לאחר למעלה משנה של תקיפות מצד חיזבאללה וכחודשיים של לחימה עצימה, הסכם ההסדרה בתיווך אמריקני מול לבנון, צפוי לעלות היום (שלישי) אחר הצהריים להצבעה בקבינט המדיני-ביטחוני. במסגרת ההסכם הצפוי, ישראל תעזוב את שטחה של לבנון בתוך 60 יום, וצבא לבנון הוא שאמור לוודא את אי-חזרתם של גורמי טרור מדרום לליטני.
גורם מדיני ביקש אמש להדגיש מול הביקורת מימין, כי לא מדובר בהסכם לסיום מלחמה, אלא בהפסקת אש שתיבחן בשטח – ולדבריו יכולה להיעצר גם אחרי ימים ספורים, במקרה של הפרה בידי הצד השני.
כפי שפורסם ב"מקור ראשון" כבר לפני כמה שבועות, גם אתמול נעץ גורם מדיני את ההחלטה להסכים להסדרה כעת, בחשש מפני הפסקת אש שתיכפה בהחלטה של מועצת הביטחון של האו"ם, ללא וטו אמריקני, הפסקת אש שלפי הנטען – תהיה לכאורה טובה פחות לישראל מאשר זו המתגבשת בהסכם.
עוד תולים בדרג המדיני את הצורך בהסדרה כעת ב"זמן נדרש להתעצמות צבאית", ומזכירים כי קיים כרגע אמברגו נשק בפועל מצד ממשל ביידן. בנוגע לשאלה האם הסכם הסדרה יקל כבר כעת את אמברגו הנשק, משיב הגורם רק כי "עם טראמפ יהיה לנו הרבה יותר קל".
הסבר נוסף שמספק גורם מדיני טוען להישג בעצם ניתוק הזירות בין לבנון לעזה, והגעה להסכם בלבנון ללא נסיגת כוחות בעזה. לדברי הגורם, הסדרה כעת בצפון מגבירה את הלחץ על חמאס, ויכולה גם לקרב הסכם הכולל השבת חטופים, שכן חמאס נותר לבד במערכה, ללא סיוע של חיזבאללה מצפון.
אף שהסכם 1701 מתום מלחמת לבנון השנייה הופר ברגל גסה בידי חיזבאללה, שבנה מערך התקפי עצום סמוך לגבול – כעת, אומר הגורם, ישנו מסמך צד אמריקני המצורף להסכם הנוכחי, ובו נכתב מפורשות כי במידה וחיזבאללה יורד מדרום לליטני, ישראל רשאית לפעול צבאית נגדו. חיזבאללה היום הוא ארגון שונה לגמרי משהיה בשישה באוקטובר, הוא מוסיף. לאחר חיסול ישראלי של צמרת הארגון כולל מינויים חליפיים, פגיעה בחלק ניכר מהרקטות, הרס משמעותי של תשתיות ומנהרות, הרחקת כוח רד'ואן מהגבול וחיסול כ-3,500 פעילי טרור של הארגון.
בנוגע לתיקוני גבול, לדברי הגורם – אלו מתחוללים בשטח, והם לטובת ישראל. עוד אומר הגורם כי במסגרת ההסכם, לא יושבו שבויים של חיזבאללה, אלא ייוותרו בידי ישראל.
לצד המחאה הבולטת של ראשי רשויות מהצפון כנגד ההסדרה, בדרג המדיני לא ממהרים לקרוא לתושבים לשוב לבתיהם. סבסוד המלונות ושכר הדירה ימשך בינתיים, וההבנה היא כי הפסקת האש תצטרך להוכיח את עצמה, לפני קריאה רשמית לשוב.
ביקורת בקבינט
ההסכם צפוי להיות מאושר היום (שלישי) בהצבעה בקבינט, אף שכמה מחבריו מתחו הערב ביקורת על ההסדר. בהם השר איתמר בן גביר, וכן השר בצלאל סמוטריץ׳ שאמר בכנס של מועצת יש״ע, כי "שום הסכם לא יהיה שווה את הנייר שהוא חתום עליו – זה לא מעניין. מה שמעניין, זה שפירקנו להם את הצורה ונמשיך לפרק אותה". השר וחבר הקבינט אבי דיכטר, כתב ברשת X כי "אם ההסכם מול לבנון יהיה 'העתק הדבק' של 1701 – לא אתמוך בו. מחר בקבינט אלמד את הפרטים ואחליט בהתאם".
השר עמיחי שיקלי מהליכוד כתב כי "רצף המהלומות על צמרת חיזבאללה והמהלכים הקרקעיים הביאו הישגים מבצעיים אדירים, אסור בשום פנים ואופן למכור אותם תמורת שקט שכמוהו כנזיד עדשים. כבר למדנו על בשרנו מה הריביות על קניית שקט בבזאר המזרח תיכוני". חבר הכנסת מהליכוד דן אילוז, כתב כי החזרת צבא לבנון לדרום לבנון, "זו לא פחות מהונאה עצמית. צבא לבנון נשלט על ידי ממשלה שחיזבאללה הוא חלק מרכזי בקואליציה שלה. זהו אותו צבא שעמד מנגד בזמן שחיזבאללה התחמש וטיפח מערך טילים עצום המאיים על אזרחי ישראל. מנגנון פיקוח בינלאומי? זה מזכיר יותר מדי הסכמי עבר – כאלה שהיו מרשימים על הנייר אך חסרי שיניים, ולא החזיקו מעמד חודשים ספורים".
על אף התגובה הצרפתית כי בכוונת צרפת לכבד את צווי המעצר כנגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, צרפת נוטלת חלק בהסדרה. היא צפויה לשלוח חיילים וכן להיות חלק מהוועדה לפיקוח על ההסכם. על פי הדיווחים, לבנון התעקשה כי צרפת תהיה חלק מההסכם, וישראל נעתרה בסופו של דבר. גורם בארמון האליזה אף מיהר לקחת הערב קרדיט על ההסדרה, ומסר כי הדיונים בנוגע להפסקת האש התקדמו משמעותית, "בעקבות מאמצים שהובילו הנשיאים מקרון וביידן מאז ספטמבר".