עם תחילת המלחמה לפני 14 חודשים, גויסו כיתות הכוננות ביישובי הצפון במטרה להוות כוח עתודה במקרה של חדירת מחבלים, אך גם בסיוע לכיבוי שריפות ואבטחת הקיבוצים והמושבים מפני פגעים שונים. במסגרת הגיוס של חברי כיתות הכוננות, הם נדרשו להימצא בתוך מרחב היישוב, גם אם משפחתם התפנתה באופן עצמאי.
כעת, שבוע אחרי ההכרזה על הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה, ולאור הערכת מצב בפיקוד הצפון, הוחלט לשחרר משירות את חברי כיתות הכוננות של היישובים שלא פונו. אותם לוחמים ממערך ההגנה ימשיכו לבצע אימונים ותרגילים כנדרש. כמו כן, הנשקים, הציוד הצבאי והאמצעים השונים יישארו ברשותם על פי הנהלים שהוגדרו.
ב-14 בדצמבר יסיימו חברי כיתת הכוננות את שירות המילואים הפעיל שלהם ויצאו לימי התארגנות להם הם זכאים כמקובל. רבש"צים, סגניהם, מפקדי מחלקות וסגניהם באותם יישובים, ישוחררו ב-26 בדצמבר ולאחר מכן ייצאו לימי התארגנות, בכפוף להערכת המצב. בצה"ל ציינו כי במקרה של אירועים מתפרצים שונים, מפקד החטיבה הגזרתי ומערך הקישור יחליטו האם להפעיל ולגייס אותם מחדש.
כיתות הכוננות ביישובים הלא מפונים מונות מאות לוחמים, שמתפרסים מגשר הזיו, כברי וסער במערב, דרך כרם בן זמרה ועד כפר בלום ונאות מרדכי בעמק החולה ונווה אטי"ב ונמרוד ברמת הגולן. יש להבהיר כי ביישובים המפונים, גיוס כיתות הכוננות נשאר ללא שינוי, ואף ניתן לגייס לוחמים נוספים בכפוף לאישורי האוגדות.