באופן די צפוי, הידיעה כי נשיא ארצות הברית הנכנס דונלד טראמפ הציע להעביר יותר ממיליון פלסטינים מ"ההריסות בעזה" ל"מדינות שכנות", עוררה סערה גדולה בכל רחבי העולם. היה מי שדיבר על טרנספר ומי שהעדיף להשתמש בביטוי רילוקיישן. היה מי שטען שזהו הפתרון האולטימטיבי לסכסוך ומי שציין כי דבר כזה פשוט לא אפשרי. בפועל, לפחות על פי הפרסומים, תוכניתו של טראמפ היא לפזר אוכלוסיית עזה במדינות שונות במזרח התיכון ובאירופה. לדוגמה: במצרים, בירדן ובאלבניה.
עם זאת, עוד לפני שדנים בעתידם של העזתים, רצוי להבין בכלל מהו גודל האוכלוסייה ברצועה נכון להיום. עוד נתונים קריטיים: מספר ההרוגים, אחוזי הילודה וכמות הפליטים שעזבו. המספרים המוכרים על ידי התקשורת הבינלאומית מבוססים על הנתונים של משרד האו"ם לעניינים הומניטריים (OCHA) הנסמך על משרד הבריאות הפלסטיני בעזה, שנמצא כידוע תחת שלטון חמאס. המספרים הוגדרו על ידי מומחים רבים בתחום כמופרכים לחלוטין ותלושים מכל מציאות.
באמצע חודש דצמבר, לדוגמה, מכון מחקר יוקרתי ומוערך בבריטניה, על שמו של הנרי ג'קסון, הוציא לאור דו"ח שהראה צעד אחר צעד כיצד חמאס זייף את כל הנתונים והצליח לגרום לעולם להאמין שצה"ל באמת הרג עשרות אלפי חפים מפשע. עם זאת, לפי משרד האו"ם לעניינים הומניטריים, נכון ל־8 בינואר 2025, מתוך אוכלוסייה המונה 2.21 מיליון איש – 45,936 נהרגו מתחילת המלחמה. מספר הפצועים הוא, לכאורה, 109,274 וישנם גם למעלה מ־10,000 נעדרים או קבורים תחת ההריסות.

"המידע באשר לאוכלוסייה בעזה אף פעם לא יכול להיות ודאי", מדגיש אייל עופר, מומחה לכלכלת חמאס, בריאיון למקור ראשון. "לפני הכול, הגוף שאמור לספק סטטיסטיקות על המצב בעזה חוסם את אתר האינטרנט שלו לישראל, אבל גם בלי שום קשר לזה – לא בהכרח כל הנתונים שיוצאים מרמאללה הם נכונים לגבי הרצועה. עקרונית, לכל פלסטיני יש תעודת זהות שעליה ישראל מקבלת מידע. עד כמה זה אמין? בצה"ל חושבים שזה אמין, אני לא בטוח בכך".
לטענתו של המומחה, בזמן שהעולם מאשים את ישראל ברצח עם, ייתכן והאוכלוסייה בעזה בכלל צמחה בשנה האחרונה. "על פי הנותנים האחרונים, נראה שהיו ברצועת עזה 2.3 מיליון בני אדם לפני המלחמה", הוא מסביר. "משרד הבריאות הפלסטיני בעזה טוען שבמהלך השנה האחרונה נהרגו כ־45 אלף איש. מבחינת ילודה, לפי המשרד – בין 60 ל־70 אלף תינוקות נולדו מאז תחילת המלחמה. זה אומר שהמספר של תושבי עזה בזמן המלחמה רק גדל".
במסע אל האמת, בהתחשב בכך שהוא לא יכול היה להסתמך על הנתונים שפרסם חמאס, עופר למד להשתמש בכלים אלטרנטיביים שסייעו לו ללמוד ולמדוד את המציאות בשטח. "בחודש אוגוסט האחרון, ארגון הבריאות העולמי, יחד עם יוניצ"ף, עשו מבצע נגד פוליו שבמסגרתו כל ילד מתחת לגיל 10 התחסן. בסך הכול 600,000 ילדים חוסנו באותו החודש", הוא מספר. "זהו נתון שנותן לנו מושג לא רע של סדר גודל האוכלוסייה בעזה".

