מבקר המדינה מתניהו אנגלמן שלח היום (ב') מכתב לרמטכ"ל הרצי הלוי ובו התייחס להתנהלות הצבא בתהליך הביקורת על 12 הנושאים שסוכם כי ייבדקו בשלב הזה, כשלטענתו, צוותי מבקר המדינה נתקלו בהתנהלות ובפרקטיקות שמנוגדות למקובל ושפוגעות בצורה חמורה בהליכי הביקורת. בתחילה הבהיר המבקר אנגלמן כי ישנן מספר סעיפים שהתקבלו בהן חומרים בלוחות הזמנים הנדרשים וכפי שסוכם מראש.
בהמשך פירט המבקר את כל ההתנהלות של צה"ל שמשבשת את הליך הביקורת: נציג המנהלת בלשכת סגן הרמטכ"ל נוכח בכל הפגישות של אנשי הביקורת עם בעלי תפקידים בצה"ל, ודרגתו עולה ככל שמדובר בקצין בכיר יותר. למשרד המבקר התברר כי במנהלת החליטו על דעת עצמם להקליט את כל הפגישות, זאת מבלי לתאם או ליידע אותם. "חמור מכך, פרקטיקה זו יושמה על ידכם לראשונה מבלי להודיע למשתתפי הפגישה…ולולא שימת לב של נציגנו בתום המפגש למכשיר ההקלטה אפשר כי לא היינו יודעים על כך כלל", נטען במכתב. "חרף הסתייגות נציגי משרדי מהקלטת הפגישות, נמשכו ההקלטות ביתר המפגשים תוך סירוב להעביר את ההקלטות של המפגשים לנציגי משרדי".
המבקר אנגלמן סיפר כי אחד מקציני צה"ל שזומנו לפגישות עם נציגי המשרד סיפר כי הוא הוחתם על מסמך שו"ס (שומר סוד, י"א), "אשר על פי הבנתו הגביל אותו במסירת מידע לצוותי הביקורת. קצין נוסף ציין כי עבר תדריכי הכנה טרם הגעתו לפגישה עם נציגי משרד מבקר המדינה".

במשרד מבקר המדינה דוחים מראש את הטענות ל"צרכים פנימיים של צה"ל" ומדגישים כי הדבר "אינו מקובל, שכן מכלול הפעולות האמורות מוביל בסופו של דבר לפגיעה ישירה וממשית ביכולת של צוותי הביקורת לבצע את מלאכתם המקצועית ולגבש דוחות ביקורת מהימנים ותקפים".
כמו כן, המבקר הדגיש כי תוצרי הקלטה של פגישות ביקורת הם בגדר 'ממצאי ביקורת', ומשכך חלה עליה הוראת החוק לפיו "המפרסם ללא נטילת רשות מטעם המבקר ממצאי בקורת של המבקר" עובר לכאורה עבירה. לדברי אנגלמן, ההקלטות יכולות לגרום לקצינים שנפגשים עם המבקר לחשוש ולצנזר את דבריהם, כדי שלא יבולע להם. "אופן התנהלות צה"ל משגר 'מסר של הרתעה והפחדה' במשתמע כלפי דרגי שטח וקצינים הכפופים לפיקוד העליון, ועלול להוביל לחשש משיתוף פעולה מלא עם ביקורת המדינה ולסיכול חשיפת האמת בפני מבקר המדינה, וכפועל יוצא לפגיעה חמורה ביותר בהליכי ביקורת המדינה".
לדברי גורמים במשרד המבקר, חסמים מעין אלה בולטים במיוחד בביקורת על רישוי המסיבה ברעים – "פסטיבל הנובה", ואבטחתה, כשבמשטרה וברשויות כבר העבירו את כל המסמכים המבוקשים, אך רק בצה"ל מתמהמהים ולא מעבירים את החומר הנחוץ. בנוסף צוין במכתב כי מסמכים שנדרשו על ידי משרד המבקר, רוכזו על ידי בעלי התפקידים הרלוונטיים אך הועברו לגורמים במטכ"ל ועדיין לא הגיעו לידי המבקר. כמו כן, גם תחקירים שכבר הוצגו לשר הביטחון, לא הועבר שום מסמך הנוגע להם. בביקורת על ההסברה הממשלתית מול דעת הקהל הבין לאומית, התקיימה פגישה עם דובר צה"ל וצוותו. המבקרים ביקשו לקבל מסמכים ודוחות רלוונטיים, ונאמר להם שהם יועברו למחרת. בסופו של דבר הם הועברו אחרי שלושה שבועות כשהנימוק היה "המסמכים הועברו לעיון ראש אמ"ץ".

"אני רואה בחומרה פעולות אלו אשר יש בהן כדי לפגוע בהליך הביקורת התקין שבמסגרתו על בעלי התפקידים למסור מידע מלא כמתחייב מהחוק וללא חשש מהשלכות פעולתם, ועל הגוף המבוקר להעביר מסמכים הנדרשים לביקורת המדינה באופן מיידי וללא עיכובים", אמר אנגלמן.
המבקר הוסיף כי, למרות פניה שנערכה לפני כעשרה ימים ישירות לסגן הרמטכ"ל אמיר ברעם וללשכת הרמטכ"ל, הנושא טרם נפתר. בעקבות זאת הציב מבקר המדינה אולטימטום וקבע כי החל מיום רביעי הבא, לא תהיה כל נוכחות של נציגי המנהלת או לשכת הרמטכ"ל בפגישות; תיעוד המפגשים יעשה ע"י צוותי מבקר המדינה ויישמר במשרד מבקר המדינה כמקובל; ההקלטות שבידי נציגי המנהלת יועברו לצוותי הביקורת באופן מיידי; מסמכים שיתבקשו יועברו לידי ביקורת המדינה ללא כל דיחוי, ללא כל פעולת מיון או כל התערבות אחרת של דרג ממונה ולא יעשה כל שימוש בהקלטות שכבר בוצעו.
"ככל שלא יוסרו החסמים האמורים מה-15 בינואר אאלץ לעשות שימוש בסמכויות החקירה המוקנות לי בחוק מבקר המדינה, ובכללן, סמכויות של זימון עדים למשרד מבקר המדינה לצורך הצגת מסמכים ומתן עדות, וזאת על מנת להבטיח כי הליכי הביקורת יוכלו להתקיים באופן הדרוש ולמימוש תכלית חוק יסוד: מבקר המדינה וחוק מבקר המדינה. נדרש כי צה"ל ישתף פעולה, בהתאם למתווה שהוסכם, באופן המאפשר המשך לחימה למען אזרחי ישראל ולהגנה על מדינתנו מפני כלל אויבינו, לצד קיום הליכי ביקורת המדינה היורדים לשורש האמת".

במשרד המבקר מציינים כי בדיון בוועדת הכספים שהתקיים היום (ב') המבקר הדגיש כי יפעיל את סמכותו כלפי כלל הדרגים – המדיני, הצבאי והאזרחי, ככל שלא ישתפו פעולה עם הליך הביקורת.
מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל פועל תמיד בהתאם לחוק ומשתף פעולה באופן מלא ושקוף עם מבקר המדינה. מבקר המדינה פנה לצה"ל במספר טענות. צה"ל לומד את כלל טענות המבקר ויגיב להן באופן ענייני בהקדם. צה"ל ימשיך לנהל את השיח ישירות אל מול המבקר".