האקדמיה ללשון עברית פרסמה הבוקר (ג') את מילת השנה, לרגל ציון יום העברית, המתקיים מדי שנה בכ״א בטבת, יום הולדתו של מחיה השפה העברית אליעזר בן יהודה.
לאחר שפורסמו מספר מועמדות לציבור הרחב, ברוב קולות של 45 אחוזים נבחרה המילה חטופים למילת השנה, בעיתוי מצמרר ויומיים לאחר שובן של החטופות רומי, אמילי ודורון.
למקום השני נבחרה המילה ״גבורה״ עם 11 אחוזים מהקולות, ולאחריה הביטוי הנוקב ״הותר לפרסום״.
אתם קבעתם: מילת השנה היא חטופים.
בימים אלו שבהם כולנו עוקבים בציפייה ובדריכות אחרי שחרור החטופות והחטופים משבי חמאס בעזה, הצביע הציבור בהמוניו ובחר את המילה חֲטוּפִים למילת השנה – ברוב של 45%.
המילה גְּבוּרָה הגיעה למקום השני (11%) והצירוף הֻתַּר לְפִרְסוּם – למקום השלישי… pic.twitter.com/7fJ2a3cz4B
— האקדמיה ללשון העברית (@HebAcademy) January 21, 2025
באקדמיה כתבו על המילה שהציבור הישראלי בחר בה כמילת השנה, "חָטוּף הוא אדם שנלקח פתע פתאום ביד זרים בכוח הזרוע ובכוונת זדון, לעיתים לשם מיקוח להשגת רווח. במקורות העברית שימשו בדרך כלל המילים שבוי ואסור (או אסיר) לציון מי שנלקח ביד צר: 'לִקְרֹא לִשְׁבוּיִם דְּרוֹר וְלַאֲסוּרִים פְּקַח קוֹחַ' (ישעיהו סא, א). בעת החדשה החלה לשמש גם המילה חטוף בהקשרים אלה, במיוחד במקרים של התפרצות לחייו של אדם תמים ונטילת חירותו ממנו.
את המילה ״גבורה״ הסבירה האקדמיה: ״גְּבוּרָה מציינת בעיקרה כוח וחוזק. בעל גבורה נקרא במקרא גִּבּוֹר, בדרך כלל בהקשר צבאי, 'איש חיל', ובמיוחד מהדהדת קינת דוד על שאול ויהונתן: 'הַצְּבִי יִשְׂרָאֵל עַל בָּמוֹתֶיךָ חָלָל, אֵיךְ נָפְלוּ גִבּוֹרִים' (שמואל ב א, יט)". והוסיפה על הצירוף "הותר לפרסום" – "'הותר לפרסום' גדש למגינת הלב את כותרות העיתונים שבוע אחר שבוע בשנה האחרונה. זהו קיצורו של צירוף ארוך יותר: הותר שם (של חלל) לפרסום או דבר־מה (בעיקר ידיעה חסויה) לפרסום. הצירוף 'הותר לפרסום' מחסיר כל פעם פעימה מן הלב".
ההצבעה למילת השנה מתקיימת בפעם הרביעית, כאשר בשנים שעברו נבחרו המילים ״מטוש״, ו״בולען״.