המתקנים של אונר״א, והארגון לא שינה את ספרי הלימוד הנלמדים והתכנים המסיתים בבתי הספר.
בתגובה לביקורת הבינלאומית כנגד החקיקה בישראל, נמסר ממשרד החוץ כי בהתאם ללשון החוק, החקיקה בנושא אונר״א תיכנס לתוקפה בעוד כשלושה חודשים, במהלכם תורחב הפעילות הענפה ממילא מול ארגונים בינלאומיים אחרים שאינם נגועים בטרור, ותתבצע היערכות להפסקת הקשר עם אונר״א ולביסוס האלטרנטיבות, הכל בהתאם לדין הבינלאומי.