ששת הקצינים במיל' שהתיישבו סביב שולחן אחד בחודש יוני 2024 ידעו שצה"ל הרשמי לא יהיה קשוב יותר מדי אליהם, וגם לא ימהר לספק להם את החומרים שהם צריכים. הלחימה בעזה לא הראתה סימני דעיכה, גזרת הצפון הלכה והתחממה, ולכל אלה נוספה גם מתקפת הטילים האיראנית הראשונה על ישראל, שבועות ספורים קודם לכן. ובכל זאת, מהפגישה ההיא יצאו השישה למשימה שנתפסה בעיניהם כדחופה ומיידית, בלתי ניתנת לדיחוי: למצוא כמה חיילים חסרים לצה"ל לצורך משימות ההגנה והלחימה, ובהתאם לכך לשרטט מתווה לגיוס חרדים, שימלא את הפערים בכוח האדם.
"הייתה תחושה של מלחמה שעוד תלך ותתרחב ותייצר עומס גדול", מספר אל"מ במיל' ניר ינאי, שעד השנה שעברה עמד בראש המחלקה לתכנון אסטרטגי במטכ"ל. "אמרנו שמדינת ישראל נמצאת בחוויה של איום כמעט קיומי, מיידי אך גם ארוך טווח, וצריך להתארגן לזה בצורה נכונה. הדיון לא מתמצה 'בין הפוליטיקה ללוגיסטיקה', כפי שקראנו לזה. כי השיח הזה נע בין צד שדורש שוויון מוחלט לצד שאומר 'רק לימוד תורה', ואין דיון על כך שצה"ל יכול לגייס בפועל רק 3,000 חרדים, כי אין מספיק מיטות בעיר הבה"דים".
רייכל וינאי הם היחידים מהחבורה שמוכנים להתראיין. כל השאר בחרו להישאר מאחורי הקלעים, ואף לא לחשוף את שמותיהם. אפשר רק לספר שהשישייה מורכבת מאלוף אחד, שלושה תתי־אלופים, אלוף־משנה ורב־סרן, ושהם הכירו במהלך שירותם הצבאי. כולם עסקו במחוזות התכנון והאסטרטגיה בצה"ל, והם מבינים היטב מה צה"ל צריך ומה הוא יכול לעשות כדי לקלוט מאסה של חיילים שאורח חייהם שונה כל כך מהליכות הצבא. כל השישה השתחררו מצה"ל במהלך השנתיים האחרונות, אך בחרו להמשיך להיות מעורבים בתפר בין הצבא לחברה.
מה יגרום לחרדים להסכים לזה?
רייכל: "זה לא העניין. אני לא שואל מה יביא את החרדים, אלא מהי הנקודה הארכימדית שבה מדינת ישראל מחליטה להתעקש על מימוש הצרכים הביטחוניים שלה. הרי לא התייעצו עם החברה הישראלית לפני שקבעו מה יהיה גובה המע"מ ב־2025 או מה תהיה המהירות המותרת בכבישים. המדינה מגדירה את הנקודה הארכימדית שלה, ומפה מתיישרים או שלא מתיישרים".
יש היום חוק גיוס, ואנחנו לא רואים משטרה צבאית מסתובבת ברחוב בני־ברק ולוכדת עריקים. מה ישתנה?
"נכון, המדינה מחליטה כמה להתעסק בזה. כל עוד נחפש את ההסכמה המלאה מהצד השני, יהיה פה משחק של מעגל פתוח".
ואחרי שהצווים יישלחו והחרדים בכל זאת לא יגיעו, מה עושים?
ינאי: "על זה אמר דדו – תנו לנו סנקציות שפוגשות את האזרח ביומיום, ונעשה את זה".
רייכל: "אי אפשר להאשים את הצבא בזמן שכל חברי הממשלה אומרים משהו אחר. זאת לא בעיה של המשטרה הצבאית. צריך להתחיל מאמירה ברורה שזאת המדיניות ושמדינת ישראל עומדת מאחוריה. עדיין תידרש עבודה של הסברה, בניית תשתיות ואכיפה, זה לא ייגמר ברגע, אבל זה לא יתחיל בלי אמירה מדינתית ברורה. המתנה להסכמה של החרדים היא לא מעשית ולא רלוונטית, כי הסכמה כזאת לא תגיע. הצעירים החרדים יתגייסו לא בגלל הסנקציות, אלא מתוך הבנה שעם זה המדינה יוצאת לדרך. היום הנער החרדי או הרב שלו מסתכלים ורואים שלפי ההצעה של שר הביטחון, אין שום רלוונטיות להתגייס בשבע השנים הקרובות. אז למה להם לעשות את המהלך הזה?"