מעבר למלחמה שמתחוללת במזרח התיכון, ישנה מלחמה נוספת שנוגעת מקרוב בנשיא ארצות הברית הנכנס: מלחמת רוסיה אוקראינה. לאור הלחץ שהצליח להפעיל על ממשלת ישראל ועל הנהגת חמאס, נדמה כי דונלד טראמפ החליט לנסות שוב את מזלו ואיים הפעם על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בסנקציות כלכליות קשות מאוד במידה ולא יסכים לחתום על הסכם שלום עם נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי.
הבוקר (א'), כשהתבקש להגיב להצהרותיו של טראמפ, פוטין דיבר במשך כמעט שמונה דקות וטען כי "עם הנשיא טראמפ, תמיד היו לי קשרי עבודה פרגמטיים מאוד ומבוססים על אמון הדדי. אני מסכים איתו – אם ב־2020 לא היו גונבים לו את הניצחון, אולי היום לא היה גם משבר באוקראינה. עדיף שנפגש ונהל שיחה ריאלית על כל העניינים המשותפים לארה"ב ולרוסיה, בהתבסס על המצב הנוכחי".
וזה לא הכול. "אנחנו זמינים לשיחות על עתידה של אוקראינה, אך ישנן סוגיות שדורשות תשומת לב מיוחדת", ממשיך הנשיא הרוסי. "לדוגמה, ראש המשטר הנוכחי של קייב הוציא חוק חדש האסור על ניהול משא ומתן עם רוסיה. איך אפשר להחיות את השיחות, אם עכשיו הן אסורות? אם השיחות יתחילו על בסיס החוק הקיים, הן לא יהיו חוקיות".

אמנם באופן מסתייג ומתחכם, התבטאויותיו האחרונות של ולדימיר פוטין מעידות על פתיחות וגמישות לא אופיינית לו. עם זאת, על פי פרשנים רבים, הנשיא הרוסי מנסה להזכיר את הנשיא האוקראיני כמה שפחות. למעשה, פוטין מדבר כמעט תמיד על זלנסקי מבלי לקרוא לו בשמו. אסטרטגיה מוכרת היטב: אם אתה לא מדבר על מישהו, הוא כאילו לא קיים.
כמובן שתגובתה של הממשלה האוקראינית, לא איחרה להגיע. "פוטין מנסה לקדם את הרעיון של משא ומתן עם ארצות הברית", כותב ברשתות החברתיות אנדרי ירמק, מנהל המשרד הנשיאותי. "הוא רוצה להחליט על עתיד אירופה, בלי אירופה. הוא רוצה לדבר על אוקראינה, בלי אוקראינה. זה לא יקרה". מסר ברור ונוקב: פוטין וטראמפ לא יחליטו על גורלנו בלעדינו.
גם ברוסיה לא כולם בדיוק יישרו קו עם עמדתו המפתיעה של הנשיא. "למה טראמפ מעז לדבר כך על רוסיה הגדולה?", תוהה בזעם מנחה הרדיו הפופולרי ולדימיר סולובייב. "דונלד טראמפ הוא שחקן שמנסה לרצות את הקהל שלו, אבל תוצאת המבצע הצבאי של רוסיה – תוחלט רק בשדה הקרב", הוסיף . יו"ר ועדת ההגנה של דומא, אנדרי קרטפולוב, בריאיון טלוויזיוני.

ובכן, לא כל הנוצץ זהב הוא. לצד האופטימיות הזהירה בעקבות הצהרותיו של פוטין, ישנה גם דריכות גדולה מאוד באירופה לקראת תרחיש אלים יותר ובטוח הרבה פחות. על פי רשת NBC, אירופה מתכוננת בימים אלה לתרחיש צבאי "הקיצוני ביותר". ממשלת ליטא, לדוגמה, כבר הודיעה שהיא מוכנה להפציץ את הקרמלין במידה ורוסיה תנסה לחצות את הגבול.
ממשלת פולין רכשה בסוף חודש דצמבר האחרון נשקים מתקדמים לחיזוק צבאה בסך 11 מיליארד דולר, מה שהופך אותה למדינה עם תקציב הביטחון הגבוה ביותר מבין מדינות נאט"ו. גם במקרה הזה, מטרת השקעת הענק היא להרתיע את ולדימיר פוטין מפני תקיפה ולהגן על המדינה במידה והסכסוך עם אוקראינה תפלוש לשטחה.
באמצע חודש דצמבר, הסוכנות הלאומית למצבי חירום אזרחיים בשוודיה הטילה על הכנסייה הראשית של גטבורג את המשימה להיערך לקבורה של 30 אלף חיילים במקרה של מלחמה נגד רוסיה. למעשה, הסוכנות המדוברת ביקשה מהעירייה להכין לא פחות מאשר 10 דונם של אדמה כדי שניתן יהיה לקבור תוך זמן קצר מספר אנשים שמהווה 5% מהאוכלוסייה המקומית.

בנוסף, ממשלת שוודיה עוד החליטה לחלק לכל תושביה ספר הנחיות קטן בשם "מה עושים אם פורצת מלחמה?", שמסביר בפועל כיצד להיערך למתקיפה גרעינית רוסית פוטנציאלית שעלולה לפגוע לא רק באויב האוקראיני, אלא גם בשאר המדינות שבאזור – ממש מעבר לגבול. תוך פחות מ־24 שעות מאז פרסומו, ספרון ההישרדות השוודי כבש את אירופה כולה.
בים הבלטי הסמוך, ספינות נאט"ו צדות את הספינות הרוסיות שהואשמו בחיתוך כבלי תקשורת תת־ימיים. מעל שמי אירופה יש תוכניות לבנות מערכת הגנה מפני טילים, דומה מאוד לכיפת הברזל הישראלית, אך עם המטרה המפורשת ליירט רקטות ששוגרו על ידי מוסקבה. כן, על פי תרחיש זה, אירופה תצטרך להתמודד לבד מול הכוח הרוסי, מפני שטראמפ יסרב לקחת חלק בסכסוך החדש.
"אירופה לוקחת את המצב הביטחוני ברצינות רבה", אמר האלוף במילואים בן הודג'ס, מפקד לשעבר של צבא ארה"ב באירופה בין השנים 2014 עד סוף 2017. "במיוחד, המדינות במזרח אירופה הקרובות לגבול הרוסי יודעות שהאיום אמיתי, כי הם חיים את המציאות הזאת. רק אלה שגרים במערב אירופה או בארה"ב, כלומר רחוק מהדוב, עדיין משוכנעים ששום דבר לא יקרה". ככל הנראה, יתכן והם טועים.