היחסים הכלכליים והמדיניים בין ישראל להודו מתחזקים. שר הכלכלה ניר ברקת נפגש השבוע בניו־דלהי עם שר המסחר ההודי פיוש גויאל, והם סיכמו על העמקת השותפות האסטרטגית בין המדינות במטרה ליצור הזדמנויות כלכליות הדדיות. השרים סיכמו בין השאר על חילופי משלחות. משלחת של מנהיגים כלכליים מישראל, בראשות ברקת, תצא להודו בינואר הקרוב. משלחת גומלין של בכירים מהכלכלה ההודית, בראשות גויאל, תגיע לישראל במרץ, כחודשיים לאחר מכן. על הפרק: הרחבת היצוא הטכנולוגי מישראל להודו ושיתופי פעולה עם חברות הודיות, הרחבת שיתופי הפעולה הטכנולוגיים עם ההייטק הישראלי, הבאת יותר פועלים הודים לישראל והגדלת היבוא מהודו לישראל.
הודו היא הכלכלה החמישית בגודלה בעולם כיום, וצפויה להיות השלישית בגודלה בעולם עד 2030, אחרי ארצות הברית וסין. בעשור שלטונו של ראש הממשלה נרנדרה מודי, הודו הציגה צמיחה כלכלית ממוצעת של כ־7 אחוזים בשנה, והכפילה את התוצר שלה לכ־4 טריליוני דולרים. מדינת הענק הדמוקרטית היא גם הגדולה בעולם מבחינת אוכלוסייה – 1.4 מיליארדי אזרחים – שיוצרים שוק עצום וצומח, המספק הזדמנויות מסחריות אדירות בשביל ישראל.
היחסים בין ישראל להודו התחממו מאוד בעשור האחרון. ב־1947 הצביעה הודו נגד הקמת מדינת ישראל ואחרי מלחמת ששת הימים תמכה במאבק הפלסטיני, אבל ב־1992 נכונו יחסים דיפלומטיים בין המדינות, לאחר התפרקות ברית המועצות. מ־2014 התחממו היחסים תחת הנהגתו של מודי, שיחסיו הקרובים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו הם עניין ידוע.
במלחמת חרבות ברזל התייצבה הודו באופן פומבי לצד ישראל. ראש הממשלה מודי היה המנהיג העולמי הראשון שגינה את חמאס על מתקפת הטרור הרצחנית. הודו גם נמנעה בהצבעות באו"ם ולא הצביעה נגד ישראל, צעד שיכול להיחשב כתמיכה בהתחשב במיצוב הדיפלומטי של הודו. מארצות הברית התעכבו משלוחי נשק, אך מהודו דווקא הגיעו משלוחים גדולים. בעיתונות הזרה התפרסמו ידיעות על שתי אוניות הנושאות נשק וחומרי נפץ, ואספקה של מל"טים מתקדמים. זהו ביטוי לתמיכה הפעילה של הודו בישראל, על אף עמדתה הדיפלומטית הניטרלית. בריאיון שקיימנו השנה עם שגריר ישראל בהודו ראובן עזר הוא דיווח כי בקרב ההודים יש תמיכה עממית רבה בישראל.

הודו הייתה ועודנה חברה בארגון המדינות הבלתי מזדהות, שלא היו חברות בגוש הקומוניסטי או בגוש האמריקני וביקשו עמדה עצמאית בעולם. אבל בעשור האחרון, תחת מודי, היא מתקרבת לארצות הברית ולציר האמריקני־ישראלי. כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן צפויה גם היא לקרב בין שתי המדינות. טראמפ צפוי להכריז על מגבלות סחר ומדיניות מכסים גבוהים מול סין, והודו מקווה להיות החלופה שתשאב אליה את היקפי הסחר הגדולים.
ברקת סבור שחילופי המשלחות בין ישראל להודו הם ביטוי לחיזוק הקשרים ולידידות בין המדינות. "זו הבעת אמון בישראל וביכולות של ההייטק הישראלי, במיוחד בעת הזו", אומר לנו שר הכלכלה. "היו לי השבוע כמה פגישות ארוכות עם שר המסחר ההודי פיוש גויאל ועם שר החוץ ההודי סוברהמניאם ג'אישנקר. הם מאוד מחויבים לישראל, הם מבינים את הגיאופוליטיקה, והם רוצים לעשות משהו גדול עם ישראל.
"המטרה של חילופי המשלחות היא לבנות מערכת שתאפשר את העסקים בין המדינות, ולסנכרן את הפעילות העסקית בינינו. בישראל יש ידע טכנולוגי, הם מביאים שוק אדיר ויכולות ייצור, הרבה מאוד מהנדסים. הרעיון הוא להתאים את הרעיונות הישראליים לשוק ההודי, ולייצר רווח לשתי המדינות".
מקבילו ההודי התבטא ברשת X לגבי הפגישה והכוונות: "ערכתי פגישה פרודוקטיבית עם שר הכלכלה הישראלי ניר ברקת. חקרנו הזדמנויות חדשות להגדיל סחר, השקעות ושיתופי פעולה כלכליים בין הודו לישראל, סוללים את הדרך לשגשוג וצמיחה משותפים".