471 ימים לאחר טבח 7 באוקטובר, שלוש חטופות אמורות להשתחרר עוד היום משבי החמאס ולשוב ארצה. לפי הרשימה שהעביר ארגון הטרור הבוקר (א') – אמילי דמארי בת ה־28 שנחטפה מביתה בכפר עזה, רומי גונן בת ה־24 שנחטפה ממסיבת הנובה שברעים ודורון שטיינברכר בת ה־31 שנחטפה מביתה בכפר עזה יחבקו את יקיריהן ממש בשעות הקרובות.
"נערכנו לקליטת החטופים לאורך כל השנה, אנחנו דרוכים כל הזמן", מסביר למקור ראשון גורם בכיר במשרד הרווחה. "כמובן שבימים האחרונים יש היערכות מוגברת בדגש לחזרתן של נשים מהשבי, מתוך ההנחה שהן חוזרות ראשונות. עם זאת, לכל חטוף כבר מוכן תיק עם כל הפרטים הרלוונטיים עליו – מהי הסביבה שלו, מה הרקע שלו, מי בני המשפחה שלו".

אגף "חרבות ברזל" במשרד הרווחה הוקם לאחר טבח החמאס ומורכב מעשרות עובדים סוציאליים שתפקידם לקחת חלק פעיל בתהליך ההחלמה של השבים. "המומחים שלנו מתודרכים היטב לכל תרחיש, עם כל תיקי החטופים כבר מוכנים", ממשיך הגורם הבכיר. "מהרגע שיעזבו את בית החולים, לחטופים יוצמדו עובדים סוציאליים שילוו אותם לאורך כל מסע השיקום".
וזה לא הכול. "לשבים יינתן סל מענים עם תקציב מסוים שיספק כל צורך שלהם, במטרה להחזיר להם את השליטה", מדגיש הגורם במשרד הרווחה. "זה אומר שבפועל אנחנו לא מציעים שום דבר, אבל כל מה שהם יבקשו – הם יקבלו. זאת, כאמור, נעשה מתוך האמונה הטיפולית כי יסייע להם להחזיר לעצמם את השליטה על חייהם, אחרי שאיבדו אותה בעת החטיפה".

בנוסף, לחטופים יינתנו דירות מעבר לזמן ממושך במידה ולא ירצו לחזור מיד הביתה. "או שהבית שלהם כבר לא קיים, הוא נהרס בשבעה באוקטובר", מבקש לציין הגורם הבכיר. "יתכן גם והחטופים לא ירצו להתפצל, אלא להמשיך לגור יחד. זה בסדר. זאת אופציה שאנחנו נערכים אליה והדירות הללו ישמשו, בין היתר, גם לטובת המטרה הזו".
ובכן, האתגרים מולם משרד הרווחה התמודד בשנה האחרונה – הם חסרי תקדים. "בנינו תורה מקצועית חדשה על סמך העסקה הקודמת והניסיון לאורך הטיפול בחטופים ששבו לאורך כל השנה הזאת, מפני שאין דוגמאות בעולם שמלמדות כיצד לטפל בחטיפות מסוג זה", מספר הגורם. "תורה מקצועית זו מתעדכנת כל הזמן בהתאם למציאת הנוכחית".

כן, המסע אל החופש מתגלה כארוך, קשה, כואב, טראומתי, אך מאופיין גם מרגעים מרגשים ביותר. בפועל, תפקידו של העובד הסוציאלי הוא לשבת "בפתח הדלת", כלומר להיות תמיד נוכח וזמין, ולהמתין לרגע שהמשפחה תחליט שהיא רוצה להיעזר בו ולתת לו להיכנס. לפעמים זה קורה מיד ולפעמים זה לוקח הרבה מאוד זמן, אין חוקים.
"כמובן שאנחנו נערכים לקליטה של חטופים במצב הטראומתי ביותר", מבהיר גורם משרד הרווחה. "זה לא כמו בעסקה הקודמת. מצבם, הפעם, יהיה הרבה יותר קשה". כזכור, במסגרת העסקה הראשונה, בין ה־25 ל־30 בנובמבר 2023, 80 נשים, נערים וילדים ישראלים חפים מפשע הוחזרו לביתם לאחר 50 ימים אין סופיים בשבי החמאס.

היום, שנה וחודשיים אחרי אותה עסקה ראשונה, משרד הרווחה מבין שלא רק המומחים, אלא כלל הציבור צריך להיות מעורב בשיקום החטופים המשוחררים. לשם כך הוא מפרסם מדריך מלא לקליטתם המיטבית, שמורכב ממספר כללים פשוטים: להפגין כבוד, חמלה והיעדר שיפוטיות כלפי השבים, לשמור על פרטיותם, לפעול באחריות באשר להפצת המידע ברשתות החברתיות ולהימנע מביטויי חיבה פיזיים פולשניים.
על אף הסקרנות הטבעית והרצון הכן לסייע ולקחת חלק באירוע, לפי אגף "חרבות ברזל" במשרד הרווחה חשוב שהציבור הישראלי כולו יקפיד לתת לא רק לשבות ולשבים, אלא גם למשפחותיהם, את מלוא המרחב והפרטיות שנדרשים במהלך תהליך ריפוי כה עדין ורגיש. כן, יהיה זמן לחגוג ולשמוח – זו העת לתת לחטופות ולחטופים להשתקם בשקט.