סרטן הריאות זכה זה מכבר לתואר המפוקפק "הסרטן הקטלני בעולם" ובישראל הוא סוג הסרטן הקטלני ביותר הן בקרב גברים והן בקרב נשים. על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, עד סוף שנת 2024 יאובחנו בישראל כ-2,900 נשים וגברים עם סרטן הריאות וכ-1,800 ככל הנראה ימותו מהמחלה. על פי סקר שערכה האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף חברת מחקרי השוק הבינלאומית Ipsos, כשליש מהציבור מכיר מישהו שהונע להתחלה או חזרה לעישון במהלך שנת 2024, כמחציתם קשורים לשירות הצבאי. אירועי ה-7 באוקטובר היוו גורם לחץ משמעותי שדחף לעלייה בהרגלי העישון של כ-33 אחוזים מכלל המעשנים: 12 אחוזים חזרו לעשן, 21 אחוזים מעשנים יותר. מאידך, רק 7 אחוזים הפסיקו לעשן במהלך שנת 2024, כאשר לפי האגודה אדם שמפסיק לעשן מפחית באופן משמעותי את הסיכון שלו לחלות ואפילו אדם שמפסיק לעשן לאחר שאובחן כחולה סרטן מגביר בכך את סיכויי החלמתו.
לצד העובדה שלמעלה מ-80 אחוזים ממקרי המוות מסרטן הריאות נגרמים כתוצאה מעישון אקטיבי או פסיבי, כ-20-10% מהאנשים שחלו בסרטן ריאות לא עישנו מעולם. מחקר סיני חדש ורחב היקף שבחן קרוב ל-100 אלף משתתפים במשך קרוב ל-9 שנים, מצא כי הקפדה על תזונה דלת שומן עשויה להפחית את הסיכון לסרטן ריאות, במיוחד במעשנים, בעוד שצריכה גבוהה של חומצות שומן רוויות עשויה להגביר את הסיכון לסרטן ריאות. מדובר במחקר משמעותי מאוד, שכן עד כה היו מעט ראיות לקשר שבין שיעור צריכת השומן לבין הסיכון לחלות בסרטן ריאות.
החוקרים חילקו את המשתתפים לארבע קבוצות, בהתאם לשיעור השומן הרווי שצרכו. צריכה גבוהה של שומן רווי נמצאה קשורה בעלייה של לא פחות מ-35 אחוזים בסיכון לחלות בסרטן ריאות בכלל. סרטן ריאות מופיע בשני סוגים עיקריים: הסוג הנפוץ יותר, סרטן ריאה של תאים לא קטנים (NSCLC), והסוג הפחות תדיר אך הקטלני יותר, סרטן של תאים קטנים קטנים בריאות (SCLC).
המשתתפים שצרכו את הכמות הגבוהה של השומן הרווי היו בסיכון של 105 אחוזים יותר מחבריהם שצרכו את התזונה דלת-השומן ביחס לסרטן התאים הקטנים קטנים האגרסיבי יותר. לצד זה, סיכוייהם של אלה שהקפידו על צריכת תזונה דלה יותר בשומן לחלות בסרטן בתאים הלא קטנים היו נמוכים ב-24% לעומת הקבוצה שצרכה את התזונה העשירה ביותר בשומן. הפער היה בולט בעיקר בקרב מעשנים.
בשורה התחתונה, המחקר שפורסם בכתב העתJournal of Nutrition, Health and Aging ונעשה על-ידי לא פחות מ-11 חוקרים, מצא קורלציה חזקה בין אכילת מזון עשיר בשומן רווי (כגון מזון מטוגן, חמאה, מרגרינה, בשרים שמנים, שמנת ועוד) לבין הסיכון לחלות בסרטן ריאות. לעומת זאת, לא נמצא קשר בין צריכת מאכלים בעלי חומצות חד שומן בלתי-רוויות (כגון: שמן זית, אבוקדו, שקדים ועוד) או רב שומן בלתי-רוויות (כגון: סלמון, טונה, זרעי צ'יה ועוד) ובין הסיכון לחלות בסרטן ריאות.
