אם אובחנת עם סוכרת הריון, ייתכן שמסביבך כבר שמעת קולות דאגה כמו "אסור לך לאכול פירות!" או "רק לחם כוסמין מותר לך עכשיו". אבל לפני שאת מוותרת על מאכלים שאת אוהבת, חשוב להבין את העובדות. סוכרת הריון אינה מחייבת הימנעות מקבוצות מזון שלמות אלא רק התאמות נכונות, לצד ייעוץ מאנשי מקצוע שיעזרו לך להבין מה מתאים לך באופן אישי.
מהי סוכרת הריון ולמה זה קורה?
במהלך ההיריון, ייתכן שתתפתח עמידות לאינסולין – מצב בו הסוכר המגיע ממזון לא מצליח להתפנות כראוי לתאים ונשאר בדם, מה שגורם לערכי סוכר גבוהים. כמות סוכר גבוהה זו עלולה לעבור לעובר ולהוביל להשלכות שונות: עובר גדול מהרגיל, לידה מורכבת ואף סיכון מוגבר להשמנה או סוכרת בבגרות. במרבית המקרים, נשים שחוו סוכרת הריון חוזרות לערכי סוכר תקינים לאחר הלידה, אך הסיכון לפתח סוכרת הריונית בהריונות הבאים או סוכרת סוג 2 בעתיד – גבוה יותר.
בין שבועות 24-28 להריון, כל אישה אמורה לעבור בדיקת העמסת סוכר. במידה והתוצאה אינה תקינה תתבצע העמסה נוספת כחלק מהמשך הבירור או בעקבות החלטה של רופא הנשים. חשוב גם להמשיך בבירור ולבצע ניטור עצמי של רמות הגלוקוז בעזרת מד סוכר. הניטור כולל ארבע בדיקות ביום, באמצעות איסוף הנתונים, ניתן להבין אילו מזונות משפיעים על רמות הסוכר בדם ואיך כדאי לשנות את הרגלי האכילה.
נשים בעלות גורמי סיכון נוספים, כמו סוכרת במשפחה או משקל עודף, יכולות לשקול התחלת ניטור עצמי כבר בשלבים מוקדמים יותר של ההיריון, כמובן בהתאם לבדיקות הדם שבוצעו בתחילת ההיריון ובתיאום עם הרופא.
תזונה נכונה היא המפתח: לא מוותרים על פחמימות
קודם כל – לא מוותרים על פחמימות! הטיפול התזונתי בסוכרת הריון כולל איזון בין סוגי המזון השונים, ולא ויתור על קבוצות מזון שלמות. מומלץ להפחית את כמות הפחמימות בארוחה אך לא לוותר עליהן לחלוטין, ולפזר אותן בצורה מאוזנת במהלך היום.
הפחמימות מתחלקות לכמה קבוצות:
- פחמימות מורכבות – מתפרקות לאט יותר ומעניקות תחושת שובע ממושכת. דוגמה: לחם מחיטה מלאה, אורז, פסטה, תפוחי אדמה, קטניות ובורגול.
- פחמימות פשוטות – מתפרקות מהר, כמו פירות ומוצרי חלב ניגר. אפשר לשלב אותן כארוחות ביניים קטנות במהלך היום.
דרך טובה לאזן את רמות הסוכר היא לשלב את הפחמימות עם חלבונים ושומנים, מה שמאט את פירוק הפחמימה ומוביל לעלייה איטית והדרגתית ברמות הסוכר בדם. לדוגמה, פסטה בשילוב עוף או טונה כמו גם גבינות או טופו תיצור השפעה טובה יותר על רמות הסוכר מאשר פסטה ברוטב עגבניות בלבד.
האם מתוק הוא BIG NO?
אפשר לשלב מזונות מתוקים, אך עדיף לבחור במאכלים שמשלבים סוכר ושומן יחד, כמו שוקולד או גלידת שמנת, שלא כמו גלידת סורבה שמורכבת מפירות וסוכר בלבד. השומן שבמנה מאט את ספיגת הסוכר לדם כך שלא יעלה באופן חד. שילוב נוסף של שומן וסוכר הוא תמר עם אגוז.
כדי להבין אילו סוגים של מזונות מתוקים אפשר לשלב בתפריט ובאיזה כמות חשוב להתייעץ עם דיאטנית שתסייע באבחון הכמויות והתזמון הנכון לאכילת מתוקים במהלך היום.
כל אישה מגיבה אחרת – למדי את הגוף שלך
כל אישה עשויה להגיב באופן שונה לאותו מאכל. לדוגמה, אצל חלק מהנשים אורז מעלה את רמות הגלוקוז מעבר לרמה הרצויה, בעוד שאחרות יכולות לאכול אותו ללא השפעה שלילית. ייתכן שביום מסוים תגלי שאת יכולה לאכול פרוסת לחם, אך שילוב עם מאכל נוסף עשוי להוביל לעלייה חדה ברמות הסוכר.
לכל אישה מתאימה צורת התנהלות אחרת – חלק מעדיפות רישום מסודר, ואחרות מוצאות שהתיעוד מכניס אותן למתח. כמו שמאכלים שונים משפיעים על נשים באופן שונה, כך גם דרכי הניהול והמעקב משתנות מאישה לאישה. חשוב למצוא את הדרך המתאימה ביותר, בתיאום עם הצוות המקצועי, ולשלב את המעקב והדיאטה בצורה נוחה במסגרת סדר היום.
חשוב לזכור, עם הזמן והניסיון תגלי מה הכי מתאים לך, ומה גורם לגופך להרגיש טוב ובטוח.
בהצלחה ובתיאבון!
סמדר בן-נון היא דיאטנית ילדים במכבי שירותי בריאות