אמש (ש') פורסמה ההודעה על פטירתו של אחד מסמלי התרבות המשמעותיים של מדינת ישראל, השחקן, היוצר והמפיק זאב רווח. רווח הלך לעולמו בדירתו שברמת גן, והוא בן 85. בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה נפרדו ממנו בצער. באופן אירוני, במהלך השנתיים האחרונות הבמאי והיוצר אלון גור אריה עבד בשיתוף HOT ו-yes על סרט תיעודי בשם "ימים טובים", שעוסק ביצירתו הענפה של רווח שנמשכה על פני עשרות שנים. העבודה על הסרט הושלמה ממש לאחרונה, והוא הוקרן לראשונה יומיים לפני הבשורה הקשה.
"הייתה לי את הזכות ללוות את זאב רווח בשנתיים האחרונות", מספר גור אריה, "למדתי רבות עליו דרכו, ודרך משפחה, חברים קולגות. אנשים מוכרים. זה היה מסע מרתק. כל אחד זוכר משהו אחר מזאב רווח, וניסיתי לאגד את הדברים לידי סיפור חיים של ענק תרבות שאיבדנו. הסרט הוקרן לפני שלושה ימים בדוקאביב ו-36 שעות אחר כך קיבלנו את הבשורה. ההקרנה הייתה בצפון, אז הוא לא נכח, אבל התכנון היה להקרין את הסרט גם במרכז ובהשתתפותו. עכשיו אנחנו מאוד כואבים והמומים ושולחים תנחומים למשפחה. רצינו בסרט לחגוג את האיש ואת פועלו ועכשיו הוא מקבל משמעות הפוכה, אחרת".
על אף שדמותו של רווח מוכרת כבר דורות על גבי דורות, לא הרבה יודעים עד כמה רחבה הייתה יצירתו בתעשיית הקולנוע הישראלית. "הוא הספיק המון, אנשים היו מופתעים מאוד לגלות עד כמה" אומר גור אריה. "היה עשור שהוא עשה סרט בשנה ולפעמים יותר. זה הספק שאין אפילו בהוליווד. ובכל סרט כזה הוא גם הבמאי, השחקן הכותב והמפיק. מי הצליחו לעשות כזה דבר? היה שלב שהוא עצמו היה תעשיית הקולנוע בישראל".

"ולא רק קומדיה. בדרך כלל חושבים על הצד הקומי שלו. והוא באמת תמיד אמר שזו הייתה המטרה שלו. והוא באמת הפך להיות המצחיקן של ישראל. אבל אחרי כמה סרטים של קומדיה מטורפת, רואים סרט דרמטי שמדבר על נושאים כואבים כמו 'פצעי בגרות'. ורגע אחרי זה הוא חוזר לעשות 'הגונב מגנב פטור' או 'ספר נשים'. תהיתי מאיפה הידע והכוחות לעשות קומדיה ואז לעצור ולעשות דרמה קשה. היה לו המון ידע. למרות שהוא עלה לארץ בגיל 8 וישב במעברה, מהר מאוד הוא הגיע לבית צבי ומשם ארבע עשרה שנה היה שחקן בתאטרון הקאמרי, עשה הצגות של שייקספיר. עם הידע שלו, הוא הבין איך נראית מסגרת שצריך לפרוץ".
מה הפתיע אותך במהלך יצירת הסרט?
"יש תדמית מאוד מסוימת של קומיקאי. הדמות של זאב רווח בסרטים היא בדרך כלל של איש מטורף ומופרע, טועה יותר מצודק. אבל במציאות זאב רווח היה איש מאוד אחראי וחכם. דאג מאוד למשפחה שלו, היה כל הזמן בעשייה. אדם שעושה כל הזמן סרטים, צריך להיות מאוד חכם, אחראי ומחושב, כדי לא לאבד הכל. אנחנו מכירים יוצרים שהצליחו ואז איבדו את הכל כי הם רדפו אחרי ההצלחה בכל מחיר. אבל זאב רווח לא נפל בזה, והוא יצר עשרות סרטים שעבדו והצליחו.
"עניין אותי מאוד לראות איך הוא לקח את הכאב שלו, גם מפרויקטים שפחות הצליחו, והשתמש בו כדי למנף את הסרטים האחרים. מהחיים שלו במעברה הוא עבר לשחק את סאלח שבתי במחזמר, כשאפרים קישון מביים אותו. אגב בסרט אנחנו מביאים קטע מאחורי הקלעים ורואים אותם מתווכחים מאחורי הקלעים, על תזוזות קטנות, איך מניעים את היד. זה מדהים לראות את זה".
"בצ'רלי וחצי התסריט היה רק המלצה"
בשנים האחרונות, רווח עצר את יצירת הסרטים והתמקד במשחק בלבד, מתוך רצון לפנות את הדרך לדור היוצרים החדש.
"המפעל חיים שלו ענקי, ובאיזה שהוא שלב הוא החליט שיש דור צעיר שרוצה לביים ולכתוב, אז מעכשיו הוא רק משחק", משתף גור אריה, "אז הוא זכה בשני פרסי אופיר, הדליק משואה ביום העצמאות. אחרי מירוץ יצירה שנמשך שנים. הוא האמין שיש שפה קולנועית ישראלית שנולדה והוא רצה להיות חלק ממנה".

האבל שנפל בעולם התרבות, חלחל מהר מאוד לחברה הישראלית שקשה למצוא בה מי שאינו אוהב את אחת מיצירותיו לפחות, לא משנה מאיזה מגזר או אוכלוסייה הוא מגיע.
"אני חשוב שהוא היה אהוב מאוד, כי הוא הצליח לגעת בהמון אנשים. דרך קומדיה והומור, אתה מצליח להגיד דברים שיותר קשה להגיד בדרמה. הקהל הרבה יותר פתוח לקבל ביקורת ומסרים. אם נסיר מסרטי קומדיה את הבדיחות, נגלה שזו בעצם דרמה טובה עם פאנצ'ים. בשביל זה הוא הביא דמויות שהוא הביא מהבית מהשכונה. הרבה פעמים הוא היה פשוט מאלתר. למשל בצ'רלי וחצי התסריט היה רק המלצה. כל הפרצופים, המשפטים הבלתי נשכחים שכולנו מדקלמים. הכל בא מתוך הכישרון שלו והאהבה שלו. וכמובן השחקנים שלצידו, נבחרת שכל אחד בה הוא סרט תיעודי בפני עצמו.
"רווח תמיד היה שמח על הסט ואמר כשיש שמחה בהפקה זה נדבק לסרט וממשיך לקהל. תמיד היה אומר 'אם הצלחתי לשמח אותם, עשיתי את העבודה שלי בעולם הזה'".
הלוויותו של רווח תתקיים היום בצהריים, בבית העלמין קריית שאול. הסרט ״ימים טובים: סיפורו של זאב רווח״ יעלה בקרוב ב-HOT8 וב-yes