נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא איראן מסעוד פז'שכיאן יחתמו על הסכם שותפות אסטרטגי מקיף. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא איראן מסעוד פז'שכיאן יקיימו שיחות ברוסיה ב-17 בינואר, שבסיומן יחתמו על הסכם שותפות אסטרטגי מקיף המצופה זמן רב, כך הודיע הקרמלין היום (שני).
השניים ידונו ככל הנראה, באפשרויות להרחבת הקשרים בין מוסקבה לטהראן בתחומים שונים, כולל סחר והשקעות, תחבורה ולוגיסטיקה, וכן תחומים הומניטריים, כך נמסר מהקרמלין. ההסכם צפוי להעמיק את שיתוף הפעולה בין שתי המדינות, במיוחד על רקע המתחים הגוברים בין רוסיה למערב והמאמצים האיראניים להתמודד עם הסנקציות הבינלאומיות.
הקשרים המתחזקים בין מוסקבה לטהראן מעוררים דאגה במערב, במיוחד לנוכח התקפה הצבאית הרחבה של רוסיה באוקראינה והסכסוך המתמשך במזרח התיכון. רוסיה ואיראן, שתיהן תחת סנקציות כבדות מהמערב, מתמודדות עם הגבלות על תעשיות האנרגיה החיוניות שלהן.
פוטין חתם בשנה שעברה על הסכם דומה בשם עם צפון קוריאה, שהעמיק את הברית עם פיונגיאנג. במסגרת אותו הסכם, התחייבו שני הצדדים לספק סיוע צבאי במקרה שאחד מהם יותקף. צפון קוריאה שלחה מאז אלפי חיילים להילחם נגד כוחות אוקראינים באזור קורסק שבמערב רוסיה, כאשר מאות מהם נהרגו או נפצעו, לפי מודיעין דרום קוריאני, אוקראיני ומערבי.
המערב ואוקראינה מאשימים את איראן באספקת מל"טים מתאבדים מדגם "שהד" לרוסיה, בהם משתמשת מוסקבה לתקיפות ליליות על אוקראינה. בביקורו ברוסיה, שייערך ימים ספורים לפני כניסתו לתפקיד של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ, צפוי פז'שכיאן לדון בנושאים אזוריים ובינלאומיים. טראמפ, מצדו, הצהיר כי הוא מעוניין בסיום מהיר של הסכסוכים באוקראינה ובמזרח התיכון. הביקור מגיע חודש בלבד לאחר מתקפה של מורדים שהביאה להפלת משטרו של בשאר אל-אסד בסוריה – משטר שנהנה מתמיכה כבדה מצד מוסקבה וטהרן.
לפני כחודש פרסמנו כי מזכ"ל נאט"ו, מארק רוטה, טען שרוסיה ואיראן היו שותפות לפשעיו של נשיא סוריה המודח, בשאר אל-אסד, ונפילתו הראתה שהן "שותפות לא אמינות". "רוסיה ואיראן היו התומכות העיקריות של משטר אסד, והן חולקות את האחריות לפשעים שבוצעו נגד העם הסורי", אמר רוטה. "הן גם התגלו כשותפות לא אמינות, ונטשו את אסד כשחדל לשמש אותן".
בעבר פרסמנו כי איראן מספקת לרוסיה מל"טים לשימוש במלחמתה באוקראינה. בכמה מקרים קייב הודיעה כי צבא רוסיה שיגר מל"טים מדגם איראני לעבר אוקראינה, כולל נחילי מל"טים. רוסיה משגרת מל"טים, רחפנים וטילים לעבר אוקראינה על בסיס כמעט לילי. היא אומרת שהיא מכוונת למתקני צבא ואנרגיה, למרות שישנן תקיפות תכופות המכוונות אל שכונות מגורים אזרחיות וקייב מאשימה את מוסקבה בפגיעה ישירה באזרחים.
