ד"ר גלעד בונדהיימר, ראש האגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות הוציא היום (ד') איגרת ובה הוא מתריע מפני חשיפת יתר לחדשות העשויה לפגוע בנפש הציבור. בין היתר ניתנו המלצות לדרכים להתמודדות נפשית בזמן מבצע "כנפי דרור" המתקיים בימים אלה.
"התקופה היא תקופה מורכבת, כולנו חווים מנעד של רגשות עזים: שמחה רבה מחזרת החטופים שבצידה חשש מתמיד", כותב ד"ר בונדהיימר, "חשש מאיך הם יחזרו, חשש ממי שנתבשר על מותם, חשש מאלו שעדיין אינם בין השבים וחשש מתמיד מהאפשרות שבכל רגע נתון החמאס יפוצץ את העסקה. בתוך המורכבות הזו שכולנו צריכים להחזיק את הרגשות שמשתנים מקצה אל קצה, הנטייה שלנו היא לחפש וודאות דרך כלי התקשורת.
"לצערנו חמאס מבין את זה היטב ועושה שימוש ברגשות שלנו דרך כל מיני טקסים או אמצעים שהם ברבריים ולא ראויים, וכולנו צופים בזה. ההמלצה שלי לציבור היא להשתמש במראות הללו בזהירות. לצפות מראש באירועים שאנחנו יודעים שהם חיוביים ומשמחים ולא במופע מבזה כזה או אחר, כי זה לשחק במשחק של חמאס. מופע האימה, תחושת חוסר הוודאות והחרדה, כי אנחנו לא יודעים מה יקרה אל מול המצלמות – זה לא דבר שראוי לנו לצפות בו. יש לנו גם אחריות כהורים לילדים שלנו ולשמש להם דוגמה במה אנחנו צופים ובמה לא. אני קורא לכולנו לקחת אחריות ולהיות בשיח מתמיד ורגיש עם הסובבים אותנו. כי רק כך ננצח את הרוע ונממש את התקווה".
על מנת שההתמודדות עם החדשות תהיה נכונה ומתווכת גם לילדים, משתף בונדהיימר 6 המלצות:
1. המציאות מייצרת פערים גדולים היוצרים מעברים חדים בין שמחה לעצב, בין דאגה להקלה. מותר ונורמלי להיות במתח, לחוש עייפות או עצבנות, לבכות או לחוש אושר והתרגשות. היו מודעים לרגשות ושתפו את היקרים לכם כדי לסייע גם להם להתמודד. השיתוף והשיח על הנושא עם היקרים לנו יבנה את החוסן הנפשי האישי והקהילתי שלנו.
2. הנטייה הטבעית שלנו אל מול טראומה וחוסר ודאות מתמשכת היא לחפש ודאות. אנחנו נמשכים לחדשות ולמידע ברשתות מתוך כמיהה להיאחז בוודאות, ומתוך סקרנות. הזכירו לעצמכם שצפייה בסרטונים וחדשות לשם ודאות נכונה רק במידה מתאימה. מוטב להתעדכן בחדשות רשמיות כל משך זמן מסויים ולא להגביר חרדה מריבוי שמועות ודעות לא מבוססות.
3. הימנעו מצפייה בסרטונים מעוררי אימה, שימרו על עצמכם ועל יקיריכם. היו ערים למלחמה הפסיכולוגית שמנסה לעשות חמאס והימנעו מצפייה בסרטונים שמפיץ ארגון הטרור
4. התיווך לילדים חשוב, שבו איתם ותווכו להם את המידע העדכני בחדשות, סמנו להם ממה עדיף להימנע ותנו דוגמה אישית. זאת כיוון שלילדים אין יכולת לתפיסה מורכבת של טוב ורע ואנחנו צריכים להיות מסוגלים לתווך את זה לילדים בצורה פשוטה כדי שיידעו איך להתמודד עם המידע המורכב לו הם חשופים.
5. אל תתנו יד לשמועות זדוניות ופוגעניות. התייחסו רק למידע שמגיע ממקורות רשמיים. עצרו שיחות שמבוססות על שמועות שעלולות לפגוע בכם, ביקיריכם, בשבים ובבני משפחותיהם.
6. כבדו את הפרטיות של השבים ומשפחותיהם. קצב השינויים הגדול דורש מהם להסתגל למציאות חדשה, ולשם הסתגלות נדרש דירוג, ושקט שיאפשר את השיקום ואת החזרה למציאות בריאה. תהליך של שחרור משבי של ארגון טרור הוא תהליך מורכב בו האדם נדרש לחזור בהדרגה לזהותו עם השינויים שעברה, להתחבר למשפחתו על השינויים שגם היא עברה, ולבסוף לחזור לתפקוד החברתי והקהילתי ולהשתקם. אחריותנו כציבור לאפשר זאת לשבים ולמשפחותיהם.