"מזה שנתיים ש'מכאן' – ערוץ טלוויזיה ישראלי – משרת את האינטרס הפלסטיני", מספר סמיר (שם בדוי), עובד תאגיד השידור הציבורי לשעבר, בריאיון למקור ראשון. "התחלתי לעבוד שם ב־2016, ממש כשהקימו את הערוץ, עד לפני שישה חודשים – כשפיטרו אותי. המעסיקים אמרו לי שהם צריכים לצמצם את כוח האדם, אבל אני בטוח שפיטרו אותי בגלל היותי ערבי וציוני. הרי תמיד התבטאתי לטובת ישראל וגיניתי את הטרור של חמאס".
"מכאן 33", הערוץ בערבית של תאגיד השידור הציבורי המתקיים מתקציב מדינת ישראל, עלה לכותרות יותר מפעם אחת בחודשים האחרונים, בשל תכניו השנויים במחלוקת. ד"ר אדי כהן, עיתונאי וחוקר מזרח תיכון, פרסם השבוע בחשבון X שלו כי "אתמול צה"ל תקף והרג 10 מחבלים בעיירה טמון. אפילו חמאס הודה בכך וצה"ל אף פרסם צילומים של התקיפה. וכיצד מכאן בערבית דיווח? "צה"ל הרג 10 פלסטינים בטמון". שום מילה על מחבלים או על חמאס. גם בתת הכותרת, "חיל האוויר הישראלי הרג 10 צעירים פלסטינים". למעשה, רק בגוף הכתבה נכתב כי מדובר באנשי חמאס. אני שוב פונה לשר קרעי שישים קץ לדבר הזה, המתמשך זה יותר משנתיים".
כן, דווקא בימים של מלחמה, הערוץ הממלכתי משדר תכנים אנטי-ציוניים, הכוללים הסתה נגד המדינה ומוסדותיה. "בכל פעם שהשתמשתי במילה 'מחבל', התבקשתי לשנות אותה למילה 'גורם' – במקום מחבל חמאס, גורם בחמאס", מספר סמיר, עובד הערוץ לשעבר. "בכל פעם שהשתמשתי במילים 'פיגוע טרור', התבקשתי לשנות אותן למילה 'תאונה' או 'תקרית'. יהודי נרצח ברחובות ירושלים? זה לא פיגוע, זאת רק תאונה מבחינת מכאן 33".
מה עוד לא כתבנו על התאגיד הציבורי בשפה הערבית ועל אוזלת ידה של הממשלה ועל כישלונה לשים קץ לתהליך הפלשתניזציה שמתרחש שם מזה שנים רבות . הנה עוד דוגמא:
התאגיד הציבורי – מכאן בערבית התחנה הממומנת על ידינו שוב מעוותת את המציאות ואף מנסה להסית את ערבי ישראל נגד המדינה.
אתמול צה"ל… pic.twitter.com/LlBLvJlott
— אדי כהן Edy Cohen (@DREDYCOHEN) January 31, 2025
לדבריו של סמיר מצטרפת עדותו של סעיד (שם בדוי), שלמרות הביקורת הנוקבת, הוא עדיין חלק מהמערכת ולא מתכוון לוותר על משרתו. "כבר תקופה מפחדים אצלנו במערכת להשתמש במילה 'טרור'. במקום להגיד 'מחבל' אומרים 'מבצע הפעולה'. המנהלים מנסים להתחנף לפלסטינים על חשבון ביטחון המדינה", הוא אומר בנחרצות. "שונאים אותי במערכת כי אני פטריוט. מנסים לרדוף אותי. לא נותנים לי רכב כמו לשאר העובדים. קוראים לי משת"פ ציוני, אומרים שאני בוגד. חושבים שזה יפגע בי, אבל אני גאה להיות ציוני ואני אמשיך לעבוד בערוץ הזה בכל הכוח עד שיהיה שינוי".
