היועץ האמריקני לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן הצטרף אתמול לשורת הקולות האופטימיים בארה"ב ובישראל ביחס לאפשרות להגיע להסכם על השבת חטופים משבי ארגון הטרור חמאס – ואולי כבר בשבועות הקרובים.
סאליבן מבקר בישראל פחות מחודש לפני חילופי הממשל בארה"ב, ומכאן הוא צפוי להמשיך לדוחא ולקהיר. לדבריו, כדי לקדם את האפשרות להשבת החטופים, ובהם אזרחים אמריקנים. בכירים במערכת הביטחון הישראלית קיימו אף הם בימים החולפים פגישות בקטאר ובמצרים.
עם זאת, איש מהגורמים שדיברו על הסוגיה לא הבהירו פומבית אם יש שינוי מהותי בעמדת חמאס ודרישתו לסיום המלחמה ונסיגת כוחות צה"ל – דרישה שישראל לא מקבלת. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר השבוע במסיבת העיתונאים שקיים במשרדו כי "החשיבות של ציר פילדלפי לא השתנתה", וכי הציר שבדרום רצועת עזה חייב להישאר בשליטה ישראלית.
במסיבת עיתונאים שקיים סאליבן אתמול בערב בתל־אביב הוא נמנע מלפרט את כל סעיפי ההסכם, אולם אמר כי לאחר שנפגש מוקדם יותר עם ראש הממשלה נתניהו ועם השר רון דרמר, הוא מתרשם שהצד הישראלי "מוכן לסגור עסקה". בנוסף ציין כי ישנו "עדכון" בעמדה של ארגון הטרור חמאס. סאליבן הוסיף כי אומנם בעבר גורמים אמריקניים כבר אמרו שהם קרובים להשגת עסקה, "ובאמת היינו קרובים, אבל לא הצלחנו. אני מקווה שהפעם נצליח".
כמו בירושלים, גם הצד האמריקני תולה את השינוי שחל לכאורה בעמדת חמאס בהישגים האזוריים של ישראל, וכן בעובדה כי תקוותו של ארגון הטרור להתלקחות אזורית לא התממשה. "ישראל לא החלה במלחמה הזו, חמאס פתח בה. איראן החליטה להצטרף אליה. עכשיו מנהיגי חיזבאללה אינם, מנהיגי חמאס אינם, כולל מתכנני 7 באוקטובר, ומשטר אסד איננו", אמר סאליבן, "עכשיו ישראל חזקה יותר, ואילו איראן חלשה יותר".
סאליבן טען כי שחרור חטופים יאפשר הכנסת יותר סיוע הומניטרי לרצועת עזה. בתשובה לשאלה אם לא היה זה משגה להכניס סיוע, בהתחשב בכך שחלקו המשמעותי מגיע לידי חמאס, טען הבכיר האמריקני כי מדובר בערך הומניטרי, וכי גם המדיניות של ממשלת ישראל דוגלת בהכנסת סיוע. כמו כן אמר כי אין קשר בין הסכם הפסקת אש בעזה, אם ייחתם, לבין הסכם אפשרי של נורמליזציה בין ישראל לסעודיה.
מוקדם יותר השבוע שרטט גם בכיר ישראלי מסגרת זמנים אפשרית לכאורה לעסקת חטופים בחודש הקרוב, עוד לפני חילופי הממשל בוושינגטון. "עד לפני שבועיים חשבתי שחמאס לא רוצה עסקה. כרגע אני נוטה לחשוב שהוא שינה את דעתו".
הבכיר תיאר כי התעקשות ארגון הטרור חמאס התבססה בחודשים קודמים על ריחוק שזיהה בין עמדות ישראל לארה"ב, על תקווה להתלקחות אזורית ועל שאיפה להסתבכות צבאית ישראלית אפשרית מול איראן – שלושה תחומים שחמאס נחל בהם אכזבה. "אם באוקטובר היינו הכי קרובים למלחמה אזורית – כעת זה השתנה", אמר הבכיר.
מלשכת ראש הממשלה נמסר אתמול לאחר פגישתו עם סאליבן כי השניים דנו בהתפתחויות האזוריות, בדגש על האירועים משני המציאות בסוריה. "רה"מ נתניהו הבהיר כי ישראל תעשה כל מה שנדרש כדי להגן על ביטחונה מפני כל איום, ולכן הורה לצה"ל להשתלט באופן זמני על אזור החיץ בסוריה, עד שיקום כוח שיאכוף את הסכם הפרדת הכוחות מ־1974. ראש הממשלה העלה בפגישה את הצורך החיוני לסייע למיעוטים בסוריה, ולמנוע פעילות טרור משטח סוריה נגד ישראל", נמסר מלשכתו.
סאליבן אמר במסיבת העיתונאים כי פעולותיה הצבאיות של ישראל בסוריה נועדו לנטרל איומים מיידים ואיומים אפשריים, וכי הובהר לארה"ב שמדובר במצב זמני. "ישראל זיהתה איום, ונעה כדי למנוע אותו. זה הגיוני בעינינו. איך זה יתפתח? אנחנו בהתייעצויות עמוקות לאן זה ממשיך מכאן".