ניתוח קפדני שפורסם בשבת של סטטיסטיקות ההרוגים בעזה במהלך המלחמה, שמסופקות על ידי משרד הבריאות ברצועה שמנוהל על ידי חמאס, מראה כי הן מנופחות מאוד, פגומות מבחינה מתודולוגית ולעתים שקריות לחלוטין.
הדו"ח של מכון המחקר הלונדוני, אגודת הנרי ג'קסון, מפרק את הנתון של כ-44,000 הרוגים מאז ה-7 באוקטובר 2023, שפורסם על ידי משרד הבריאות בעזה ודווח על ידי כלי תקשורת בינלאומיים כעובדה מוגמרת – למרות שלא עבר שום אימות על ידם.
כידוע, היקף ההרוגים האזרחיים ברצועת עזה הוא מרכיב מרכזי במתקפה המשפטית והתעמולתית של אויבי ישראל, במטרה לבודד אותה מבחינה בינלאומית, תוך שימוש בהאשמות שווא של רצח עם. הדו"ח, לעומת זאת, טוען שנתוני חמאס אינם עורכים הבחנה בין אזרחים לבין 17,000 המחבלים שישראל חיסלה בעזה, כולל גם כ-5,000 בני אדם שמתים מסיבות טבעיות מדי שנה.
"דו"ח זה מעלה חששות רציניים שהנתונים של משרד הבריאות בעזה היו מוגזמים", כתב אנדרו פוקס, אנליסט המתמחה בביטחון, במזרח התיכון ובדיסאינפורמציה, שכתב את הדו"ח עבור אגודת הנרי ג'קסון. הדו"ח פורסם בשבת בחלק מהתקשורת המרכזית, כולל הניו יורק פוסט והטלגרף, שכתבתו פורסמה מחדש על ידי משרד החוץ הישראלי ב-X.
"ספירה מפוקפקת"
"הנתונים שמאחורי המספרים שלהם כוללים מקרי מוות טבעיים, מקרי מוות מלפני תחילת המלחמה ומקרי מוות של חמאס עצמו; הם אינם כוללים כל אזכור למותם של לוחמי חמאס; והם מפריזים במספר הנשים והילדים שנהרגו", נכתב בדו"ח, שכותרתו "ספירה מפוקפקת: ניתוח של מניין ההרוגים ממשרד הבריאות של חמאס בעזה".
חלק מחולי הסרטן נרשמו כזקוקים לטיפול לאחר שכבר נרשמו כנפגעי מלחמה. ג'יהאד מחמוד עביד אל-תוואל, לדוגמה, מספר תעודת זהות 950130153, נרשם ברשימת ה-15 באפריל כסובל מסרטן הגרון, שבועיים לאחר שהוגדר כנפגע מלחמה.
הדו"ח חשף אי-התאמות סטטיסטיות נוספות בתהליך איסוף הנתונים, לרבות בבתי החולים שדיווחו על כך למשרד הבריאות. "היה שינוי דרמטי בדיווח מבית החולים אל-אקצא [בדיר אל-בלח], שם קפץ מספר ההרוגים מהדו"ח של 31 במרץ 2024 קפץ מ-4,994 ל-6,608 רק שבוע לאחר מכן. מספר הילדים זינק מ-1,294 ל-2,142, כלומר ילדים היוו 52.5% מהעלייה החדה", נכתב.
במאמר שפורסם ב-10 בדצמבר על סטטיסטיקת המוות האחרונה של משרד הבריאות בעזה, The Palestine Chronicle דיווח כי "ארגונים פלסטיניים ובינלאומיים אומרים שרוב ההרוגים והפצועים הם נשים וילדים" – טענה שצוטטה לעתים קרובות על ידי פעילים אנטי-ישראלים לקידום האשמה של רצח עם נגד ישראל. אבל הדו"ח של פוקס מצא כי "רוב ההרוגים הם גברים בין הגילאים 15 עד 45, בניגוד לטענות שאוכלוסיות אזרחיות הן מטרות ישירות באופן לא פרופורציונלי". מקרי מוות שדווחו על ידי משפחות, בניגוד לאופן שבו הם מופיעים על ידי משרד הבריאות, "מרמזים על כך שרבים ממקרי המוות שסווגו כאזרחים היו לוחמים, הבחנה שהושמטה מהדיווח הרשמי", נכתב בדו"ח פוקס.

ב-10 בדצמבר, משרד התקשורת הממשלתי של חמאס כתב שכמעט 44 אחוזים מ-44,758 מקרי המוות שדווחו ברצועת עזה היו ילדים. הדו"ח חולק על נתון זה, מראה מקרים של מבוגרים שתועדו כילדים. עוד עולה מהמסמך כי לשכת התקשורת הממשלתית, שלדברי הנתונים שלו מגיעים ממשרד הבריאות, מנפחת באופן שוטף את שיעור הנשים והילדים בסטטיסטיקה. נתוני משרד הבריאות מראים גם שגברים סווגו בצורה שגויה כנשים, נכתב בדו"ח פוקס. "ברשימת אוגוסט 2024, 103 שמות סומנו כנקבה עם שם פרטי גברי (למשל מוחמד)".
הדיווח מגיע בזמן שישראל מואשמת ברצח עם בבית הדין הבינלאומי לצדק וצווי מעצר בגין פשעים נגד האנושות מטעם בית הדין הפלילי הבינלאומי הוצאו נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט. ארה"ב ומדינות נוספות – בנוסף לישראל כמובן – דחו מיד את ההאשמות ואמרו כי יתעלמו מצווי המעצר.
עוד לפני פרסום הדו"ח, פעילי הסברה ישראלית אמרו שאפילו הנתונים הסטטיסטיים הלא-אמינים של חמאס, בשילוב עם הערכות ישראליות לגבי מספר המחבלים שנהרגו ברצועת עזה, חושפים שיעור נמוך יחסית של מקרי מוות אזרחיים. בהתחשב בתנאי הלחימה העירונית של רצועת עזה, והאסטרטגיה של חמאס להשתמש באזרחים כמגנים אנושיים, הם מסבירים, הסטטיסטיקה משקפת מאמץ גדול למנוע נפגעים אזרחיים במהלך פעולות צה"ל לפירוק חמאס ולשחרור החטופים.