סעיד מבקש להדגיש כי הוא לא היחידי במערכת שחושב כך, אך מספר בתסכול כי רוב העובדים שמתנגדים לקו הפרו-פלסטיני של הערוץ מפחדים להשמיע את קולם. "אני כתב ערבי וישראלי. אני אוהב את המדינה שלי ואוהב את העבודה שלי. אני מצפה מהמערכת הזאת לשמש כערוץ ישראלי בשפה הערבית. לצערי, זה ההפך – מדובר בערוץ פלסטיני בתוך ישראל. במה לטרור. במה לעידוד הטרור. בזמן מלחמה הם מסוגלים להגיד לנו לא להביא פרשנים שתומכים בישראל. הם מעדיפים להביא פרשנים שתומכים בחמאס. הם אומרים לנו שצריך 'לאזן ולהגיד את האמת'. הם קוראים לזה חופש ביטוי, הם בכלל לא מבינים שאנחנו בשעת חירום".
התנהלותו הבעייתית של הערוץ עלתה לכותרות כבר בספטמבר. ד"ר כהן טען אז כי "לאט לאט ובמימון שלנו ולמרות כל ההודעות והאזהרות וההתרעות – מי יודע כמה ציוצים כתבתי אני אישית בנושא זה מזה יותר משנתיים… מקול ישראלי שפוי שהיה אמור לסייע לערביי ישראל להתאקלם בחברה הישראלית, ערוץ מכאן מקצין את ערביי ישראל, מסית נגד היהודים וכאן ממש מכחיש את טבח 7 באוקטובר ואף נותן לגיטימציה לטבוח ביהודים".

הציוץ המדובר הגיע בעקבות הריאיון של חבר כנסת לשעבר עבד אל מאלכ דהאמשה ממפלגת רע"מ ששודר בערוץ המדובר, ריאיון שלטענתו של ד"ר כהן, גימד את הטבח של חמאס בשמחת תורה. דהאמשה התארח ב־5 בספטמבר בערוץ מכאן, בתוכנית "פוליטיקה", תיאר את מתקפת ארגון הטרור כלגיטימית מבחינת החוק הבינלאומי, הכחיש מעשי רצח של ילדים ונשים ומעשי אונס, טען שהחטופים היו אנשי צבא ומשטרה וכי אם נחטפו אזרחים הרי שהם "שבויי מלחמה" משום שישנם אסירים פלסטינים בישראל. "רצח אזרחים ואונס נשים ושריפת תינוקות בידי חמאס הם המצאות בלבד", הוא אמר.
בריאיון למקור ראשון מתייחס ד"ר כהן להתנהלות ערוץ "מכאן" ומסביר מדוע בעיניו הערוץ פועל נגד האינטרס הלאומי ופוגע בביטחון ישראל. "לפני שנתיים מינו מנהל חדש שמוביל קו אנטי-ישראלי, ומאז מצאתי מאות 'טעויות' של מכאן בערבית. הערוץ פועל באופן שיטתי", מסביר ד"ר כהן. "המטרה של הערוץ שבן גוריון החליט להקים היה לשלב את ערביי ישראל, אבל 'מכאן' עושה את ההפך – נדמה שהוא מסית אותם נגד המדינה ודוחף אותם שלא להתגייס. זאת פגיעה בביטחון הלאומי ולדעתי השב"כ צריך להתערב, לא רק שר התקשורת".
בעקבות הסערה מסרו אז בערוץ כי לא יזמינו יותר לשידור את חבר הכנסת לשעבר. "לא יהיה שום מקום בשידורנו למי שמכחיש את טבח 7 באוקטובר. דבריו של עבד אל מאלכ דהאמשה הופרכו בשידור על ידי מנחי התוכנית, והוא עומת עם העובדות הברורות לכולם", אמרו אז מתאגיד השידור הציבורי. עם זאת, שבוע אחד בלבד לאחר מכן, הערוץ הפיק והפיץ ברשתות החברתיות סרטון שבו שני בחורים ערבים דנים בגיוסם לצבא, ומגיעים למסקנה שאולי באמת לא כל כך כדאי לשרת בצה"ל – סרטון שלדעת רבים מעודד סרבנות.
