צה״ל ומבקר המדינה הגיעו היום (ה׳) להסכמות משותפות בדבר התחלת ביקורת מבקר המדינה בצה״ל. המתווה שגובש מאפשר את קיום הביקורת החשובה, שמירת המיקוד של צה"ל ומפקדיו במלחמה ואת תהליכי הלמידה בתוך צה"ל.
בימים הקרובים, לאחר צמצום הצו על ידי בג"ץ תחל עבודת הביקורת בצה"ל בנושאים שונים באופן מדורג. קיומן של ביקורות הליבה על כשל ה-7 באוקטובר ייבחן עד מרץ 2025, עם תשומת לב למצב של המלחמה בחזיתות השונות.
מצה"ל נמסר כי "הרמטכ״ל ברך על הגעת הצוותים של צה״ל והמבקר לכדי הסכמה שתאפשר את המשך המיקוד של צה״ל ומפקדיו במטרות המלחמה, תהליכי הלמידה המבצעית בצה״ל וביקורת עניינית ומקצועית".
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מסר: "ביקורת המדינה מחויבת לבצע את תפקידה ולקיים ביקורת על כלל הדרגים – המדיני, הצבאי והאזרחי. המתווה המוסכם יאפשר לקיים ביקורת אפקטיבית שתתבצע באופן מדורג לצד המשך פעילותם החשובה של לוחמי צה"ל במיגור אויבינו".
המתווה המלא:
הבדיקה של כל הנושאים הבאים שנקראות "הביקורות המיידיות", יחלו במקביל בכל היחידות הרלוונטיות בצה"ל, עם אישור המתווה בקרוב:
- מסיבת נובה – ייבדק הליכי האישור והיערכות האבטחה במקום.
- הטיפול באזרחים שנרצחו בשבעה באוקטובר.
- פינוי הפצועים לבתי החולים בשמחת תורה – הביקורת תתמקד בפיקוד העורף, פעילות מפקדת קצין רפואה ראשי ואגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, בנוגע לוויסות הפצועים וחלוקתם וכן לתפקוד קצין רפואה ראשי בוועדת האשפוז העליונה.
- פינוי האוכלוסייה וקליטתה – עבודת השטח תתמקד בפיקוד העורף.
- היעדר תפיסת ביטחון לאומי והשפעתה על תהליכים מרכזיים בדרג המדיני ובצה"ל.
- מענה מערכת ההשכלה הגבוהה לסטודנטים מגוייסים במהלך המלחמה.
- אפקטיביות מכשול קו התפר והמעברים בעוטף ירושלים.
- שימור יכולות ייצור אמל"ח "כחול לבן" בישראל וההשפעה על המלחמה.
- מערכות תקשוב לתכלול לאומי של מידע וטיפול במפונים לפני פרוץ המלחמה ובמהלכה.
- ההסברה הממשלתית במערכה על דעת הקהל הבין לאומית – יתמקד בדובר צה"ל.
- ענף החקלאות במלחמה.
- ההגנה על מתקן ביטחוני בדרום.
עבודת השטח של נושאי הביקורת הבאים יחלו חודש וחצי אחרי תחילת הליך הביקורת של צה"ל ביחידות, לפי המנגנון הבא:
- בגופים מבצעיים כמו פיקודים, אמ"ץ, אמ"ן, חיל האוויר, חיל הים, הרמטכ"ל וסגנו – תתקיים עבודת שטח בנושא אחד בלבד בכל זמן נתון.
- בשאר יחידות הצבא יתקיימו עבודת שטח אחת בנושאים גדולים או שלושה בנושאים קטנים או שילוב ביניהם, בכל זמן נתון.
הנושאים הם: לוחמה כלכלית בטרור; תפקיד הקבינט המדיני-ביטחוני לפני המלחמה, עמידה ביעדי אורך נשימה לתחמושת בראי המלחמה; הצטיידות בפריטי מיגון ואמצעים אופטיים במלחמה; ביטחון מידע – שקיפות צה"ל לאויב; הניהול הממשלתי של התחום האזרחי בזמן המלחמה; שמירה על ביטחון יישובים שבאחריות המשטרה; משק הדם הלאומי בשגרה ובחירום; הטיפול בבריאות הנפש בעקבות השבעה באוקטובר והמלחמה; מיגון בתי החולים במלחמה והרציפות של מערכות הטכנולוגיה והתקשוב בצה"ל בשבעה באוקטובר.
בשלב הראשון יתקיים יום לימוד שבו צה"ל יציג למבקר את המערכות השונות, ולאחר מכן צוות הביקורת יעדכן את הצבא באיזו מערכת ברצונו להתמקד ואז הביקורת תיפתח. במקרה של הסלמה במצב הביטחוני, ייתכן וביקורות יושהו ל-48 שעות ככל והן קשורות למצב.
במהלך ינואר ופברואר 2025, יתקיים שיח בנוגע לתחילת הביקורת על נושאי הליבה:
- מהלך האירועים ב-7 באוקטובר – פעילות הדרג המדיני, צה"ל ושב"כ.
- הגנת הגבול ברצועת עזה לפני המלחמה.
- תהליכי עבודה בקהילת המודיעין לפני ה-7 באוקטובר.
- היערכות צה"ל להתמודדות עם איום תת הקרקע.
- הבקרה המודיעינית עד לתחילת המלחמה.