שתי ספינות מטען איראניות הנושאות יותר מ-1,000 טונות של נתרן פרכלורט צפויות להגיע בקרוב מסין לאיראן, זאת על פי דיווח שפורסם בעיתון הבריטי Financial Times שהתבסס על מידע מודיעיני שמקורו בסוכנויות בשתי מדינות מערביות שונות.
נתרן פרכלורט הוא מרכיב כימי חיוני להנעת טילי דלק מוצק, טיל יעיל לטווח ארוך שעשוי להיות קטן וקל משקל, כך שהוא נע במהירות רבה וקשה יותר ליירט אותו ביחס לטילים המונעים בדלק נוזלי. אותו כימיקל צפוי לעבור מסין לאיראן על-ידי הספינות האיראניות "גולבון" ו"ג'איראן", זאת לאחר שבאוקטובר האחרון השמידה ישראל חלקים בשרשרת ייצור הטילים באיראן. אותם גורמים מודיעיניים אמרו כי עשרות מכולות המכילות נתרן פרכלורט הועמסו על הגולבון, שיצא אתמול (ג') מהאי הסיני דיישאן. הג'איראן צפוי לצאת מסין עם עשרות מכולות נוספות בתחילת פברואר.
בעיתון הבריטי נכתב מכמות כזו של נתרן פרכלוראט ניתן לייצר די חומר הנעה שיספיק לתדלוק של "כ-260 טילים איראניים לטווח בינוני כמו הח'ייברשכן או חאג' קאסם". במסגרת התקיפה על ישראל באוקטובר האחרון השתמשה איראן בטילי הח'ייברשכן, שהטווח היעיל שלהם דומה לזה של החאג' קאסם. לחלופין, תוכל הרפובליקה האסלאמית להפיק מהנתרן חומר הנעה לטילים היעילים לטווח רחוק אף יותר דוגמת הסג'יל. איראן טענה בעבר שאם תשגר את הסג'יל מהעיר נתנז, הוא יגיע לתל אביב בתוך פחות משבע דקות.
כזכור, באוקטובר האחרון תקפה ישראל ארבעה בסיסי ייצור טילים עיקריים באיראן: עבדול פת', שאיד קאדירי, פלאח, וחוג'יר, השייכים למשמרות המהפכה, כאשר אך ביולי האחרון דווח ברויטרס כי המתקן בחוג'יר עובר התרחבות מאסיבית. נקודה נוספת שנפגעה היא מפעל בטהראן המייצר מערבלים פלנטריים, מערבלים תעשיתיים בעזרתם ניתן לייצר מנועי דלק מוצק. ראוי לציין כי חלק מהטילים הבליסטיים שמייצרת איראן מסוגלים לשאת ראשי נפץ גרעיניים, כך שהם רלוונטיים ליכולותיה הגרעיניות של איראן בפועל והסיוע לשיקום המערך בידי סין מקרב את איראן לאפשרות לירות נשק גרעיני ביום מן הימים.

אותם גורמים מודיעיניים לא ידעו לומר אם בבייג'ינג היו מודעים למשלוחים. לא פעם נמתחו ביקורות על סין מצד ארה"ב ומדינות שונות במערב על כך שהיא מספקת תמיכה למשטרים המצויים תחת סנקציות באיראן וברוסיה. שגרירות סין בוושינגטון אמרה לפיננשיאל טיימס כי היא "לא מכירה" את המצב וכי בייג'ינג מחויבת "לשמור על שלום ויציבות במזרח התיכון ובאזור המפרץ ולקדם באופן פעיל את ההסדר המדיני והדיפלומטי של סוגיית הגרעין האירנית".
מטעם ממשלת איראן סירבו להגיב.
דניס וילדר, אנליסט בכיר לשעבר ב-CIA בסין, אמר שסין ביצעה מכירת נשק נרחבת לאיראן מאז 1979, כולל אספקת טילים נבמהלך מלחמת איראן-עיראק. "מאז תחילת שנות ה-90, סין סייעה רבות לצבא האיראני עם תוכנית פיתוח הטילים הבליסטיים שלה וסיפקה מומחיות, טכנולוגיה, חלקים והדרכה", אמר ויילדר, שנמצא כעת באוניברסיטת ג'ורג'טאון. "המניע של סין לסייע היום בחשאי לאיראן כולל סיוע חשאי לאיראן לייצר טילים עבור מאמץ המלחמה הרוסי [באוקראינה], חיזוק מטרה משותפת נגד ההגמוניה האמריקנית… והרכישה של בייג'ינג של כמויות גדולות של נפט גולמי איראני מוזל מדי שנה".
וושינגטון מתחה ביקורת על סין בעניין רכישת הנפט האיראני, אך מבקרי ממשל ביידן טוענים שהיא לא עשתה מספיק כדי לאכוף את הסנקציות. מאידך, יועציו של טראמפ המליצו לו לחזור לאסטרטגיית הלחץ המירבי על איראן – שבכהונתו הראשונה הגבילה משמעותית את יצוא הנפט האיראני – החל מהשתת חבילת סנקציות גדולה שתכוון לשחקנים מרכזיים בתעשיית הנפט.