לאחר מאבק ממושך הצליח איגוד מורות היל"ה בכוח לעובדים, להוביל לעליית שכר המצמצמת את הפער בשכר של מורות היל"ה מול מורי העל יסודי. כ-1300 מורים ומנחות של תוכנית היל"ה, המלמדים את הנוער הנושר בתחנה האחרונה שלהם במערכת החינוך, מועסקים בתכנית כעובדי קבלן בתנאים פחותים לעומת חבריהם במערכת החינוך הרגילה. כמו כן, בכל חמש שנים התכנית יוצאת למכרז, וזכויות סוציאליות תלויות ותק מתאפסות. בנוסף, משרד החינוך הוא שקובע את שכר המורים והמנחים – שכר הנמוך משמעותית משכר מורי העל יסודי.
הצלחת המאבק הוביל לעדכון תנאי ההעסקה וכעט הוא מופיע במכרז להפעלת התכנית. אולם העדכון, אשר אמור היה להיכנס לתוקף ב-1.9.2023, נדחה ל-1.9.2024 בשל כשלים ביורוקרטיים של משרד החינוך לפרסם את המכרז ולבחור זכיין חדש. למרות שמדובר בדחייה ביורוקרטית בלבד משרד החינוך סירב להעביר למורות ולמנחות את התוספת המגיעה להן על שנת 2023. זאת למרות שמשרד האוצר אישר שהסעיף התקציבי קיים וניתן להשתמש בו באיזה דרך שמשרד החינוך ירצה. איגוד מורות היל"ה בכוח לעובדים פנה למשרד החינוך בהצעת פשרה של מענק במקום תשלום רטרואקטיבי, אך גם לכך סירבו במשרד. אם לא יועבר המענק עד לסוף החודש ייעלם הסעיף התקציבי והכסף שיועד למורות ולמנחים לא ימומש.
כ-8000 תלמידים לומדים בכל שנה בתכנית בדרך לתעודת סיום תיכון או בגרות ומשם ממשיכים למסלול נורמטיבי של גיוס. בשנה החולפת עלתה חשיבותה של התכנית בקליטת תלמידים נושרים מתוך הנוער המפונה בצפון ובדרום ובאיגוד מבהירים כי פגיעה במורים תוביל בהכרח גם לפגיעה בתלמידים שהכי זקוקים לתמיכה.
עמרי פז ראש ענף חינוך בכוח לעובדים: "מדובר בגזל. נאבקנו על מנת לתת למורות ולמנחות בתכנית היל"ה שכר הולם, המשקף את המאמץ האדיר שלהן בעבור כל תלמיד ותלמידה. מדובר בתוספת של למעלה מעשרים אלף שקלים למורות המשתכרות שכר מינימום. אנו קוראים למשרד החינוך להתעשת – יש מגוון דוגמאות להעברת מענקים במהלך הפעלת מכרז. כל שנדרש הוא הכרה אמיתית בחשיבות המורות והמנחות. בעשייה ולא בסיסמאות".
טלילה אילון , מורה ויו"ר ועד מורות ומנחות היל"ה בכוח לעובדים: "בכל שנה אנו רואות בצער את היקפי העזיבה של מורות בתכנית. בכל שנה כשליש מהמורות – מורות מצוינות ומחויבות עוזבות. פערי השכר בינינו לבין מורות העל יסודי בלתי מתקבלים על הדעת. ועתה עם עליית השכר והמענק של 6000 ש"ח למורי התיכונים, שנועד לפצות על הפסד שכר בשנת תשפ"ד, הפער גדל. ההתעקשות שלא להעביר לנו את מה שנקבע כשכרנו, ותוקצב לשנת תשפ"ד, משמעותה אחת – זלזול בנוער הנושר בישראל. אנחנו מודים לח"כ מיכל וולדיגר על הליווי הצמוד".
ממשרד החינוך נמסר: "משרד החינוך רואה חשיבות רבה בתכנית היל"ה כמענה לתלמידים מנותקים ובהחזרתם למעגל הלמידה. מורי התכנית מועסקים כיום על ידי המפעיל החדש 'רשת עתיד'. במכרז החדש שפורסם ב-2023 נקבעו תנאי שכר משופרים למורים, אולם המשרד אינו רשאי לשנות רטרואקטיבית את תנאי המכרז הקיים לצורך תשלום שכר שונה מזה שנקבע בו.
"לגבי השוואת תנאי ההעסקה למורים במערכת החינוך הפורמלית, לאחרונה ניתן פסק דין הדוחה את העתירה בנושא. כפי שנקבע בפסק הדין: 'תכנית היל"ה אינה מתנהלת במתכונת בית ספרית ואינה משתייכת למערכת החינוך כמוסד חינוך רשמי או מוסד חינוך מוכר שאינו רשמי'. הדחייה נומקה בכך שתכנית היל"ה מופעלת במיקור חוץ, עובדיה אינם עובדי המשרד, מתכונת הלימודים שונה מהותית ממערכת החינוך הרגילה, והיקף המטלות הלימודיות של מורי התכנית קטן משמעותית בהשוואה למורים במערכת החינוך הפורמלית".