מחלימים מסרטן מצביעים על פער מטריד בין ההגדרה הרפואית של החלמה מסרטן, לבין ההגדרה של הביטוח הלאומי. המשמעויות הכלכליות עבור המתמודדים והמחלימים מהמחלה הן דרמטיות.
בעוד שמבחינה רפואית תהליך ההחלמה מסרטן נמשך לאורך שנים, הביטוח הלאומי מפסיק את התמיכה הכלכלית הרבה לפני כן. כך מספרת עו"ד ענת קאופמן, מומחית בתחום זכויות רפואיות: אחרי השנה הראשונה מתום הטיפול, אחוזי הנכות יורדים באופן דרסטי, עד כדי כך שרבים מהמתמודדים מאבדים את זכאותם לקצבה, כשהם עדיין סובלים משלל בעיות גופניים ונפשיים.
בתקופה זו סובלים המחלימים משלל תופעות לוואי לטיפולים שעברו לרבות קשיים בקשב וריכוז, עייפות, כאב, נוירופתיה, בצקות, פגיעה בשיניים, שינויים במשקל והרגלי האכילה, פגיעה בדימוי גוף, חשש מהישנות המחלה ועוד.
עו"ד קאופמן מסבירה כי חולי סרטן מקבלים בשנה הראשונה 100% נכות, אחרי כשנה שיעור הנכות יורד ל- 50%, ובשנה השלישית ל- 30%. מה שמוציא בפועל את החולים ממעגל הזכאות כי נכות של 30% אינה עומדת ברף הנדרש לקבלת קצבת נכות כללית. ובעצם יש כאן פער גדול בין הקשיים הרפואיים לבין הזכויות המשולמות למחלימים בפועל.

בנוסף, מצביעה עו"ד קאופמן על בעיה נוספת – הוועדות הרפואיות לא נותנות מספיק תשומת לב לתופעות הנלוות שנגרמות כתוצאה מהמחלה והטיפול בה. יש המון מחלות שנגרמות כתוצאה מהטיפול ולמעשה יוצרות נכויות משל עצמן, וביטוח לאומי לא מספיק מתייחס לתופעות הנלוות.
יתרה מכך, כאשר נגמרת תקופת הזכאות הראשונה לקצבת נכות כללית, הנכים שמגיעים לועדות הרפואיות אינם מודעים לכך שבוועדה החדשה הם יכולים להציף נכויות ובעיות רפואיות נוספות שלא קשורות לסרטן, הם מדגישים בוועדה הרפואית את נושא הסרטן בלבד ולא יודעים שאחוזי הנכות שינתנו להם בשלב זה בגין הסרטן כבר אינו מספק בכדי להגיע לרף הרפואי הנדרש לצורך קבלת קצבה.
עו"ד ענת קאופמן: "אני כמובן מברכת על הרצון לשלב מחלימים בחזרה במעגל העבודה והחיים, אך שלילת הזכאות המהירה מדי משיגה לעתים את התוצאה ההפוכה. לכן חשוב לנו להיאבק על זכויותיהם למיצוי מלוא אחוזי הנכות – הן בגין מחלת הסרטן עצמה, הן בגין ההשלכות הנלוות, והן בגין פגיעות נוספות – כדי להבטיח את התמיכה הכלכלית הנחוצה לאורך כל תהליך ההחלמה."
יום הסרטן הבינלאומי: דיון בכנסת על הרחבת מימון פאות רפואיות לחולות אונקולוגיות
הבוקר (ג'), במסגרת דיון שהתקיים בוועדת הבריאות של הכנסת לציון יום הסרטן הבינלאומי, עלתה לדיון סוגיית פריסת השירותים האונקולוגיים בפריפריה והנגשת המימון לפאות רפואיות עבור נשים חולות סרטן. בין המשתתפים בדיון הייתה חיה ברונפמן, יזמית חברתית ובעלת המיזם My Original, המציע שירות ייחודי להכנת פאות משערן הטבעי של מטופלות אונקולוגיות.
כיום, קופות החולים משתתפות במימון פאות רפואיות במסגרת הביטוח המשלים, אך ללא מענה להכנת פאה משיער אישי – שירות שיכול לשנות משמעותית את חוויית ההתמודדות עם המחלה.
להלן נתוני המימון הקיימים כיום:
כללית: החזר של עד 85% ועד 1,612 ש”ח לפאה טבעית.
מכבי: החזר של 33%-83% ועד 1,565 ש”ח.
מאוחדת: החזר של עד 50% ועד 1,871 ש”ח.
לאומית: החזר של 33%-80% ועד 1,148 ש”ח.
בנוסף, פועלים גופים חברתיים כגון עמותת פל”א, האגודה למלחמה בסרטן ועמותת זיכרון מנחם, המסייעים בהנגשת פאות, אך גם הם אינם מספקים מענה לשימור השיער האישי של המטופלות. לדברי חיה ברונפמן, “שימור השיער האישי והפיכתו לפאה מאפשר לנשים לשמר את זהותן ולחוות תחושת שליטה בתקופה קשה של חוסר ודאות. הפתרון החדשני הזה תורם לשיפור הדימוי העצמי, להפחתת טראומה נפשית ולהתמקדות בהחלמה במקום בהתמודדות עם שינוי המראה החיצוני”.
בדיון בכנסת הועלו מספר המלצות:
1. הרחבת סל הבריאות כך שיכלול גם מימון להכנת פאה משיער אישי.
2. שיפור ההסברה בבתי החולים והמרכזים האונקולוגיים לגבי אפשרויות המימון.
3. שילוב השירות בביטוחים המשלימים של קופות החולים.
לדברי מומחים, מימון השירות החדשני יפחית את הצורך בתמיכה נפשית ממושכת, יגביר את ההיענות לטיפולים הרפואיים, ויתרום לשיפור איכות החיים של המטופלות. “שימור השיער האישי והפיכתו לפאה מאפשר לנשים לשמר את זהותן ולחוות תחושת שליטה בתקופה קשה של חוסר ודאות", אומר חיה ברונפמן, "הפתרון החדשני הזה תורם לשיפור הדימוי העצמי, להפחתת טראומה נפשית ולהתמקדות בהחלמה במקום בהתמודדות עם שינוי המראה החיצוני”.
"הדיון בכנסת מסמן צעד ראשון לשינוי תפיסה והתאמת המענה הרפואי לא רק להיבטים הפיזיים של המחלה, אלא גם להשלכות הנפשיות, בתקווה להרחבת המימון בקרוב״ הוסיפה.