ראש השב"כ רונן בר אינו צפוי להתפטר כפי שעשה הרמטכ"ל רב־אלוף הרצי הלוי, והוא יישאר בתפקידו עוד כמה חודשים לכל הפחות. כך מתרשמים גורמי ביטחון, וזאת בעקבות לחץ כבד שמופעל על בר לא להתפטר. בר כבר ביטא אחריות פומבית על חלקו של שירות הביטחון הכללי במחדל 7 באוקטובר, אולם אינו מתכוון לסיים את תפקידו לפני ש"יבשילו התנאים" , בעיניו.
הלחץ הכבד ביותר להישארותו מופעל משורות השב"כ עצמו, בטענה כי אחד מיעדיו העיקריים של השירות הוא "שמירה על הדמוקרטיה". בקרב רבים בשב"כ קיים חשש שהממשלה תמנה יורש "מטעם הדרג הפוליטי", בדומה למה שנתפס בעיניהם כ"השתלטות" של הממשלה על משטרת ישראל בעקבות מינויו של רב־ניצב דני לוי למפכ"ל במסלול קידום מהיר במיוחד. במערכת הביטחון סבורים כי אם בר יתפטר או יפוטר, ילכו בעקבותיו רבים מאנשי הארגון, כולל בכירים ביותר.
עוד מעריכים הגורמים שראש השב"כ אינו מתכוון להתפטר בקרוב גם משום שהוא "עסוק יומם וליל במשימת החזרת החטופים", ובגלל הצורך ב"השלמת התחקירים" הפנימיים בארגון.
ויש סיבה נוספת: ככל הידוע, רונן בר מעוניין שעל תפקידו יתמודדו שני מועמדים בעלי רקע מתאים מתוך שורות הארגון, ורק כאלה שמילאו סדרת תפקידי מפתח, כולל תפקיד סגן ראש השב"כ. כרגע, המועמד היחיד שמגיע מתוך השירות עצמו הוא מ', סגן ראש השב"כ עד לפני כחודשיים, שנמצא בתקופת המתנה. סגן ראש השב"כ הנוכחי, ב', "טרי" בתפקיד מכדי להתמודד על ראשות הארגון.
פרישת רא"ל הלוי היא מכה מורלית קשה לרונן בר, שכן השניים קרובים עוד מימי שירותם המשותף בסיירת מטכ"ל, והתקרבו עוד יותר כשעבדו צמוד מאז פרוץ המלחמה. בר קרוב מאוד גם לראש המוסד דדי ברנע. שניהם היו מפקדי צוותים מקבילים בסיירת מטכ"ל לפני עשרות שנים, וכעת עובדים על יישום העסקה עם חמאס.
מקורות יודעי דבר במערכת הביטחון אומרים כי המתווה לקראת השלבים הבאים בעסקה "מעורפל", וכי לא ברור כלל כיצד יתקיים המעבר משלב א' בהסכם לשלב הבא. ההסכם גם עלול להתפוגג עוד לפני החזרת כל החטופים המיועדים לשוב בשלב א'. במידה רבה הדברים תלויים בנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שיפגוש את ראש הממשלה בנימין נתניהו בוושינגטון בשבוע הבא.
לפי גורמים ביטחוניים, שליחו של טראמפ סטיב ויטקוף "קיפל" את נתניהו מעמדותיו הקודמות בפגישה שערכו בירושלים לפני השבעת הנשיא החדש, וכעת יש סיכוי רב שטראמפ יכפה על נתניהו גם את המעבר לשלבים הבאים בעסקה. מאידך גיסא, במערכת הביטחון נערכים לפריצת דרך בתהליך הנורמליזציה עם ערב הסעודית, שעשוי להתקדם אם הלחימה בעזה לא תחודש.
בינתיים, בצה"ל מתכוננים לכניסתו לתפקיד של הרמטכ"ל הבא. כפי שפורסמנו כאן בדצמבר, מנכ"ל משרד הביטחון אלוף במיל' אייל זמיר הוא המועמד המוביל, אף ששר הביטחון ישראל כ"ץ מראיין גם את סגן הרמטכ"ל אלוף אמיר ברעם, ואת מפקד זרוע היבשה לשעבר אלוף תמיר ידעי. ראש הממשלה בנימין נתניהו ראיין אתמול את שלושת המועמדים לתפקיד.
מקורבים להלוי מביעים חשש משיברון הלב שיעיק עליו לאחר שיסיים את תפקידו בקרוב, בדומה לכאב האישי העצום שחש הרמטכ"ל דוד אלעזר ז"ל אחרי מחדל מלחמת יום הכיפורים.