נתון נוסף שקשה לפענוח, הוא כמות העזתים שעזבו את הרצועה בחודשים שבהם מעבר רפיח היה פתוח. "על פי הערכות, מדובר במאה או מתאים איש ביום, אבל לא בכל יום", מציין אייל עופר. "כך, ככל הנראה, כמה אלפי איש עזבו את עזה כל חודש, בשמונת החודשים הראשונים של תחילת המלחמה. אפשר להניח שמדובר ב־40 או 50 אלף איש, אבל קשה מאוד לדעת האם המספר הזה מדויק. יכול מאוד להיות שבכלל מדובר על 100 אלף איש, אבל נראה לי שזה הטווח".
המומחה ממשיך ומספר מה עלה בגורלם של אותם עשרות אלפי העזתים שהצליחו לעבור דרך מעבר רפיח ולהימלט מהרצועה. "בצד השני של הגבול, המצרים חייבו אותם לשלם 5,000 דולר על ויזה ועל כרטיס טיסה ליעד אחר", חושף עופר. "לאחר מכן, המשטרה המצרית ליוותה את האוטובוסים שבהם נסעו הפליטים העזתים עד לנמל התעופה, מפני שלא רצו שהם יישארו במצרים. האם ישנם פליטים שאיכשהו הצליחו להישאר במצרים? אין לנו באמת אפשרות לדעת זאת".

באשר לסוגיה המרכזית, כלומר לאפשרות שדונלד טראמפ יצליח לממש את חזונו ולפזר את תושבי עזה במדינות שכנות, המומחה לכלכלת חמאס מביע סקפטיות רבה. "השאלה העיקרית היא – מי ירצה לקלוט אותם?", הוא תוהה. "הרי אנחנו רואים מיידית את התגובות שמגיעות מכל מקום. אדי רמה, לדוגמה, ראש ממשלת אלבניה, מיד הכחיש כל קשר ליוזמה". אכן, רמה הגיב לדיווח על תוכנית להעביר לארצו 100 אלף עזתים בנחרצות רבה. "פייק ניוז", הוא כתב ברשת החברתית X.
"גם מצרים, בחוכמה גדולה, תמיד דאגה לשמור על ניתוק מעזה וכך היא עושה גם היום", ממשיך עופר. "למעשה, כולם רוצים שהפלסטינים יישארו באחריות מדינת ישראל וזאת גם הסיבה שבגללה מצרים לא קלטה פליטים עזתים לאורך כל המלחמה – דבר שנחשב למעשה אלמנטרי בזמן מלחמה. לכן, אני מאמין שתהיה התנגדות גדולה מאוד ליוזמתו של דונלד טראמפ. השאלה צריכה להיות אחרת – האם ישראל תדע להתנהג הפעם בחוכמה?".

אז מה אתה ממליץ?
"לא לשקם את עזה. זאת למעשה הטעות שעשינו כל פעם שחיפשנו פתרון של זבנג וגמרנו. ישראל צריכה לחשוב עשרים שנה קדימה, לא שנה קדימה. אנחנו אלה שנתנו לעולם לממן את עזה ואת הצמיחה הדמוגרפית הכי מהירה בעולם. יש להם גידול טבעי של 3 אחוזים – זה הרבה מאוד. לפני שמונה חודשים בלבד, ב־24 באפריל 2024, ממשלת ישראל החליטה להכפיל את היקף הקיבולת של מעבר כרם שלום. זאת טעות.
"אנחנו בעצם אלה שמטפחים את היחסים הכלכליים עם עזה – וחמאס הוא זה שחותך קופון ענק. בשנה שעברה העולם העביר אל תוך הרצועה, ממש מתחת לאף שלנו, בין שלושה לארבעה מיליארד דולר. זאת תמיד אותה הטעות. בעבר חשבנו שאם ניתן לעזתים יציבות כלכלית, הם יתנו לנו יציבות ביטחונית. בפועל, הגישה הזאת לא בדיוק הוכיחה את עצמה".