שלשום (א') פסק בית-המשפט העליון בערעור על גזר-דין שנתן בית-המשפט המחוזי בחיפה (בהליך חסוי) ביחס לפורע בשומר החומות והחמיר את הענישה שהושתה עליו. על העונש הקל שהוטל על צעיר שפתח בשרשרת אירועים שנסתיימה בניסיון לינץ' מזעזע במשפחה, גזר-הדין שקיבל בערעור והשופט שממשיך לצפצף על בית-המשפט העליון ולגזור עונשים קלים על עבריינים ערבים.
ב-13.5.2021, בעיצומן של פרעות שומר החומות, נחסמו חלקים מכביש 65 בשל התקהלויות, הפרות סדר והתפרעויות שבוצעו לאורכו, לרבות באזור הכפר זלפה הסמוך למגידו. צעירים ערבים רבים, ביניהם עומר אבו-בכר.
באותה שעה נסעה בכביש משפחה יהודית וכאשר אבו-בכר זיהה שמדובר ביהודים, יצר קשר עם קבוצת פורעים שעמדה בצד הכביש – חלקם בני משפחתו – והודיע להם כי המשפחה בדרך אליהם והעביר את תיאור הרכב. הפורעים החלו ליידות אבנים לעבר הרכב, ואחת מהן פגעה בו. אב המשפחה ניסה לברוח מהמקום והאיץ את נסיעתו. כך החל מרדף אחרי רכב המשפחה, בו השתתף אבו-בכר ורבים אחרים. המרדף נמשך דקות ארוכות ובמהלכו נזרקו אבנים על רכב המשפחה בידי פורעים נוספים, אחד הרכבים פגע ברכב המשפחה מאחור וגרם לנפילת הפגוש האחורי וכאשר הרכב נאלץ לעצור ירדו הפורעים מהרכבים וחבטו ברכב באמצעות אלות וקרשים.
במהלך הנרדף הנאשם עצמו התנגש ברכב אחר ולכן לא השתתף באירוע החמור שקרה בהמשך. הרכב הגיע לפקק תנועה ונאלץ לעצור את נסיעתו, או אז התנפלו עליו הפורעים, יידו לעברו אבנים, חבטו בו באלות ובחפצים אחרים, קפצו עליו וניפצו את החלונות והשמשות. כל אותו זמן ישבה המשפחה המבועתת בתוך הרכב, אב המשפחה מתחנן בפני התוקפים שיחדלו ממעשיהם, וצועק כי יש ילדים ברכב, בעוד האם קופצת לגונן על ילדיה שבכו ללא הפסקה. התוקפים השליכו על האם פלטת שיש שפגעה בפניה ונפלה בסמוך לבתה התינוקת, שהייתה אז בת חודשים בודדים, וחתיכת אספלט לעבר אב המשפחה, שפגעה בידו.

אחד מהתוקפים נופף מול האב בחפץ שנחזה להיות אקדח והתוקפים ניסו לפתוח את דלת רכב המשפחה, ולהוציא את האב מהרכב, אך הוא החזיק בכוח את הדלת והצליח למנוע מהם לפתוח אותה. המשפחה ניצלה כאשר הגיעו מספר אנשים שהצליחו להסיג את הפורעים.
הנאשם בהליך הערעור שנדון אתמול, שכאמור לא השתתף בניסיון הלינץ' רק בשל העובדה שבמהלך המרדף הפרוע בו פתח אחר המשפחה היהודית בכדי לפגוע בה, הורשע במעורבותו באירועים המתוארים במסגרת עסקת טיעון.