אף פעם לא מאוחר
בחזרה לגורם העיקרי שגורם לסרטן ריאות: העישון.
באגודה למלחמה בסרטן מפרסמים מידע בנושא כחלק מחודש המודעות הבינלאומי לסרטן הריאות, אותו הם מכנים "גורם התמותה מספר אחת בישראל הניתן למניעה". במחקר סיני נוסף, מ-24 מחקרים קליניים שכללו כמעט מיליון משתתפים ממגוון אוכלוסיות ופורסם אשתקד, נמצא כי הסיכון לתמותה מסרטן ריאות בקרב נגמלים מעישון היה נמוך בכמעט 50% לעומת מעשנים פעילים.
בפילוח לפי משך זמן הגמילה, נמצא כי ביחס למעשנים פעילים, אנשים שמעולם לא עישנו היו בסיכון פחות לחלות בסרטן ריאות בשיעור של 89 אחוזים, מי שנגמלו לפני למעלה מ-20 שנה הראו נתונים דומים עם סיכוי פחות ב-84 אחוזים, מי שנגמלו בין 10-20 שנים קודם לכן מחזיקים בסיכון נמוך יותר ב-77 אחוזים ואלו שהפסיקו לפני פחות מעשור היו בסיכון מופחת לתמותה מסרטן ריאות ב-36% ביחס למעשנים פעילים.
מחקר של אוניברסיטת טקסס האמריקנית מצא כי גם הפסקת עישון בקרב מי שאובחן כחולה סרטן התבררה כיעילה. החוקרים מצאו כי הפסקת עישון מוחלטת לאחר 3 חודשים, 6 חודשים ו-9 חודשים מתחילת תוכנית הגמילה הפחית את התמותה בכל סוגי הסרטן ב-26%, 22% ו-16%, בהתאמה ביחס לאלה שהמשיכו לעשן לאורך תקופת המחלה.
משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, הסביר כי: "עישון הוא גורם הסיכון המוביל והקריטי ביותר להתפתחות לסרטן הריאות. הסיכון של מעשנים לחלות בסרטן הריאות גדול פי 20 מאשר בקרב לא מעשנים. גם חשיפה לעישון כפוי מעלה את הסיכון לחלות בסרטן הריאות. גמילה מעישון עשויה להיות לא פשוטה אך היא בהחלט אפשרית ומועילה בכל שלב, גם לאחר אבחון של מחלת הסרטן. אני מפציר בדור הצעיר לא להתחיל לעשן וקורא למעשנים הוותיקים להיגמל ולהפחית את הסיכון למוות בטרם עת".
התסמינים הנפוצים של סרטן הריאות לפי מומחי האגודה למלחמה בסרטן:
- שיעול מתמשך במשך שלושה שבועות ויותר, או שינוי באופי השיעול הרגיל.
- שיעול דמי או כיח בצבע חלודה.
- דלקת בבית החזה שאינה מגיבה לטיפול תרופתי.
- קוצר נשימה וצפצופים.
- צרידות.
- כאב בחזה או בכתף – המתבטא בכאב עמום או חד בחזה בעת שיעול או בלקיחת שאיפה עמוקה.
- איבוד תיאבון וירידה בלתי מוסברת במשקל.
- קשיי בליעה.
- תחושת עייפות ותשישות תמידית.
- קצות אצבעות הידיים הופכות לגדולות ומעוגלות יותר.
- נפיחות בבלוטות לימפה באזור הצוואר.
מומחי האגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי אם אחד מהתסמינים המפורטים לעיל נמשכים למעלה משלושה שבועות, חשוב להיבדק על ידי רופא משפחה. כל התסמינים עלולים להיגרם גם מעישון או ממחלות אחרות שאינן סרטן. לעיתים סרטן ריאות מאובחן באופן אקראי באנשים שאינם סובלים מתסמינים כלל, אך נבדקים בצילום או בסריקת ריאות לבירור בעיה אחרת.