בעבר טען דונלד טראמפ, שהוא הנשיא הידידותי ביותר לישראל בעת המודרנית וגם רוה"מ נתניהו כינה אותו בשעתו "החבר הטוב ביותר שהיה לישראל בבית הלבן". בכהונתו הראשונה הוביל הנשיא האמריקני הנבחר את יוזמת הסכמי אברהם, ששינתה לחלוטין את חוקי המשחק באזור ופתחה לראשונה אופק אמיתי לשינוי אמיתי למעמדה של ישראל בקרב מדינות ערב. לכך הוסיף את הצעד הדקלרטיבי המבורך של העברת השגרירות האמריקנית לירושלים וההכרה בריבונות הישראלית על רמת-הגולן. מאידך, הוא גם יצא מהסכם הגרעין, מהלך שסייע לאיראנים לקדם את הפרויקט לפיתוח נשק גרעיני, גם אם נעשה מכוונות טובות.
בדקנו מה חושבים בעולם על הקדנציה השנייה של טראמפ וכיצד צפויה להיראות מדיניותו ביחס לישראל ומלחמותיה בחמאס ובחיזבאללה, הגרעין האיראני והאם ארה"ב תתקוף אותו, השליטה בעזה וביו"ש, נורמליזציה עם סעודיה, מימון אונר"א ועוד.
"נתניהו לא יכול להיות בטוח שטראמפ יתמוך בהשמדת הגרעין האיראני"
"הרפובליקה האסלאמית נראית שברירית, האיומים עליה הם אדירים", אמר עלי ואז, מנהל פרויקט איראן ויועץ בכיר בקבוצת המשבר הבינלאומית ל-CNN. הוא הוסיף כי השמיכה של המנהיג העליון חמינאי, קצרה מכדי להתמודד בו-זמנית עם כל הבעיות עמן מתמודדת איראן. "בעוד המזרח התיכון מצוי על על ספה של מלחמה רחבה יותר ואיראן מאיימת להגיב למתקפה הישראלית, יש חשש כי בחירתו של טראמפ עשויה לעודד את נתניהו לפגוע במתקני הגרעין של איראן", נכתב ב-CNN.
"יש אפשרות שטראמפ יורה לנתניהו לסיים את העבודה לפני שייכנס לתפקיד באופן רשמי (ב-20 בינואר). זה אומר שאולי נראה הסלמה בנובמבר ודצמבר – ישראל תנסה לדחוף את היתרון שלה כדי להחליש את איראן ואת 'ציר ההתנגדות שלה' לפני שטראמפ נכנס לתפקיד ואז טראמפ ייכנס וייקח קרדיט על היותו משכין שלום", אמר ואז.

"סביר להניח שטראמפ ינסה לחזור למדיניותו מהכהונה הראשונה [האנטי-איראנית], במסגרתה יצא מהסכם הגרעין עם איראן, החריף את הסנקציות עליה וחיסל את קאסם סולימאני", כתב טום בייטמן, לשעבר כתב לענייני המזרח-התיכון של ה-BBC וכיום הכתב המדיני בעיתון הבריטי. בשיחה עם עיתונאים בספטמבר, אמר טראמפ שהוא פתוח לחתימה על הסכם חדש מול איראן במטרה למנוע ממשטר האייתוללות לפתח נשק גרעיני. "אנחנו חייבים לעשות עסקה, כי ההשלכות הן בלתי אפשריות. אנחנו חייבים לעשות עסקה", אמר אז, מבלי לפרט על תוכנה של עסקה כזו.
לא יפריע או יעזור?
"בעוד שטראמפ ביקש להפסיק את המעורבות הצבאית של ארה"ב בעיראק ובאפגניסטן, הוא לא נרתע מהפעלת הכוח הצבאי של ארה"ב", אמר למגזין Foreign Policy רוברט גרינוויי, ששימש כמנהל הבכיר למזרח התיכון בתוכנית הביטחון הלאומית של טראמפ. "האופציה הצבאית עשויה להיות האפשרות היחידה שנותרה כדי למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני", הוסיף. ארגוני המודיעין האמריקנים התריעו כי איראן תכננה לרצוח את טראמפ וככל הנראה תמשיך במאמצים אלה מעבר ליום הבחירות. "עכשיו כשיש ביניהם עניין אישי, לא הייתי פוסל את זה (תקיפה באיראן, י"ש)", אמר גרינוויי.
"העדיפות של טראמפ היא ההגנה על ישראל", אמר ג'יימס קרפאנו, שהיה בצוות החשיבה של הנשיא הנבחר במהלך כהונתו הראשונה, לוושינגטון פוסט, "הוא כנראה לא יגביל את ישראל בשום צורה כיצד היא מגיבה או מאיימת להגיב לאיראן, לחיזבאללה או לחמאס".
לכאורה ניתן לחשוב שמדובר בדבר נפלא, אך חשוב לשים לב למילים המדויקות של קרפאנו. הוא לא אומר שטראמפ ישלח כוחות אמריקנים לתקוף, אפילו לא לצד צה"ל, אלא רק לא יגביל אותנו מלפעול. מול חיזבאללה וחמאס זה מספיק, אבל אם במהלך כהונתו תגיע איראן לסף נשק גרעיני – בישראל מקווים שארה"ב לא תאפשר מצב כזה ותוביל את התקיפה. נקווה שטראמפ, שאימץ קו כמעט היפי של רצון להימנע ממלחמות, כן יתקוף אם וכאשר נגיע לכך.

