נשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, הודיע ביום שלישי על מינויים חדשים בממשלו העתידי: אנשי העסקים אילון מאסק וויבק רמסוואמי. השניים יעמדו בראש ועדה חדשה שתתמקד בקיצוץ בהוצאות הממשלתיות ובחיסול רגולציות מיותרות. טראמפ שיבח את מאסק, חברו המיליארדר, ואת רמסוואמי, שהיה יריבו במרוץ הרפובליקני לנשיאות, על הובלת הוועדה החדשה שתהיה חלק ממאמציו לשנות את מבנה הממשל הפדרלי.
בהודעתו, הסביר טראמפ כי הוועדה, שתכונה "המחלקה ליעילות ממשלתית", תפעל באופן עצמאי מהממשלה הפדרלית ותשקול דרכים "לשינוי דרסטי" במערכת הממשלתית, בשיתוף פעולה עם הבית הלבן ומשרד התקציב הפדרלי. מאסק, שיזם את הרעיון, ציין כי תהליך זה יתמקד בקיצוץ בסעיפים לא יעילים, צמצום כוח האדם במשרדים ממשלתיים והפחתת רגולציות לא נחוצות. מאסק גם ציין כי הוא יקרא לוועדה בשמה "DOGE", בהתייחסות למטבע הקריפטו המפורסם שהפך אותו לדמות בולטת בתחום הטכנולוגיה.
הוועדה אמורה להגיש את המלצותיה עד ל-4 ביולי 2026, אך יש ספקות לגבי יכולתה להניב תוצאות ממשיות. כל שינוי בתקציב הפדרלי או בהוצאות ידרוש אישור של הקונגרס, הגוף האחראי על המימון הפדרלי, וההמלצות שהוועדה תציג לא בטוח שיועברו על ידי הרוב הרפובליקני בקונגרס ובסנאט.

אחד היעדים המרכזיים של מאסק במהלך הקמפיין היה לחתור לקיצוץ של עד 2 טריליון דולר בתקציב הממשל הפדרלי – סכום שהוקיעו מספר מומחי תקציב שטענו כי מדובר בהצעה שאינה ריאלית בהתחשב בגודל התקציבים של משרדי ההגנה, החינוך וביטחון הפנים של ארה"ב.
בנוסף לחשש לגבי הקיצוצים הרבים שדרשו מאסק ורמסוואמי, יש גם חשש שוועדה כזו עשויה להיות נתונה ללחצים פוליטיים או עסקיים, במיוחד לאור קשריו של מאסק עם הממשל הפדרלי. מאסק, שעשה מיליארדים ממכירת רכבים חשמליים בחברת "טסלה" וממחקר בתחום החלל באמצעות פרויקטים הממומנים בחלקם מהממשל, ביקר לא פעם את הרגולציה הממשלתית על חברותיו.
רמסוואמי, שהפך לדמות בולטת במרוץ הרפובליקני לנשיאות 2024, הדגיש את הצורך בהפחתת הבירוקרטיה הממשלתית וצמצום משמעותי במשרות ממשלתיות. באחת מההצהרות הרדיקליות ביותר של הקמפיין שלו, הוא הציע לצמצם את כוח האדם הממשלתי ביותר מ-75%.

בין יועצי טראמפ יש המברכים על ההחלטה למנות את מאסק ורמסוואמי לעמוד בראש הוועדה, וטוענים כי מדובר בהזדמנות לממש את מטרות המפלגה הרפובליקנית לשיפור היעילות הממשלתית. עם זאת, ישנם גם שמפקפקים בכך שמדובר במהלכים שיביאו לשינוי משמעותי במאזן הפיסקלי של ארה"ב, במיוחד לאור החוב הפדרלי המנופח, שעומד להגיע לשיאים היסטוריים.
בממשל טראמפ מקווים כי הוועדה תוכל להחיות את המודל של "הוועדה של גרייס" מתקופת רייגן, שהמליצה על קיצוצים בהוצאות של מיליארדי דולרים. אלא שגם אז, לא ברור אם יצליחו להפעיל את ההמלצות בצורה אפקטיבית, במיוחד כאשר כל שינוי בתקציב הפדרלי דורש אישור של הקונגרס.
בינתיים, יועצים רפובליקניים מקווים שהוועדה תהיה דו-מפלגתית וכוללת אישים בעלי מוניטין לא מפלגתי, אך נראה כי הבחירה במאסק ורמסוואמי עשויה לעורר התנגדות בקרב דמוקרטים, דבר שיכול להקשות על יישום ההמלצות בממשל החדש.