אחרי כמעט חצי של דיונים בחדרים סגורים בין בכירי הקואליציה, וחודשיים אחרי שהוחלף שר הביטחון יואב גלנט בישראל כ"ץ, חוק הגיוס חוזר אל השולחן באופן רשמי, וביום שלישי הקרוב יחודשו הדיונים בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת על נוסח החוק שרוצה הממשלה לקדם.
הדיונים יתחדשו עם הגעתו של שר הביטחון ישראל כ"ץ לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, שם הוא יציג את הטיוטה שהושגה בפגישות שונות של בכירי הקואליציה. "הצגת עקרונות שר הביטחון להשגת היעד של גידול משמעותי בהיקף המשרתים מקרב בני הישיבות בצד הסדרת מעמדם של לומדי התורה שתורתם אומנותם שדוחים את שירותם", נכתב לחברי הכנסת.
על פניו, חוק הגיוס שמקדמת הממשלה נשען על חוק הגיוס של ממשלת בנט-לפיד, ולכן נותר רק לאשרו לקריאה שנייה ושלישית ולאשרו סופית במליאה, אבל הדרך לאישורו עוד רחוקה. ישראל כ"ץ הגיע להבנות עם הפוליטיקאים החרדים, אבל החוק שהוא מקדם רחוק מהחוק שמוכן לאשר יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת יולי אדלשטיין, שמתוקף תפקידו קובע את זמני הדיונים ומנסח עם חברי הוועדה את החוק עצמו.

בחוק המסתמן צפוי להופיע יעד של 10,000 מתגייסים חרדים בשנתיים הקרובות והגעה ליעד של 50 אחוז מתגייסים בקרב מחזור גיוס בחברה החרדית בתוך שבע שנים. אדלשטיין דורש גיוס משמעותי יותר, מתעקש ששירות אזרחי במסגרות כמו מד"א לא ייחשב כגיוס ומבקש לראות את המתגייסים במערך הלוחם או לכל הפחות משרתים כתומכי לחימה. כעת הכוח נמצא אצל אדלשטיין שייקח את הטיוטה שעליה הסכימו החרדים ושר הביטחון ויוכל לעצב אותה על פי תפיסתו, לפני שיביא אותה להצבעה, מה שיכול בתרחיש קיצון להביא למצב שבו החרדים שדורשים את חוק הגיוס לפני אישור התקציב, יעדיפו שהחוק לא יעלה להצבעה.