לפני כחודש בלבד, בדיוק ביום האלף מאז שפרצה מלחמת רוסיה־אוקראינה, ממשלת שוודיה החליטה לחלק לכל תושביה ספר הנחיות קטן בשם "מה עושים אם פורצת מלחמה?", שמסביר בפועל כיצד להיערך למתקיפה גרעינית רוסית פוטנציאלית שעלולה לפגוע לא רק באויב האוקראיני, אלא גם בשאר המדינות שבאזור – ממש מעבר לגבול. השבוע, ממשלת שוודיה החליטה להמשיך ולהוסיף תקנות בטיחות חדשות, חלקן חריגות ביותר.
הסוכנות הלאומית למצבי חירום אזרחיים (MSB), לדוגמה, הטילה על הכנסייה הראשית של גטבורג את המשימה להיערך לקבורה של 30,000 חיילים במקרה של מלחמה או של "אסון גדול". ה־MSB גם דחקה בכנסיות ובמנהלי הלוויות להכין ולאבטח את השטח כדי ש"נוכל לקבור מספר גדול מאוד של מתים תוך זמן קצר", אמירה קשה שעוררה בהלה בכל רחבי המדינה.
הסוכנות גם ביקשה מהעירייה להכין לא פחות מאשר 10 דונם של אדמה כדי שניתן יהיה לקבור תוך זמן קצר מספר אנשים שמהווה 5% מהאוכלוסייה המקומית. "אנחנו חייבים להיערך בהתאם לקבורת החיילים, כי זה דבר חדש עבורנו, שמעולם לא עשינו לפני", אמרה קתרינה אוונסת', האחראית לקבורות מטעם הכנסייה הלותרנית של שוודיה שמנהלת בפועל את רוב בתי הקברות בעיריית גטבורג, בריאיון ששודר ברדיו הציבורי השוודי.

לאחר סיומה של המלחמה הקרה, שוודיה צמצמה באופן משמעותי את תשתיות ההגנה שלה וכעת נדמה כי היא פועלת על מנת לבנות אותן מחדש. בניגוד אליה, שכנתה פינלנד הצליחה לשמור על מערכות ההגנה לאורך כל השנים, למרות האשליה כי מדינות אירופה מעולם לא יצטרכו להילחם יותר על קיומן. בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה, שתי המדינות ביקשו להצטרף לנאט"ו ופוליטיקאים מקומיים רבים החלו לדבר בגלוי על תרחיש של מלחמה אזורית כסיכוי אפשרי.
מי שעד לא מזמן זכה בכינוי "נשיא זעם", כעת זוכה לגיבוי רחב ביותר מכל קצוות הפרלמנט השוודי. בהתאם לדבריו של מזכ"ל נאט"ו, מארק רוטה, שהכריז כי "אנחנו לא במלחמה, אבל גם לא בשלום", שוודיה – המדינה האחרונה שהצטרפה לארגון האמנה הצפון־אטלנטית בחודש מרץ האחרון – נמצאת בפתחו של סכסוך מזוין עם רוסיה. על פי העיתון הסקנדינבי Nordic Times, ממשלת שוודיה הודיעה לתושבים כי המדינה כבר נמצאת במלחמה.

מפקד הצבא השוודי ג'וני לינדפורס דן ביום שישי האחרון במצב הביטחוני המתוח עם מפקד הצבא הבריטי רולנד ווקר, והשניים הסכימו באשר לאיום הסובייטי הגדול שנשקף מעל אירופה. "הדימוי העצמי של הרוסים, לפיו יש להם את הזכות לכופף את המדינות השכנות, מאיים על ביטחון אירופה", אמר לינדפורס והוסיף: "הם לא נלחמים רק נגד אוקראינה, אלא נגד המערב כולו".
למרות ששוודיה אינה גובלת ברוסיה ולכן אינה חשופה ברמה הגיאופוליטית כמו פינלנד ונורווגיה, היא מתייחסת לאיום הרוסי באותו אופן כמו המדינות השכנות. מאז שנת 1931, פעילה בשוודיה תשתית הגנה שכוללת מערכת אזעקה המשמיעה צפירה ארבע פעמים בשנה כדי לוודא שהיא עדיין תקינה. בזמן הצפירה, האוכלוסייה נדרשת להתכוונן לערוצי הרדיו הציבוריים כדי להבין את סוג המשבר ולפעול לפי ההנחיות. עד היום, האיום הסתכם תמיד באזעקת שווא. בקרוב, ייתכן ותושבי שוודיה יצטרכו להתמודד עם אזעקת אמת.