שופטי בג"ץ, דוד מינץ, יוסף אלרון ויחיאל כשר פרסמו הערב (ד') החלטה בשלוש העתירות העוסקות בהקמת ועדת חקירה ממלכתית למחדלי ה-7 באוקטובר ולאירועי המלחמה. בהחלטתם קבעו השופטים כי "מבלי לקבוע עמדה לגופן של העתירות, תוגש בתוך 60 יום מהיום הודעה מעדכנת על ידי משיבים 3-1… על אודות קיום דיון במליאת הממשלה, בעניין נושא העתירות. עם קבלת ההודעה יוחלט על המשך הטיפול בעתירות".
החלטת השופטים מגיעה בהמשך לתגובה אותה הגישה היועצת המשפטית לממשלה לפני שבוע לשלוש העתירות. בעמדת היועצת נקבע כי ועדת חקירה ממלכתית היא הכלי החוקי המתאים לחקירת אירועי 7 באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל", וכי בחלוף כשנה וחודשיים מאז פרוץ המלחמה חובה על הממשלה לדון בנושא ולקבל החלטות.
עוד טענה היועצת כי "אין מחלוקת על כך שנדרשת חקירה והפקת לקחים מעמיקה ואפקטיבית ביחס לאירועי ה-7 באוקטובר והמלחמה שבאה בעקבותיה. הדבר נדרש, בין היתר, לשם מניעת הישנות אסון לאומי כמו אירועי ה-7 באוקטובר, ולשם הגנה על חייהם, גופם וחירותם של אזרחי מדינת ישראל. חקירה מקיפה ובדיקה של התנהלות המערכות השלטוניות בכללותן נדרשת כדי למנוע כשלים נוספים, וכדי שלא יישנה אסון כמו אירועי ה-7 באוקטובר, על המחירים הקשים והבלתי נתפשים שגבה בחיי אדם ועוד. עמדה זו, בדבר ההכרה בצורך בחקירה והפקת לקחים מערכתית, גם עולה בבירור מהתייחסות מזכיר הממשלה, מטעמו של ראש הממשלה… אלא שלעמדת ראש הממשלה, טרם הגיעה העת לדון בכך, משטרם הסתיימה המלחמה. מעבר לאמירה כללית זו לא הובהר מהי תוכנית הממשלה בנושא או אף מה העיתוי שבו יתקיים דיון בעניין".
"על כן", הוסיפה היועצת, "השאלה שעל הפרק איננה האם נדרש לחקור את אירועי ה-7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל, אלא מהו היקף החקירה, מהו המנגנון הנכון ומה העיתוי המתאים לתחילת פעילותו. נמצאים אנו בחלוף כשנה וחודשיים מאירועי ה-7 באוקטובר. עם חלוף הזמן, ובשים לב לשינויים בתמונת המצב בהקשרי הלחימה, הולך וגובר משקלו של הצורך בדיון סדור ומעמיק בסוגיות אלה. כך גם גובר משקלו של הצורך בחקירה אפקטיבית שתוכל לסייע בהפקת לקחים במבט צופה פני עתיד, ולשקם את אמון הציבור במערכות. לצד זאת, קיים חשש פן תיפגע האפקטיביות של מנגנון חקירה, ככל שהקמתו של זה תידחה לפרק זמן לא מוגדר ולא ידוע, ומבלי שלכל הפחות יתקיים בממשלה דיון סדור בנושא שבו, בין היתר, גם ייבחנו הצעדים שיש לנקוט כדי למנוע פגיעה כאמור".
לנוכח נקודות המוצא הללו נטען בתגובה מטעם היועצת המשפטית לממשלה כי "קיים קושי באי הבאת הנושא לדיון במליאת הממשלה, ודחייתו למועד לא ידוע ובלתי מוגדר. אשר על כן, במישור התהליכי, סבורה היועצת המשפטית לממשלה כי קמה חובה על הממשלה – שהיא הגורם המוסמך על פי חוק להכריע בסוגיה – לקיים דיון בנושא במועד קרוב ולקבל החלטה סדורה, תוך התייחסות לכלל השיקולים הצריכים לעניין".
התנועה לאיכות השלטון אמרה בתגובה כי היא "מברכת על החלטת בג"ץ, ורואה בה ניצחון לשכל הישר, לשקיפות ולחקר האמת. השופטים הבינו היום כי לא ניתן לטאטא מתחת לשטיח את האסון הגדול ביותר שפקד את מדינת ישראל – הם הסתכלו בעיניהם של משפחות הנרצחים והחטופים, והבינו שמגיעה להם תשובה. אנו מצפים מהממשלה לדון במהרה בהקמת ועדת חקירה ממלכתית שתספק לחברה הישראלית תשובות, ותתחיל את תהליך הריפוי שכולנו מייחלים לו".