הוועדה המיוחדת של האו"ם שחוקרת את התנהלות ישראל בנושא זכויות אדם של הפלסטינים, זכתה כבר ללא מעט ביקורת. לפני כשבוע וחצי, קבעה הוועדה כי ההתנהלות המלחמתית של ישראל בעזה "תואמת את המאפיינים של רצח עם", כולל שימוש ברעב כנשק. "באמצעות המצור על עזה, חסימת הסיוע ההומניטרי, לצד התקפות ממוקדות והרג של אזרחים ועובדי סיוע, למרות פניות חוזרות ונשנות של האו"ם, צווים מחייבים של בית הדין הבינלאומי לצדק והחלטות מועצת הביטחון, ישראל גורמת בכוונה למוות, לרעב. ופגיעה חמורה, שימוש ברעב כשיטת מלחמה והטלת ענישה קולקטיבית על האוכלוסייה הפלסטינית", מסרה ועדת האו"ם בהודעה לעיתונות.
עם זאת, היועצת המיוחדת של האו"ם למניעת רצח עם, אליס ואירימו נדריטו, פרסמה החלטה שאמנם קוראת להביא לסיום הלחימה המתמשכת במזרח התיכון, אולם הוסיפה כי המנדט שלה אינו מאפשר לה להביע עמדה בשאלה האם במהלך הלחימה של ישראל בעזה, בוצע פשע של רצח עם או כל פשע ספציפי אחר כנגד החוק הבינלאומי. זה היא אומרת, יוכל להיקבע רק על ידי בית משפט מוסמך, בלתי תלוי וחסר פניות.
אתמול, פרסם הוול-סטריט ג'ורנל, כי החוזה של נדריטו, המכהנת בתפקיד מאז 2020, צפוי שלא להתחדש. במאמר המערכת של הג'ורנל, נכתב כי החוזה אמנם מסתיים, אולם ההחלטה שלא לחדשו, נעוצה בהחלטה פוליטית. "במלחמה נגד חמאס היו הרוגים רבים, אבל האסטרטגיה של ישראל נועדה לפרק משטר טרור, לא לחסל קבוצה אתנית. המדינה היהודית עשתה מאמצים רבים כדי לצמצם למינימום אבדות באזרחים פלסטינים, גם כשחמאס משתמש באזרחים כמגן כך שמותם יכול לשמש כתעמולה. זה לא מה שהקהל האנטי-ישראלי באו"ם רוצה לשמוע".
עוד נכתב כי "מעבר לגורלה של גב' נדריטו, הנזק הכולל כאן הוא להגדרת רצח עם. המילה הזו הפכה לנשק של תעמולה פוליטית שישחק את סמכותה המוסרית, כשיהיה צורך בה כדי לתאר זוועות אמיתיות". גב' נדריטו מוצאת את עצמה בחוץ, מוסיף המאמר "אבל סירובה לאשר שקר בשירות אג'נדה פוליטית היה מעשה אמיץ. האם אדם בעל יושרה יכול לשרוד באו"ם?"