זה פשוט לא יאמן מה שמשודר בערוץ מכאן של התאגיד pic.twitter.com/mhvzK6PyWn
— ינון מגל (@YinonMagal) September 16, 2024
"הייתי בלשכת הגיוס, עשיתי בדיקות רפואיות, אני רוצה להתגייס. כל המשפחה שלי משרתת בצבא – עכשיו הגיע התור שלי. אני לא סוג ב' במדינה הזאת, אני שייך ושווה. אתה לא מבין איזו גאווה אני מרגיש כשאני לובש את המדים", אומר בהתלהבות סוחפת אחד הבחורים. השני משיב בגיחוך: "בצבא של איזו מדינה אתה רוצה לשרת? במדינה הזאת שחוקקה את חוק הלאום? אתה שייך ושווה פה עד שזה מגיע לתקציב – לחינוך, למגרשים לצעירים". ואז הוא עולה מדרגה: "כשתשתחרר מצה"ל ותרצה לבנות בית, אז המדינה הזאת למענה לחמת תוציא לך צו הריסה שיהיה תקוע לך כמו עצם בגרון. אתה פראייר".
גם האגודה למען הלהט"ב בישראל הגישה בזמנו תלונה חמורה להנהלת התאגיד, לאחר ששידרו בערוץ בערבית אמירות חמורות מאוד כנגד הקהילה הגאה בישראל. "בתוכנית שודר ראיון עם איש התקשורת סעיד בדראן, ובמשך דקות ארוכות ניתנה במה להסתה פרועה וקריאה מפורשת לרצח והוצאה להורג של להט"ב. מדובר באמירות שיש בכוחן להצית אלימות חמורה כנגד להט"ב ולסכן באופן ישיר חיי להט"בים מהחברה הערבית בפרט, אשר רבים מהם נמצאים גם כך בסכנת חיים יומיומית", אמרו באגודה.

התמונה ברורה, אך סוגיה אחת עדיין לא פתורה – איך ייתכן שהנהלת תאגיד השידור הציבורי לא שמה לב לשינוי שהתחולל בארגון בשנים האחרונות? "מנכ"ל התאגיד ובכלל, כל ההנהלה, לא יודעים ערבית", טוען סמיר. "לכן, המגישים יכולים לשדר כל מה שהם רוצים בלי שום פיקוח אמיתי. אני לא חושב שזאת בעיה רק של השר קרעי, כי הפגיעה פה היא בביטחון הלאומי. אם ימשיכו לא לגנות את הטרור ואפילו לא לקרוא לו בשמו, ערביי ישראל יתחילו לחשוב שלבצע פיגוע זה דבר לגיטימי".
"חייבים לפטר את כל ההנהלה. כולם צריכים לעוף. לעבוד באל ג'זירה, לא אצלנו", מוסיף סעיד בזעם. "חייבים להחזיר את אותם הצופים היהודים שגדלו על הסרט של יום שישי בערבית – את אלפי הישראלים שלמדו ערבית בזכותנו. זאת המטרה האמיתית של הערוץ. לצערי, היום אנחנו רחוקים מאוד מזה".
מ"מכאן", שידורי כאן בערבית, נמסר:
מדובר בטענות ממוחזרות שהן חלק ממסע בלתי ענייני, שמטרתו לפגוע בשידורי החדשות בערבית בתאגיד השידור הישראלי. שידורי מכאן בטלוויזיה וברדיו הם המובילים בישראל בשיעורי הרייטינג וההאזנה בקרב החברה הערבית, הם נמצאים בעלייה עקבית ומהווים מקור חדשותי אמין, הן בקרב הצופים דוברי הערבית בישראל והן מחוצה לה.
"החל מ־7 באוקטובר ולאורך כל ימי הלחימה, צוותי החדשות של מכאן משדרים מהאולפנים ומהשטח, לעיתים אף תחת אש וסיכון חיים, על מנת לתת לקהל הצופים והמאזינים דוברי הערבית בישראל את תמונת המציאות והעובדות האמינה ביותר. כל טענה על קידום אג'נדה, כזאת או אחרת, במסגרת השידורים בערבית כבר הופרכה פעם אחר פעם בעבר.
"לגופם של דברים – החדשות בערבית הן חלק מחטיבת החדשות בעברית וההנחיות בנוגע לשידורים ומונחים הן אותן הנחיות, בעברית ובערבית. בכתבה המוזכרת צוין בפירוש כי המדובר היה ב'חיסול תא טרור'".