בהקשר הזה אמר דייויד וורמסר, יועץ בכיר לסגן הנשיא לשעבר דיק צ'ייני לעניינים אסטרטגיים במזרח התיכון, ל-FOX: "כל תקווה ישראלית שעכשיו ארה"ב תרים את הכדור ותצטרף לישראל בלחימה במלחמה הזו, במיוחד באיראן עצמה, היא תקוות שווא", אמר והמשיך, "טראמפ ייתן לישראל לעשות את מה שהיא צריכה לעשות ולהגן עליה ללא סייג או איפוק לעשות זאת, אבל היא לא תעשה זאת עבור ישראל". ג'וליאן בורגר, שליח הגרדיאן הבריטי לירושלים, כתב כי טראמפ ירצה עסקה מהירה בלבנון והוסיף: "נתניהו לא יכול להיות בטוח שטראמפ יתמוך במלחמה להשמדת תוכנית הגרעין של איראן".
"טראמפ יאפשר לישראל לספח חלק מעזה ויו"ש ולשלוט שם"
ביחס לסיום המלחמה נכתב ב-BBC: "במהלך הקמפיין טראמפ הצהיר מספר פעמים כי הוא רוצה שהמלחמה תסתיים. לא ברור איך הוא ינווט בין רצונו להפגין תמיכה חזקה בהנהגה הישראלית תוך ניסיון להביא את המלחמה לסיום". בגרדיאן הציגו עמדה דומה.
מוסטפא ברגותי, חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית ואחיינו של מרואן ברגותי, התראיין ל-CNN ואמר: "נתניהו יתמודד מול נשיא הרבה יותר קשוח ממה שהוא רגיל אליו, אני לא חושב שטראמפ יסבול את המשך המלחמות באופן שהן מתרחשות". גם אלון פנקס, לשעבר הקונסול הישראלי בניו-יורק, אמר ל-CNN שטראמפ לא רוצה לרשת את המלחמה לתקופת הנשיאות שלו.
מאידך, אמר ברגותי, שטראמפ עשוי לאפשר לישראל לספח חלקים מיהודה ושומרון, מה שיביא לדבריו ל"סוף פתרון שתי המדינות". בגרדיאן נכתב כי "חזרת טראמפ מסירה את המחסום בפני סיפוח של חלק מעזה והגדה המערבית ולשליטה מלאה של ישראל שם", והוסיפו: "הממשל כמעט בוודאות לא יגן על אונר"א, טראמפ עצר את המימון לארגון ב-2018 והוא הוחזר רק בידי ביידן ב-2021". פוואז גרגס, פרופסור ליחסים בינלאומיים בבית הספר לכלכלה של לונדון, אמר ל-NBC כי הוא חושש מהאפשרות שטראמפ "ייתן לנתניהו כל מה שהוא רוצה" בכל הנוגע לאספקת נשק.

MBS מחכה לטראמפ
כזכור, לפני ה-7 באוקטובר דן ממשל ביידן עם הממשל הסעודי על הסדרת היחסים עם ישראל. באקסיוס דווח שלשום (ב') כי בין האמריקנים לסעודים מתבשלת עסקה, אך למגינת לבנו היא אינה כוללת את ישראל.
ב-CNN נכתב בהקשר הסעודי: "טראמפ מקווה להרחיב את שילובה של ישראל במזרח התיכון, אך עשוי לעמוד בפני אתגר בסירובה של סעודיה לנרמל את היחסים עם המדינה היהודית עד שתראה נתיב להקמת מדינה פלסטינית, שישראל סירבה לו".
בגרדיאן נכתבו דברים ברוח דומה: "מי שהרוויח הכי הרבה במזרח התיכון מתוצאות הבחירות פרט לנתניהו, היא סעודיה, שהשקיעה רבות במשפחת טראמפ. כעת יש לה בן ברית קרוב בבית הלבן, שילחץ על הסכם נורמליזציה סעודית-ישראלית. בממשל ביידן השקיעו כמות רבה של אנרגיה וזמן רב בניסיון להשיג הסכם סעודי-ישראלי וחשדו לאורך כל הדרך שיורש העצר, מוחמד בן סלמאן (הידוע בכינוי "MBS"), מחכה לנשיא טראמפ. אפילו עבור הנסיך לא יהיה פשוט לעשות עסקה עם נתניהו בזמן שעזה משוטחת ולמעלה מ-43 אלף פלסטינים נהרגו, אך ההיסוס מצדו עשוי להיות זמני בלבד".