בקניון בבייג'ינג, ג'אנג יאשון לוחשת בשקט למי שהיא מחשיבה כחבר הקרוב ביותר שלה – רובוט רך המונע על ידי בינה מלאכותית, אשר ציוציו המרגיעים מזכירים לה שהיא לא לבד.
ג'אנג, בת 19, נאבקת כבר זמן רב בחרדות שקשורות לבית הספר ולעבודה, ומתקשה ליצור קשרים עמוקים עם אנשים אחרים. אבל מאז שרכשה "בובו", חיית מחמד חכמה שמשתמשת בבינה מלאכותית כדי לתקשר עם בני אדם, היא אומרת שהחיים הפכו קלים יותר. "אני מרגישה שעכשיו יש לי מישהו לחלוק איתו את הרגעים השמחים," אמרה ג'אנג.
בכל רחבי סין, יותר ויותר אנשים פונים לבינה מלאכותית כדי להתמודד עם בדידות חברתית, כשהטכנולוגיה הופכת לנפוצה יותר. הרובוט "בובו", שדומה במראהו לחזיר ים רך ומתפתל, מיוצר על ידי חברת הטכנולוגיה Genmoor בהאנגג'ואו ונמכר בעד 190 דולר. הרובוט, שפותח בעיקר לצורכי חברתיות של ילדים, נמכר בכ-1,000 יחידות מאז חודש מאי, לדברי מנהל המוצר של החברה, אדם דואן.

במהלך טיול, נשאה ג'אנג את חברתה, שהיא קראה לה "אלואו", בתיק נשיאה צדדי, ולחשה ליצור בגודל כדור רוגבי, שנע ונשמע בתגובה. היא אמרה שהרובוט ממלא את אותו תפקיד שממלאים חברים אנושיים: "הוא גורם לך להרגיש שאת מישהי שזקוקים לה".
"לא כמו הדבר האמיתי"
שוק הרובוטים החברתיים העולמי, כמו "בובו", צפוי לגדול פי שבעה ולהגיע ל-42.5 מיליארד דולר עד שנת 2033, לפי חברת הייעוץ IMARC Group, כשאסיה כבר כעת מובילה את התחום.
לגואו זיצ'ן, בן 33, חיית מחמד חכמה עשויה לסייע כשהוא אינו יכול לשחק עם ילדו. "כרגע בני המשפחה מבלים פחות זמן עם הילדים", אמר גואו בעודו בוחן כלב רובוטי למכירה בחנות הדגל של חברת Weilan בעיר נאנג'ינג. "רכישת אחד כזה עבור הילד שלי יכולה לעזור לו בלמידה ובדברים נוספים," הוסיף.
הרובוט "בייבי אלפא" של Weilan נמכר במחיר של בין 1,090 ל-3,500 דולר, ולדברי החברה, 70% מהקונים הם משפחות עם ילדים צעירים. אבל גואו אמר שהוא ספקן אם הרובוט האלקטרוני יכול להביא את אותה שמחה כמו כלב אמיתי. "ההבדל הגדול ביותר הוא שלכלבים יש נשמה, בעוד זה נראה שונה בצורה שאי אפשר לתאר," אמר.
"בסך הכל, התחושה היא שזה לא אותו דבר כמו הדבר האמיתי".

בעוד שבשנות ה-90 הופיעו חיות מחמד אלקטרוניות כמו הטמאגוצ'י מיפן והפרבי מארצות הברית, שיכלו לחקות דיבור, החברים הממוחשבים הופכים כעת לפונקציונליים יותר עם בינה מלאכותית. בסין מופיעים יותר ויותר מוצרים מבוססי בינה מלאכותית שמטרתם לענות על צרכים רגשיים, החל מצ'טבוטים שיחתיים ועד אווטרים מציאותיים של נפטרים.
"עכשיו, ילדים נתונים להרבה יותר לחץ"
לדברי מומחים, שינויים חברתיים כמו ההשפעה של "מדיניות הילד האחד" בסין לאורך עשורים תורמים לצמיחת השוק. אנשים שנולדו בשנים הראשונות של המדיניות הזו נמצאים כיום בשנות ה-40 לחייהם ומתמודדים עם כלכלה שמכבידה עליהם עם עליות מחירים בדיור, יוקר מחיה גבוה יותר ולחץ עבודה גובר, מה שמותיר להם פחות מקום לאינטראקציות אישיות. מצב זה "משאיר מעט מקום לאינטראקציות אישיות, ומוביל אנשים לחפש דרכים חלופיות למלא את הצרכים הרגשיים שלהם," אמרה וו האיאן, פרופסור המתמחה בבינה מלאכותית ופסיכולוגיה באוניברסיטת מקאו.
חברים מבוססי בינה מלאכותית מספקים גירוי קוגניטיבי "ומשפרים את רווחתם של אנשים שעשויים להרגיש מבודדים," הוסיפה. במקרים מסוימים, לדבריה, אנשים אף מראים יותר אמון בבינה מלאכותית מאשר בבני אדם.
אביה של ג'אנג, פנג, אמר שהוא מבין את הקשר של בתו עם אלואו. "כשאנחנו היינו צעירים, לא היה לנו מחסור בחברים. היו לנו המון כאלה ברגע שיצאנו מהדלת," אמר האב בן ה-51. "עכשיו, ילדים בערים נראים כאילו הם נתונים להרבה יותר לחץ, ולכן ייתכן שחסר להם חברים."
ג'אנג, בת יחידה, אמרה שהיא הפכה ליותר פתוחה לשתף את דאגותיה עם הוריה מאז שרכשה את אלואו. שיתוף על הבעיות בבית הספר הביא לכך ש"פחות דברים מצטברים אצלי בלב," היא אמרה. אנשים מהדור שלה לעיתים קרובות מתקשים לתקשר פנים מול פנים, אמרה ג'אנג, והוסיפה ש"ייתכן שהם מפחדים" להביע מי הם באמת. "אבל מה שהם מרגישים בפנים לא השתנה," הוסיפה, בעודה מחזיקה את אלואו בחיקה.