מכון לואיס ברנדייס לחברה לכלכלה ולדמוקרטיה והתנועה לאיכות השלטון עתרו לבג"ץ, כל אחת בנפרד, נגד החלטת ראש הממשלה נתניהו למנות את עו"ד רואי כחלון לממלא מקום נציב שירות המדינה. כזכור, המכון והתנועה עומדים גם מאחורי העתירות נגד הליך מינוי הנציב אותו אישרה הממשלה, בעקבותיו הוצא צו ביניים העוצר את המשך קיום ההליך ובעקבותיו נדרש ראש הממשלה למנות לתפקיד ממלא מקום. בשבוע שעבר הודיעה היועצת המשפטית לממשלה כי קיימת מניעה משפטית למנות את כחלון לממלא המקום, מאחר שהוא איננו ממלא אחר דרישות הסף לתפקיד, אך ראש הממשלה החליט למנותו בכל זאת.
בעתירות נטען בין היתר כי המינוי נעשה בניגוד לעמדת היועצת המשפטית לממשלה, אשר קבעה כי יש מניעה משפטית למנות את כחלון לתפקיד נוכח העדר הניסיון הניהולי הבכיר וההיכרות עם הנציבות הנדרשים. עוד נטען כי המינוי נעשה תוך הפרת חובת ההיוועצות הסטטוטורית הקבועה בחוק, שכן עוד בטרם התקבלה חוות דעתה של היועצת המשפטית לממשלה, כבר הודיע ראש הממשלה כי בכוונתו למנות את כחלון לתפקיד.

לטענת התנועה, המינוי לוקה בחוסר סבירות קיצוני נוכח הפגיעה בנציבות שירות המדינה ובמעמדה, ובפרט ברציפות התפקודית שלה. זאת במיוחד בתקופה קריטית זו של מלחמה, בה נדרש נציב שירות מדינה בעל ניסיון וכישורים מתאימים להוביל את השירות הציבורי.
לדברי עו"ד רותם בבלי דביר, מנהלת הליטיגציה בתנועה לאיכות השלטון, "מינויו של אדם חסר ניסיון ניהולי בכיר לתפקיד הרגיש והחשוב של נציב שירות המדינה, בניגוד לעמדת היועצת המשפטית לממשלה, מהווה פגיעה אנושה במערך השירות הציבורי ובאופיו הממלכתי. בית המשפט העליון קבע לא אחת כי מינויים בכירים בשירות הציבורי חייבים להתבסס על כישורים מקצועיים, וכי משרות בכירות בשירות המדינה אינם מעבדה ניסיונית לבעלי תפקידים שכישוריהם הבסיסיים מוטלים בספק. נפעל בכל הכלים העומדים לרשותנו כדי להגן על השירות הציבורי ולמנוע את הפיכתו לזירה של מינויים פוליטיים".