לאחר קצת יותר משנתיים של פלאטו פוליטי, יש נשיא ללבנון – ג'וזף עאון. רמטכ"ל צבא לבנון, שיחגוג השבוע את יום-הולדתו ה-61, נבחר היום (ה') לתפקיד החשוב במדינה לאחר שזכה לתמיכתם של 99 מתוך 128 חברי הפרלמנט.
עאון נולד בכפר סין אל-פיל ("שן הפיל"), פרבר של ביירות למשפחה נוצרית-מרונית וגדל בעיירה הדרומית אל-עישייה. בתיכון למד במוסד צרפתי ואחרי שסיים את לימודיו התגייס ב-1983 לצבא לבנון. ב-1988 טס לארה"ב, שם עבר השתלמות צבאית, ב-1995 עבר שם השתלמות צבאית נוספת וב-2008 חזר שוב לארה"ב לטובת הכשרה מיוחדת ללוחמה בטרור. בין לבין, ולצד התקדמותו בסולם הדרגות בצבא הלבנוני, הוא השלים תואר ראשון במדעי המדינה ויחסים-בינלאומיים באוניברסיטה האמריקנית הלבנונית, אחד המוסדות האקדמיים המובילים בעולם הערבי. לימודיו והתקופות בהן שהה בארה"ב, הקנו לו שליטה באנגלית ובצרפתית.
עאון הוא לוחם מעוטר וזכה בסה"כ ב-13 מדליות ועיטורים במהלך שירותו. כרמטכ"ל הוא הוביל – בגיבוי אסד – את המלחמה באזור הגבול עם סוריה כנגד דאע"ש וג'בהת א-נוסרא, לימים היאת תחריר א-שאם, ארגון המורדים שהשתלט על סוריה. חמישה חודשים לתוך כהונתו הוביל את אחד המבצעים המוצלחים כנגד המדינה האסלאמית, מבצע "שחר ג'רוד" (אזור הררי בגבול לבנון-סוריה). מאוחר יותר זכה לתמיכה מצד הפרלמנט הלבנוני, שהחליט להאריך את כהונתו פעמיים, האחרונה שבהן בנובמבר 2024.

ב-2021 נשא נאום בעל אופי פוליטי מובהק, בו ביקר את הממשלה על התמודדותה עם המשבר הכלכלי החריף בלבנון והדגיש את השפעותיו הרות ההרס לצבא. הנאום, שתאם את הסנטימנט ברחוב הלבנוני, זכה לאהדה רבה בציבור וחיזק את מעמדו. פחות מארבע שנים חלפו והוא צפוי להיכנס לארמון בעבדא.
ההכשרות שעבר בארה"ב קירבו בינו לבין האמריקנים שהחלו לקדם את בחירתו לתפקיד זמן קצר לאחר חיסול נסראללה. לצד האמריקנים, גם הצרפתים, המצרים והסעודים תמכו במועמדותו ולפי דיווחים שונים גם ישראל העבירה מסרים לגורמים שונים בלבנון לפיהם תתמוך בו. העיתון הלבנוני "אל-אח'באר", המקורב לחיזבאללה, פרסם עוד בחודש אוקטובר כי שגרירת ארה"ב בביירות, ליסה ג'ונסון, נפגשה עם גורמים פוליטיים בלבנון במטרה לקדם את מועמדותו של הרמטכ"ל ג'וזף עאון. אם עאון אכן ייבחר, האיראנים חוששים שהוא ישאף להרחיק את לבנון ממנה ולקרב אותה לציר האמריקני. כך שנראה לכאורה כי הבחירה בעאון חיובית לישראל.
המכשול החוקתי
לפי סעיף 49 לחוקת לבנון, בפני עאון עומד קושי חוקתי. הסעיף קובע כי בעלי תפקידים ציבוריים מסוימים, לרבות רמטכ"ל מכהן, לא יוכלו לשמש כנשיאים בטרם מילאו תקופת צינון בת שנתיים לפחות. כל תיקון חוקתי דורש רוב של שני שלישים מהקולות – 86 – בקריאה הראשונה ושל שלושת-רבעי מהקולות – 96 – בקריאה השנייה. אם 99 חברי הפרלמנט שתמכו בעאון בהצבעה בסיבוב השני יתמכו בשינוי החוקתי בשתי הקריאות – הוא יוכל להתגבר על המכשול באופן זה.
עם זאת, בעבר עשו פשרות בעניין האיסור, כאשר הדוגמה הבולטת הייתה ב-2008 אז נבחר לנשיאות הרמטכ"ל דאז מישל סולימאן. בשנת 2008 השתמש הפרלמנט בפרוצדורה הקיימת בחוקה שמאפשרת לעקוף את ההגבלה בסעיף 49 בלא לבצע שינוי חוקתי. חבר הפרלמנט גבראן באסיל, מנהיג התנועה הפטריוטית החופשית, ממשיך לטעון כי בחירתו של עאון אינה חוקתית בתהליך הנוכחי, אך תומכי עאון טוענים שההנמקות שניתנו לבחירתו של סולימאן בשעתו צריכות לחול גם על עאון כיום.
עאון צפוי להתגבר על הקושי החוקתי. אחרי שייכנס רשמית לתפקידו, יצטרך עאון להתמודד עם מספר אתגרים מידיים, לרבות מינוי ראש ממשלה שיקים ממשלה שתאושר בידי הפרלמנט ומשם להתחיל לשקם את הכלכלה המרוסקת. צבא לבנון נמצא בקונצנזוס רחב יחסית בקרב העם הלבנוני ועאון עצמו נחשב לאהוד, אלמנט שיעניק לו לגיטימציה וחופש פעולה רחב יותר ערב כניסתו לתפקיד, אך בפוליטיקה כמו בפוליטיקה האשראי מהעם נגמר מהר מאוד והנשיא החדש יידרש להציג תוצאות ובהקדם.