בתסקיר שירות המבחן צוין כי המשיב ביצע את העבירות ללא חשיבה מעמיקה על השלכות מעשיו ומבלי שהבין את חומרתם ואת הסיכון הגלום בהם. כמו כן, צוין שם כי אבו-בכר "נעדר דפוסים עברייניים מושרשים באישיותו", וכי הוא לוקח אחריות מלאה על מעשיו ואף מגלה חרטה על שביצע אותם. לבסוף, קבע שירות המבחן כי קיים סיכון בינוני לכך שיחזור על התנהגותו האלימה בעתיד. לנוכח זאת, לא הציג המלצה טיפולית בעניינו. לאור הנסיבות הללו, גזר עליו בית המשפט המחוזי בחיפה עונש של שנה וחצי מאסר בפועל, לצד שנת מאסר על תנאי, קנס כספי של 5,000 ש"ח ופיצויים עונשיים לחלק מהמתלוננים בסך של 7,000 ש"ח. הוא החל לרצות את תקופת מאסרו באוקטובר אשתקד.
המדינה הגישה ערעור על קלות העונש ושלשום (א'), פסק בית-המשפט העליון, מפי השופטים עופר גרוסקופף, גילה כנפי-שטייניץ וחאלד כבוב, כי עונשו של אבו-בכר יוכפל והוא ייכלא לתקופה של 3 שנים. בנימוק לפסיקתם הדגיש בית-המשפט את העובדה שאבו-בכר היה זה שהחל את האירוע שהסתיים בניסיון הלינץ' בכך שהתריע בפני האחרים על כך שרכבה של המשפחה מתקרב לעברם, הוא החל את המרדף אחריה ולכן גם אם מבחינה פלילית אין לייחס לו אחריות ישירה לעבירות שהתרחשו בניסיון הלינץ', הרי שמבחינה עונשית ניתן וצריך ליחס להתדרדרות המתוארת, שהיא תוצאה ישירה וצפויה מפעולותיו.

השופטים הדגישו את הנזק הפיזי והנפשי שנגרם לבני המשפחה באירוע הקשה שבבסיסו מניע לאומני-גזעני. כפי שנפסק בעבר ביחס לפורעים אחרים בשומר החומות, בית-המשפט התחשב בכך שבביצוע פשעים לאומניים במהלך תקופה מתוחה ורגישה ביטחונית טמונה חומרה יתרה: "(מי שלוקחים חלק בפעולות אלימות בתקופה כזו) מלבים את המתח השורר בקרב הציבור ומקשים על כוחות הביטחון בביצוע מלאכתם – מה שיוצר סיכון מוחשי לחיי אדם ולכך חומרה יתרה".
המקל והגזר-דין
השופט שגזר את העונש המקל על אבו-בכר הוא השופט ארז פורת, שכבר נודע לשמצה כמי שמתעלם מפסיקות העליון שממשיך לשנות את הפסיקות המקלות שלו, בעיקר בנוגע לעברייני אלימות ונשק מהמגזר הערבי. לפי בדיקה שערכו ב-News1, בשלוש השנים האחרונות החמיר בית-המשפט העליון לא פחות מ-11 גזרי-דין שנתן השופט פורת בעבירות נשק בלבד.
באותו ניסיון לינץ', השתתף גם קטין עליו ביקשה הפרקליטות להשית עונש של 8 שנות מאסר. פורת הסתפק ב-7 חודשים. בית המשפט העליון כבר שינה גזר-דין מקל של פורת בנוגע לעבריין בשומר החומות, לאחר שהשית 35 חודשי מאסר על מוחמד חג'וג' שהורשע בשורת עבירות ארוכה, במסגרתה יידה אבנים לעבר שוטרים, חסם כבישים באמצעות צמיגים בוערים, השתתף בהרס מסעדה וסירה, ניפץ מצלמות אבטחה ועוד. בערעור העמידו השופטים עוזי פוגלמן, דוד מינץ וענת ברון את עונשו של חג'וג' על 47 חודשי מאסר והוסיפו פיצוי כספי לנפגעי העבירה.
אך הפסיקות המקילות של פורת לא הופנו רק לעבריינים ערבים ולעבירות ממניע לאומני או לעבירות נשק. בצעד חריג, ביקר שופט בית המשפט העליון, יחיאל כשר, בחריפות את פורת בספטמבר האחרון, לאחר שהאחרון החליט לקבל בקשה של חשוד באונס ביתו הקטינה למעצר בית ואמר שההחלטה – לא רק שאינה תואמת את ההיגיון הבריא, אלא אף סותרת את הוראות החוק.