ממשלת הלייבור הבריטית מקווה לשמור על יחסים טובים עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ באמצעות גיוס משפחת המלוכה הבריטית ומנהל קמפיין לשעבר שזכה לכינוי "נסיך האופל". חיבתו של טראמפ למולדת אמו, סקוטלנד, שם הוא מחזיק בשני מגרשי גולף, והאפשרות לביקור ממלכתי שני בבריטניה עשויים גם הם לסייע בשמירה על יחסים טובים, כך טוענים מומחים.
"הוא נוטה להגיב לחנופה, נכון? אז כל מה שתוכל להרעיף עליו (יעזור)", אמר ל-AFP סטיבן פילדינג, פרופסור למדעי המדינה מאוניברסיטת נוטינגהאם.

מהמלחמה בין רוסיה לאוקראינה, דרך מכסי סחר אפשריים ועד חילוקי דעות על שינויי אקלים וסין – ה"יחסים המיוחדים" בין ארה"ב לבריטניה צפויים להיות רכבת הרים בארבע השנים הקרובות. טבעו הבלתי צפוי של טראמפ מאיים לשבש את השאיפה המרכזית של ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר – להחיות את הכלכלה הבריטית החלשה לאחר הברקזיט ומשבר הקורונה. לכך מצטרפות הערות בלתי מחמיאות על טראמפ מצד בכירים במפלגת הלייבור בעבר, והתקפות מילוליות אחרונות על סטארמר מצד אילון מאסק, האיש העשיר בעולם ובעל בריתו של טראמפ.
מתקפת חן
כעת מתבצעת מתקפת חן בריטית, עם החשיפה של ארמון בקינגהאם בשבוע שעבר כי המלך צ'ארלס השלישי שלח הודעת ברכה אישית לטראמפ עם השבעתו השנייה. טראמפ ידוע כאוהד גדול של משפחת המלוכה. יורש העצר, הנסיך וויליאם, נשלח לפריז בחודש שעבר, שם שוחח עם טראמפ בשולי אירוע פתיחת קתדרלת נוטרדאם. "איש טוב, זה!" אמר טראמפ על וויליאם, והוסיף: "הוא עושה עבודה פנטסטית", כשהנסיך צחק.
ה"טיימס" דיווח השבוע כי חברי משפחת המלוכה הבכירים מתכננים לבקר בארצות הברית כדי לחזק את הקשרים עם טראמפ. ייתכן שזה יקרה ב-2026, כאשר אמריקה תחגוג את יום השנה ה-250 להכרזת העצמאות שלה. המלכה המנוחה אליזבת השנייה אירחה את טראמפ ורעייתו מלניה ב-2019, בתקופת הקדנציה הראשונה, והממשלה הבריטית עשויה להתפתות לפרוש שוב את השטיח האדום לביקור ממלכתי נוסף.
בנו של טראמפ, אריק, כבר אמר כי אביו, חובב הגולף, מתכנן לבקר בסקוטלנד בקיץ הקרוב לפתיחת מגרש גולף חדש במועדון שלו ליד העיר אברדין בצפון-מזרח המדינה. מוצאה של אמו של טראמפ, מרי אן מקלאוד, הוא מהאי לואיס בצפון-מערב סקוטלנד.
"טראמפ מכבד כוח"
מי שיהיה חיוני לשמירה על יחסים חלקים עם ממשל טראמפ הוא כנראה פיטר מנדלסון. עבודתו כמנהל התקשורת של מפלגת הלייבור בשנות ה-80 סייעה להוביל את המפלגה לשלושה ניצחונות רצופים בבחירות תחת ראש הממשלה טוני בלייר.
הממשלה הבריטית מינתה אותו לשגרירה הבא בארצות הברית, אם כי טראמפ עדיין צריך לאשר את המינוי, וישנם ספקולציות שהוא עשוי לחסום אותו. מנדלסון ידוע בכישורי השכנוע שלו, וכמי שכיהן כנציב האירופי לסחר, הוא יביא עמו לוושינגטון ניסיון רב בניהול משאים ומתנים. "מה שטראמפ מכבד זה כוח, והוא ידע שמנדלסון הוא שחקן חזק בפוליטיקה הבריטית", אמר ל-AFP פטריק דיימונד, יועצו המיוחד של מנדלסון כשהלייבור הייתה בממשלה.
מפלגת הלייבור, מהשמאל, השקיעה בחודשים האחרונים מאמצים לבנות גשרים עם צוותו של טראמפ הימני. בכירים במפלגה שיבחו את טראמפ כדי לכפר על הערות בלתי מחמיאות בעבר.
שר החוץ דיוויד לאמי, שכינה בעבר את טראמפ "רודן עם פאה", שיבח השבוע את "החן המדהים" שלו, והזכיר ארוחה משותפת שלו ושל סטארמר עם טראמפ בניו יורק בספטמבר. "אני חושב שמבחינה אסטרטגית הם חייבים (לחזור בהם) כי טראמפ לא אדם סלחן במיוחד", אמרה איווי אספינאל, מנהלת מכון מדיניות החוץ הבריטית.

הממשלה הבריטית נזהרה באופן בולט לא לבקר את צעדיו הראשונים של טראמפ מאז שחזר לבית הלבן לפני שבועיים. דוברו הרשמי של סטארמר סירב לגנות את החלטתו של טראמפ לפרוש מהסכם פריז בנושא אקלים ומהארגון הבריאות העולמי – גופים שבריטניה תומכת בהם. נותר לראות כמה זמן תוכל הממשלה הבריטית לשמור על שתיקה זו. פילדינג ציין כי ככל הנראה היא תצטרך "לשרוד הרבה רטוריקה משפילה".
"אני חושבת שהבלגה תהיה המפתח", אמרה אספינאל ל-AFP. "גם אם נשתמש בערוצים דיפלומטיים לשכנוע, העמדה הפומבית שלנו תמיד תהיה מחויכת ובונה", הוסיפה.
פילדינג סבר כי על הממשלה הבריטית להדגיש את "היתרונות ההדדיים" של שיתוף הפעולה בין בריטניה לארצות הברית. עליה להציג את עמדתה "בצורה הברורה והעניינית ביותר האפשרית", אמר. "אל תהיו מתרפסים. אל תיתנו לו להתעלל בכם. פשוט שחקו ישר".