עקב מחסור בירקות בשוק הישראלי בחודשי הקיץ, הוחלט על הקמת ענף חקלאות חדש ונרחב בגולן, שיעסוק בגידול ירקות קיץ. בהקמה משתפים פעולה מספר גופים, במטרה לתת מענה למחסור החמור בתוצרת חקלאית מקומית ולחזק את ביטחון המזון של המדינה בשנים הקרובות.
לדברי חיה רק יהלום, מנהלת מו"פ (מחקר ופיתוח) צפון במכון המחקר מיגל, קיים פוטנציאל לגדל בגולן כ-2,000 דונם עגבניות במנהרות גבוהות שיספקו בחודשי יולי עד נובמבר כ-30,000 טון עגבניות טריות לשוק המקומי, כמחצית מהצריכה הארצית באותה תקופה. עוד ניתן לגדל בגולן כ-1,200 דונם פלפלים בבתי רשת שיניבו מדי שנה כ-12,000 טון, וכן שורה של גידולים בהיקף מצומצם יותר, כגון כרובית, ברוקולי, כרוב, סלרי שורש, פטרוזיליה שורש ועוד.

חוקר מו"פ צפון מנשה כהן, יוזם ומוביל הפרויקט של מו"פ צפון לגידול ירקות קיץ בגולן, סיפר: "אנו בוחנים התאמה של 8 זני פלפל, 4 זני עגבניות, 3 זני כרובית ו-3 זני ברוקולי – בשלושה תתי-אזורי אקלים של הגולן: בגבהים של כ-400 מטרים מעל פני הים בדרום הרמה, בגובה 700 מטרים במרכז הרמה ו-1,000 מ' בצפון הרמה".
כחלק מהפעילות המקצועית מול החקלאים, התקיים 'כנס ירקות קיץ בגולן' ביוזמה משותפת של מו"פ צפון במכון המחקר מיגל, היחידה לחקלאות וחדשנות גולן במכון שמיר למחקר והמרכז לחדשנות ויזמות בגולן, בשיתוף עם משרד החקלאות, שה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע), וקרן קימת לישראל.

אורן לביא, מנכ"ל משרד החקלאות וביטחון המזון, שנכח בכנס: "כחלק ממחויבותנו לתמוך בהצמחת חבל הארץ המדהים, הגולן, אנו פועלים יחד עם מועצה אזורית גולן לקידום ופיתוח ההתיישבות והחקלאות". לביא הוסיף: "במהלך המלחמה קיימנו מספר ביקורים בהובלת השר אבי דיכטר, בחלקות המחקר של מו"פ צפון והיחידה לחקלאות וחדשנות גולן, ופגשנו את החוקרים בשטח שהמשיכו את עבודתם במסירות גם תחת ירי החיזבאללה. מחקרים לפיתוח ענף גידול ירקות בגולן יענו על המחסור בתוצרת מקומית טרייה בשוק הישראלי בחודשי הקיץ ועומדים בקנה אחד עם תוכנית 'ביטחון המזון הלאומי 2050' שיזמנו, מתוך ראיה 25 שנים קדימה, ונגיש לאישור הממשלה בחודשים הקרובים".
אורי קלנר, ראש המועצה האזורית גולן: “למרות תנאי הגידול האיכותיים וכוח האדם המוכשר שיש בגולן, החקלאות באזורנו ניצבת בפני אתגר – צמצום שטחי העיבוד בשל פיתוחים שונים. עלינו לא רק לשמר את החקלאות, אלא להבטיח את צמיחתה באמצעות חקלאות אינטנסיבית, ניצול חכם של הקרקע וחדשנות טכנולוגית. הכנס, בהובלת היחידה לחדשנות וחקלאות גולן ומו”פ צפון, הוא הזדמנות לחיזוק שיתופי פעולה וללמידה הדדית. אנו מחויבים לשמירה על הקרקע, פיתוח החקלאות וקידום חדשנות שתבטיח את עתיד הגולן והצפון, תוך חיזוק חוסנה החקלאי של ישראל".

בכנס שהתקיים בחיספין בגולן, השתתפו מאות מנהלי גופים חקלאיים, חברות חקלאיות, מדריכים, חוקרים וחקלאים, ונערכו הרצאותיהם של: אברהם ארליך, מנהל ענף ירקות במועצת הצמחים, על מצב ייצור ושיווק הירקות בישראל בשנים האחרונות; ראיף פלאת, מדריך כלכלי ומנהל תחום תמחירים בשה"מ, בנושא תחשיבי גידול ירקות קיץ; יצחק אסקירה, מיקור חוץ שה"מ והפקולטה לחקלאות, בנושא סוגי בתי צמיחה והתאמתם לאזורי הגידול בגולן; ליאור אברהם, מדריך לגידול ירקות בשה"מ, בנושא אתגרים והזדמנויות בגידול ירקות קיץ בגולן; מרק פרל, מומחה אגרו-מטאורולוגיה במשרד החקלאות, על יתרונות גידול ירקות קיץ באקלים של הגולן בהשוואה לאזורי גידול אחרים בארץ; יוסי שטיינברג, סמנכ"ל בכיר השקעות ומימון במשרד החקלאות, על תמיכות משרד החקלאות בענף הירקות; והחקלאיים היזמיים איתי סטולייר ממושב שעל ואבישי ברט מגד"ש רמת מגשימים, שדיברו על ניסיונם בגידול ירקות קיץ בגולן.