הבוקר, ה־8 בדצמבר 2024, הוכרזה נפילתו של משטר אסד בסוריה – רעידת אדמה היסטורית של ממש במזרח התיכון. הכוחות של האופוזיציה הסורית השלימו את השתלטותם על הערים המרכזיות במדינה, ועל עיר הבירה דמשק כמובן, במתקפת הפתע שארכה 11 ימים בלבד. התמוטטות משטר אסד וקריסת צבאו כמעט ללא התנגדות, העלו מחדש סוגיה כואבת ועדיין לא פתורה במזרח התיכון: מדוע המרד בסוריה הצליח ובאיראן לא?
"בניגוד למשטר האיראני, המשטר הסורי הפך לחלש יותר ויותר בעשור האחרון", מסביר בריאיון למקור ראשון בני סבטי, חוקר איראן במכון INSS, ממקימי דובר צה"ל בפרסית ויועץ לסדרה "טהרן" המשודרת בכאן 11. "איראן וחיזבאללה, בעשייה ובצמיחה היתרה שלהם, לא נתנו לצבא הסורי לעשות את העבודה שלו. הם השתלטו לו על המקום ומעולם לא באמת נתנו לו את היכולת להפגין כוח צבאי ופוליטי עצמאי משמועתי".
סבטי משתמש במטאפורה מוכרת היטב בעולם החינוך. "כמו שילד צריך ללמוד ליפול ולקום לבד כדי להתפתח, כך גם סוריה הייתה צריכה להשתקם לבד אחרי 14 שנים של מלחמת אזרחים קשה, אבל האיראנים כל הזמן שמרו על נכסיה האסטרטגיים של המדינה וזה פשוט לא קרה", הוא מציין. "משטרו של אסד, למעשה, לא באמת היה משטר". וזה לא הכול, חוקר איראן מביא עוד ועוד סיבות לכך שהמרד באיראן נכשל והמרד בסוריה הצליח בגדול.

"לאיראן יש את משמרות המהפכה שלא משנה מה יקרה – מטרתן לשמור על המשטר", ממשיך סבטי. "לא משנה אם יש מלחמה, רעב, סכסוך על מים – משמרות המהפכה תמיד ידאגו להרוג ולדכא באכזריות רבה כל מי שמהווה איום להמשך קיום המשטר". גם חשוב לזכור: למורדים האיראנים לא היה נשק ומערך לחימה מאורגן. "הלחימות באיראן היו מקומיות וספציפיות מאוד, לא היה לאותם המורדים את הכוחות שיש היום למורדים בסוריה", מאשר החוקר.
גם המבנה הגאוגרפי של שתי המדינות השפיע על גורלן. "סוריה גם הרבה יותר קטנה מאיראן, כך שמרד בחלב יכול לגלוש בקלות למקום אחר", טוען סבטי. "באיראן, אם יש מרד במזרח ובמערב המדינה, הוא בכלל לא מגיע למרכז". ואם תהיתם, התשובה היא כן – גם לישראל יש תפקיד (ספק אקטיבי, ספק פסיבי) בהצלחת המרד בסוריה. "מה שלא אפשר לחיזבאללה להגן על משטר אסד, בפועל, זאת המלחמה נגד ישראל", מוסיף החוקר.

לדבריו של בני סבטי, חיזבאללה כל כך נחלש בחודשים האחרונים של לחימה נגד צה"ל, שהוא לא הצליח לסייע לאסד לשמור על משטרתו. "חיזבאללה בקושי מחזיק את עצמו, אז איך הוא יכול להחזיק את אסד?", הוא שואל ומשיב: "זה נראה אולי לא קשור לאיראן, אבל זה בהחלט קשור גם לאיראן. מדוע? פשוט. חיזבאללה לא הצליח לחזק את המשטר הסורי כי המשטר האיראני לא הצליח לחזק אותו – זאת שרשרת שנקטעה".
בעיני החוקר, התנתקות שרשרת הטרור מהווה הזדמנות היסטורית עבור ישראל. "בטווח הקרוב, המשטר האיראני כבר לא יוכל לייבא יותר לחיזבאללה אמל"ח, כסף, אימונים והכי חשוב – אידאולוגיה", אומר סבטי. "על ישראל עכשיו להקפיד עוד יותר על הסכם הפסקת האש – לא לתת לשום דבר לעבור. הרי האיראנים יחפשו פרצה, אין שאלה בכלל, הם אלופים בזה, ועל ישראל לנצל את ההזדמנות כדי לבודד את חיזבאללה באופן מוחלט. אף אחד לא יבוא לעזרתם בשלב הזה".

לפי תרחיש אופטימי יותר, אך לא מופרך, המרד בסוריה ישפיע באופן ישיר על המרד באיראן. "אם יקרה משהו דרסטי, אני לא אתפלא", משתף סבטי. "האיראנים תמיד מחפשים עידוד מעמים אחרים. האיראנים מפרשים את המצב הנוכחי לא רק כמניע לפעול בהתאם, אלא גם כתמיכה של ממש לעשות זאת. זה מעורר בהם השראה, מעודד אותם לזעזע גם את המשטר שלהם". ובכן, ככל הנראה, המציאות במזרח התיכון, במקום להתקדם, חוזרת דווקא למקורות.
"בסוף חזרנו לנקודת ההתחלה, לסכסוך השורשי, האנתרופולוגי ביותר", מסביר החוקר. "המרד בסוריה הזכיר לנו כי המלחמות במדינות ערב כבר לא עוסקות בנכסים, בפרוקסי, באינטרסים כאלה ואחרים – חזרנו לעימות הראשוני בין השיעים לסונים. הסכסוך אולי הישן ביותר של המזרח התיכון". סכסוך שפוגע דווקא בכוחות השיעים, לטענת החוקר. "השיעים חזרו לפרופורציות שלהם ונזכרו שהם מהווים רק 15% מערביי העולם ולא יותר", הוא מדגיש.

ומה בנוגע לישראל? האם המדינה היהודית צריכה לשמוח מנפילתו של אסד או לחשוש מאיומו של ארגון טרור חדש? "המורדים הם אולי לא שותפים שלנו, אבל מדובר ללא ספק בשינוי מבורך ביחס למה שהיה", מבקש להרגיע בני סבטי. "במשך 45 שנה סבלנו מהעשייה האיראנית באזור הזה – אותה העשייה שהובילה אותנו לשבעה באוקטובר. לכן, כל שינוי יהיה טוב יותר ממה שהיה עד כה". אופטימיות לגיטימית שחשוב להתייחס אליה בזהירות הנדרשת.
"אם ניתן למורדים להפוך לאויב, כמובן שהם יהפכו לאויב", מבקש להבהיר החוקר. "ישראל צריכה לדאוג לכך שהמורדים לעולם לא יהפכו להיות מה שחיזבאללה הפך להיות – ארגון עם 150 אלף טילים ועשרות אלפי מחבלים פרושים על הגבול. אני לא פוסל שאויב קטן מתחיל להתפתח היום בסוריה, רצוי להיות חשדנים וסקפטיים, לא צריך להניח למורדים כי הם ניצחו את אסד, אבל גם צריך לזכור שאויב גדול מאוד של ישראל נפל הלילה – זאת בשורה משמחת ומעוררת תקווה".