על רקע הדיווחים שמגיעים מהמשא ומתן בקטאר על העסקה לשחרור החטופים, גורמים מדיניים מבהירים את הסעיפים הראשונים בהסכם ועושים סדר בבליל השמועות, לקראת מה שנראה כישורת האחרונה.
"יש התקדמות במשא ומתן להשבת החטופים", מבהיר גורם מדיני ומציין כי זה נעשה בתיאום המתווכות וגם עם ממשל ביידן וממשל טראמפ הנכנס. גורמים מדיניים מציינים כי התנאים לעסקה הבשילו לעומת הכישלונות בשיחות לפני חצי שנה, בעקבות השינויים המשמעותיים שעברו על המזרח התיכון, עם הפגיעה הקשה בציר השיעי – בעיקר חיזבאללה וחמאס, אך גם נפילת משטר אסד והמכה באיראן השפיעו.
בדרג המדיני ובצוותי המשא ומתן נרשמת "אופטימיות זהירה" והם מדגישים כי כוחות צה"ל לא ייצאו מרצועת עזה עד שאחרון החטופים יוחזר. "אנחנו לא מוותרים על אף אחד", הם אמרו.

בשיחות שנעשו עם משפחות החטופים לאחרונה, הודגש בפניהם כי המשא ומתן הוא על שחרור כולם, החיים והמתים, גם אם מדובר בשלבים:
שלב א', מכונה השלב ההומניטרי, למרות שבמספר הזדמנויות גל הירש, מתאם השבויים והנעדרים, טען כי מצבם של כל החטופים הוא קשה בשלב זה, וכולם נחשבים למקרים הומניטריים. ברשימה שהגישה ישראל לחמאס דרך המתווכות יש 33 שמות של ילדים, נשים – כולל החיילות – פצועים ומבוגרים מעל גיל 50, שלפי המידע שברשות ישראל כולם בין החיים, אך ייתכן שתשובת חמאס לכשתגיע – תשנה זאת. ברשימה הקודמת היו 34 שמות, אך לאחר שחולצה גופתו של יוסף אלזיאדנה, הרשימה הצטמצמה. השלב הראשון יתפרס על פני מספר שבועות, במהלכם ישוחררו בקצב מוסכם החטופים מרצועת עזה.
המו"מ על השלב השני ועל השחרור של שאר החטופים יחל ביום ה-16 של שלב א'. יש לציין כי נכון לעכשיו, 36 מבין ה-98 החטופים שמוחזקים ברצועת עזה הוכרזו על ידי ישראל כחללים. גורמים מדיניים מציינים כי בעבר חמאס לא הסכים לדון במספרים כאלה במסגרת השלב הראשון, אלא במספרים נמוכים בהרבה. חמאס זז בעמדותיו ולכן הרשימה גדלה. "אנחנו לפני שלב הסגירה של ההסכם להפסקת אש", אמרו הגורמים.
כמו כן, הגורם המדיני מבהיר כי ישראל שומרת נכסים משמעותיים בידיה להמשך המשא ומתן במטרה להחזיר את כל החטופים, דוגמת שטחים שנתפסו ומחבלים שנשבו מאז תחילת המלחמה.

מה הקווים האדומים שעליהם מתעקשים בישראל?
רצועת חיץ, פרימטר, או כמו שאומר הגורם המדיני – "רצועת ביטחון להגנה על הנגב המערבי" לאורך הגדר. לא צוין מה יהיה גודלה. האם היא תהיה 300 מטרים כפי שהיה לפני המלחמה או מספר קילומטרים כמו שיש כעת, ויש להניח שעל כך ידונו הצדדים – או שהדבר יהיה דינמי לאורך שלבי ההסכם.
קו אדום נוסף הוא הגדרת המצב כהפסקת אש, ולא כעצירת המלחמה, כאשר במהלך השלבים כוחות צה"ל יישארו ברצועת עזה, ככל הנראה באזורי הפרימטר.
סידורי ביטחון בציר פילדלפי ומעבר רפיח – "ראש הממשלה לא זז במילימטר מהמפות שאושרו על ידי ארצות הברית לפריסת כוחות בפילדלפי כבר לפני שנה", אומר הגורם המדיני, כאשר ככל הנראה יוותרו כוחות בנקודות מסוימות לאורך הציר.
דווקא בסוגיית ההחזקה בציר נצרים, לא נאמרה אמירה חד-משמעית. ככל הנראה פלסטינים יוכלו לעבור ממרכז הרצועה לצפונה, כשבציר עצמו יהיו "סידורי ביטחון נדרשים".
מחבלים עם דם על הידיים שישוחררו בעסקה, יגורשו מחוץ לגבולות ישראל. לא ברור אם לעזה או לחו"ל, אך בכל מקרה לא יחזרו ליהודה ושומרון. "מדינת ישראל מוכנה לשלם גם מחירים כבדים", אומר הגורם.

מה עדיין בערפל?
לא ברור מה תהיה רמת יכולות איסוף המודיעין ברצועת עזה בזמן ההסכם ומה תהיה מדיניות התקיפות במקרה של זיהוי חמושים ובכירי חמאס. "יינקטו כל סידורי הביטחון", אומרים בדרג המדיני, "גם להגנת תושבי ישראל וגם להגנתם של כוחותינו ברצועת עזה בזמן מימוש ההסכם".
טרם ידוע כמה מחבלים ישוחררו בכל שלב בעסקה, ולפי איזה מפתח, כי זה תלוי כמה חטופים חיים יש.
מה נותר עכשיו?
במידה והעסקה אכן תיסגר והצדדים יחתמו על ההסכם, הוא יובא לדיון ואישור של הקבינט המדיני-ביטחוני, ואז לאישור של הממשלה. בהמשך תינתן שהות מה להגשת עתירות לבג"ץ נגד ההסכם, ואז להוצאתו לפועל. בכל מקרה מדובר בטווח של ימים בודדים מרגע החתימה על ההסכם ועד תחילתו.