"לא צריך להתבלבל – חיזבאללה פה כדי להישאר", קובע טל בארי, מנהל המחקר במרכז עלמא, מרכז מחקרי וחינוכי לאתגרי הביטחון של ישראל בצפון, בראיון למקור ראשון. דבריו הנוקבים באים לאחר שראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו הודיע אמש (ג') כי הסכים להפסקת האש בלבנון וטען כי צה"ל החזיר את חיזבאללה עשרות שנים אחורה.
"כבר ב־20 בנובמבר, אבראהים אל־אמין, העורך הראשי של עיתון אל־אח'באר, השופר המרכזי של חיזבאללה, כתב כי 'העימות הנוכחי הוא רק סבב במלחמה נגד ישראל, שאותה צריך להשמיד, וכדי לעשות זאת חיזבאללה ישקם מחדש את יכולותיו ויתעצם מחדש'", מציין חוקר הטרור. "זה מה שהארגון עושה עכשיו".
לטענתו של בארי, לחיזבאללה יש יכולת שיקום טובה מאוד – גם בהיבט הצבאי וגם בהיבט האזרחי. "התשתית האזרחית של ארגון הטרור חזקה מאוד ומהווה מדינה בפני עצמה בתוך לבנון", הוא מסביר. למעשה, היא זו שתאפשר לו להשתקם צבאית יחסית מהר. כמובן בגיבוי המלא של המשטר האיראני". תרחיש לא אופטימי במיוחד שהחוקר דואג מיד להכניס לפרופורציות הנכונות.

"חשוב להבין שהסכם הפקת האש נחתם לאחר שצה"ל הצליח לגרום נזקים משמעותיים מאוד לחיזבאללה", הוא מדגיש. "מעל 170 מנהיגי הארגון חוסלו, בין 2,500 ל־3,000 פעילים נהרגו ועוד אלפים נפצעו, רבים מהם אף יצאו מכשירות מבצעית. צה"ל למעשה הצליח להסיר את הסכנה הברורה והמיידית שנקראת פלישה וכיבוש הגליל על ידי יחידת רדואן. הוא פגע קשה מאוד בתשתיות של רדואן, בשדרת הפיקוד ובמערך הטילים שלו".
על פי הערכות של מרכז עלמא, לפני תחילת המלחמה לחיזבאללה היו 75,000 טילים ורקטות מסוגים שונים. במהלך החודשים האחרונים כ־70% עד 80% מהמערך המדובר, הושמד. נתונים מעודדים ומרשימים שגורמים לרגע לחשוב שארגון הטרור בלבנון מורתע, אך בארי מסרב בתוקף להשתמש במילה שהפכה לכה פופולרית בשנה האחרונה.
"אין דבר כזה חיזבאללה מורתע", הוא אומר. "תמחק את המילה הזאת – אין מושג כזה בלקסיקון של חיזבאללה ושל חמאס, הוא פשוט לא קיים. אנחנו מתעסקים פה עם ארגון בעל אידיאולוגיה קיצונית ביותר. לבנון היא כבר לא מדינה מערבית שלא רוצה להילחם, שלא רוצה למות, שלא רוצה שיהרסו לה בתים. זה ממש לא האירוע כאן".

דווקא מהסיבה הזו, טל בארי סבור כי הפסקת האש השנויה במחלוקת היא לא טעות. "אולי אפשר לדבר על פספוס בתנאים שבהם הפסקת האש מתבצעת, אבל אני לא חושב שישראל עשתה טעות", הוא מאשר. "בסוף, צריך להבין שזאת המציאות – חיזבאללה פה כדי להישאר, נקודה. צריך להשלים עם העובדה הזאת. אם לא היה הסכם עכשיו, היה הסכם בעוד שבועיים". וזה לא הכול: לדבריו של החוקר, הפסקת האש קריטית גם לביטחונה של ישראל.
"צה"ל צריך זמן כדי להיערך להמשך הלחימה, כדי שיחזור חזק יותר לקרב", הוא מסביר. "כן, יהיה עוד קרב. תהיה עוד מלחמה. בעתיד הבלתי נגמר שלנו פה באזור, אנחנו חיים מסבב לסבב. אין פתרון אחר". ומבקש לציין: "מצד אחד לא צריך להיבהל ומצד שני לא צריך לצאת בסיסמאות פופוליסטיות. צריך רק להכיר במציאות כפי שהיא".
בין סבב לסבב, לטענת בארי, מדינת ישראל צריכה לקדם שני מהלכים משלימים להפסקת האש באופן מיידי. "חייבים לשקם את הצפון", הוא מפרט. "צריך לדאוג שיהיה פרויקט לאומי למיגון הצפון – מה שלא קיים היום. בנוסף לכך, צריך שצה"ל יפרוס את כוחותיו באופן שונה בגבול. האויב צריך לראות כל הזמן כוחות רבים עומדים לנגד עיניו".

באשר להערכה הזמנית לשיקום הארגון, בארי טוען כי לא באמת ניתן לדעת מתי חיזבאללה ישקם את מערכותיו. "אין חוקים ברורים", הוא אומר. "אי אפשר להסתמך על מה שקרה בעבר, אחרי מלחמת לבנון השנייה. אני לא יודע להגיד כמה זמן ייקח לארגון להשתקם, אבל אני כן יודע שהאיראנים יעשו הכול על מנת לשקם אותו מהר ככל הניתן".
מדוע פעילי חיזבאללה חגגו את הפסקת האש? מהו ההישג שלהם? מהי תמונת הניצחון?
"שום תמונת ניצחון – זה הכול חלק מקמפיין התודעה שמלווה כל פעילות של חיזבאללה. מבחינת הארגון, הקמפיין הזה הכרחי מפני שהוא נועד לשמר את התדמית הצבאית שלו כלפי פנים, כלומר כלפי הבייס השיעי שלו. לכן, מבחינת חיזבאללה, הארגון ניצח ותמיד ינצח – לא משנה מה. מיותר לציין שהחגיגות האלו לא נצמדות לעובדות ובטח שלא למציאות. הניסיון הוא להשפיע על תודעת הפעילים והתומכים כדי להסיח את הדעת מהנזקים העצומים שארגון הטרור חטף במלחמה".