הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך (ראמ"ה) פרסמה שלשום את תוצאות המחקר הבינלאומי "טימס" (TIMSS) שנערך בישראל במאי 2023, והן עגומות מאוד. המחקר בדק את הידע והמיומנויות של תלמידי כיתות ח' במתמטיקה ובמדעים ב־44 מדינות, שעשרים מהן חברות בארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD). השתתפו בו כ־300 אלף תלמידים מכ־9,000 בתי ספר ברחבי תבל. בישראל נערך המחקר בקרב מדגם ארצי מייצג המונה כ־5,200 תלמידים מ־195 בתי ספר, והוא לא כלל תלמידים מהציבור החרדי ותושבי מזרח ירושלים.
תוצאות המחקר משקפות מגמה עגומה: הישגי התלמידים ירדו חדות, ב־32 נקודות בשני המקצועות. זוהי הירידה החדה ביותר בקרב מדינות ה־OECD ואחת החדות בעולם, וגם ממוצע ההישגים הנמוך ביותר של ישראל מאז 2007. בדירוג המדינות במתמטיקה ירדו תלמידי ישראל מהמקום ה־9 למקום ה־23, ובמדעים – מהמקום ה־16 למקום ה־25.
לשם השוואה, ב־2019 היו הישגיהם של תלמידי ישראל במתמטיקה גבוהים במובהק מהישגי התלמידים בתשע מ־18 מדינות ה־OECD, ובמדעים הן היו גבוהות מחמש מהן. מעשרים מדינות ה־OECD שהשתתפו במחקר הנוכחי, רק צ'ילה הראתה יכולות נמוכות במובהק משל ישראל גם במתמטיקה וגם במדעים.
הדו"ח גם מפולח לפי המגזרים בישראל ומצביע על העמקת הפערים ביניהם. ההידרדרות החדה ביותר חלה בקרב דוברי ערבית, שם נמדדה ירידה של 56 נקודות במתמטיקה ו־49 במדעים, כמעט פי שניים בממוצע לעומת הירידה בקרב דוברי עברית. בקרב דוברי עברית נמדדה הידרדרות של 26 נקודות במתמטיקה ו־29 במדעים. בחינוך הממלכתי־דתי (חמ"ד) נרשמה הידרדרות קשה יותר, של 35 נקודות בממוצע, לעומת 20־25 נקודות בממוצע בחינוך הממלכתי. הפער בין החמ"ד לממלכתי התרחב ב־11 עד 20 נקודות מהמבחנים בשנת 2019.
במשרד החינוך טענו כי הסיבות להידרדרות נוגעות למעטפת החיים הלא יציבה של התלמידים בשנים הללו: מערכת פוליטית מעורערת, אירועים ביטחוניים ובעיקר משבר הקורונה. הסעיף האחרון השפיע על התוצאות בכל העולם: בהישגי התלמידים נמדדה ירידה כללית ממוצעת של כ־11 נקודות. לדברי שר החינוך יואב קיש, מדינות שנקטו מדיניות סגרים מחמירה יותר נפגעו באופן חמור יותר. עוד מסר השר קיש כי "השקעה בדור העתיד היא הערובה הבטוחה ביותר לחיזוק החוסן הלאומי. עם סיום המלחמה נדרוש תקצוב תוספתי של מיליארד שקלים למערכת החינוך להתמודדות עם האתגרים החדשים".