דשדוש בשילוב הנשים ביחידות העילית של צה"ל – שהושק כניסוי בשנה שעברה בעקבות העתירה המכונה "בג"ץ הלוחמות" – והכללים שנקבעו מראש לגב הפיילוט מתגמשים, כך עולה מנתונים שהעביר לאחרונה הצבא עצמו בהודעה לבג"ץ.
כשנפתח הניסוי נקבע שרף הכניסה לנשים יהיה זהה לזה של גברים, אך ביום הסיירות האחרון לא נשמר רף זהה למועמדים ולמועמדות. הדרישות במבחן הריצה שנקבעו כרף הכניסה לנשים שהשתתפו ביום הסיירות היו נמוכות מאלו שנדרשו מהגברים, במטרה לאפשר ליותר מועמדות לצלוח את היום.
13 מועמדות סיימו את יום הסיירות בתוצאה שאפשרה להן להמשיך לגיבוש מטכ"ל. 11 מהן אכן התייצבו לגיבוש, אולם אף אחת מהן לא סיימה אותו בתוצאה המאפשרת לה להתחיל מסלול בסיירת מטכ"ל או ביחידה 669.
מבין החיילות שעברו את יום הסיירות הקודם נמצאה מועמדת אחת שהתאימה לגיוס ליחידה 669, אם כי לא למטכ"ל. ובכל זאת בצה"ל הוחלט במפתיע כי נתוניה מאפשרים לה בכל זאת להתמיין למטכ"ל. כתוצאה מכך היא החלה בדצמבר את מסלול ההכשרה כחיילת הראשונה במסגרת ההתנסות בשילוב לוחמות בסיירת מטכ"ל.
ב־669 לא נותרו כעת לוחמות, ולכן ההתנסות בשילוב לוחמות ביחידה לא מתקיימת כעת. החיילת היחידה שהייתה במסלול הכשרה ביחידה 669 נשרה ממנו אחרי כשנה, ואילו החיילת שהייתה אמורה להתחיל את מסלול ההכשרה בדצמבר התחילה אותו כאמור דווקא בסיירת מטכ"ל.
בנוסף נמסר מצה"ל שההתנסות ביחידת יהל"ם נמשכת, אך נדחה המחזור השלישי, שתוכנן להיפתח בנובמבר. הלוחמות שהיו אמורות להתגייס במסגרתו יצורפו למחזור הבא (מרץ 2025). שלושים לוחמות החלו בנובמבר הכשרת לוחמות חי"ר (רובאי 07), ולאחריה הן יעברו הכשרת נהיגה ויפתחו מחלקת ניוד של חיל רגלים. ההתנסות בשילוב לוחמות בחיל השריון תתחיל רק בנובמבר 2025.
בסיום ההודעה מבקשת הפרקליטות מבג"ץ להסתפק במה שנעשה עד כה ובהתחייבויות שנתן צה"ל, ולדחות או למחוק את העתירות בנושא תוך ביטול הצו על תנאי שניתן בעתירה.
"הצבא מנהל פיילוטים חסרי היתכנות, המנוגדים לחוות הדעת של הצוות המקצועי שהרמטכ"ל עצמו מינה", טוען "פורום חירות וכבוד האדם בישראל", שעתר לבג"ץ נגד קיום ההתנסויות בשילוב נשים בתפקידי לחימה ביחידות מיוחדות וביחידות המתמרנות, "הצוות קבע שאי אפשר לגייס נשים ליחידות מיוחדות, וזאת לנוכח ההבדלים הפיזיולוגיים הקשיחים והקטגוריים בין המינים.
"אין נשים בעלות יכולות זהות לאלה של גברים בעלי נתונים פיזיולוגיים גבוהים במיוחד – וזה החתך הרלוונטי ליחידות המיוחדות שעל הפרק. יתרה מכך, עצם ההשתתפות במיונים ובהכשרות מעמידה נשים בסיכון מוגבר לפציעות רבות וחמורות יותר משל גברים באותן הכשרות. גם בשל כך הצוות המקצועי של צה"ל שלל את פתיחת המיונים לנשים".
לדברי עו"ד צפנת נורדמן, ראש הפורום, ההודעה של צה"ל לבג"ץ הייתה צפויה מראש. "אין נשים שמסוגלות לרף של יחידות מיוחדות, ורק הורדת הרף אפשרה לקיים את הפיילוט בסיירת מטכ"ל – וזאת בניגוד להצהרות בפני בג"ץ לאורך כל הדרך שלא יינתנו 'הנחות' לנשים", אומרת עו"ד נורדמן. לדבריה, "נתון חשוב אחד אינו בפנינו: כמה בנות צעירות נפצעו בפיילוטים עד כה. צה"ל חייב את המידע הזה לציבור, למועמדות ולהוריהן. בכך עוסקת עתירת הפורום לבג"ץ: בסיכון המוגבר לנשים, שחל בשל החלטה שהתקבלה בהליך פסול".
מצה"ל לא נמסרה תגובה עד מועד הירידה לדפוס.