המועצה לביטחון לאומי קבעה היום (ה') כי הסבירות לצונאמי בישראל על רקע רעידות האדמה הממושכות באיי סנטוריני ביוון "נמוכה מאוד". ובכל זאת, בהערכת המצב בראשות סגן ראש המל"ל תא"ל במיל' איציק בר התכנסו נציגי הגופים הקשורים בהיערכות לצונאמי בישראל, ובהם נציגי המשרד לביטחון לאומי ומשטרת ישראל, וחודדו "הנהלים שנידרש להפעיל באירוע צונאמי".
איי סנטוריני ביוון התמודדו השבוע עם יותר מ-2,000 רעידות אדמה, שעשרות מהן היו בעוצמה של 4.5 ומעלה בסולם ריכטר. ברעש החזק ביותר, בלילה בין רביעי לחמישי, נמדדה עוצמה של 5.2 בסולם ריכטר.
המומחים מעריכים כי הרעידות טקטוניות ולא געשיות, ומזהירים כי צבר רעידות קטנות עלול להוביל לרעידת אדמה חזקה יותר בעתיד. רעידה חזקה כזאת עשויה לשלח בים התיכון נחשולים שעלולים להשפיע גם על ישראל, כ-1,200 ק"מ ממוקד הרעש. במקרה של רעידת אדמה חזקה, זמן ההתרעה לגל צונאמי בישראל יהיה שעתיים לכל היותר.
הממשלה ביוון הכריזה אתמול על מצב חירום באיי סנטוריני. יוון ואייה שוכנים באזור פעיל ססמית בים התיכון, ורעידות אדמה מתחוללות שם לעיתים תכופות. רובן המכריע אינו גורם לנפגעים ורק לנזק מועט, אך במדינה נרשמו גם רעידות קטלניות.
תירה, האי המרכזי באיי סנטוריני, הוא מיעדי התיירות הפופולריים ביותר ביוון. הוא קיבל את צורת הסהר שלו בעקבות התפרצות געשית אדירה בעת העתיקה. כעת, מיליוני תיירים מבקרים באיים מדי שנה כדי לחזות בבתים המסוידים לבן ובכנסיות העוטות כיפות כחולות, שנצמדים כולם לשפת הקלדרה – פתח הר הגעש הקדמון.
קו השבר המייצר את רעידות האדמה נמשך כ-120 קילומטרים, אך עד כה הרעידות נמדדו רק בחלק ממנו, בין האיים סנטוריני ואמורגוס. מוקדי הרעש נמצאים עמוק מתחת לקרקעית הים – חדשות טובות, לדברי מדענים: רעידות האדמה שמוקדן מתחת לאדמת האיים עלולות להיות הרסניות יותר. אבל רעידת אדמה גדולה מתחת לקרקעית הים עלולה לעורר גם צונאמי, ולכן גם הרשויות ביוון הזהירו שיש להתרחק מאזורי החוף במקרה של רעידת אדמה חזקה במיוחד.
מומחים עדיין מנסים לקבוע אם הרעידות המרובות מקדימות רעש גדול יותר, או שהן חלק מרצף רעידות קטנות בלבד. רעידת האדמה הגדולה ביותר של יוון במאה הקודמת התרחשה באמורגוס ב-1956: הרעש, בעוצמה של 7.7 בסולם ריכטר, גרם לנזק חמור באיים, הביא למותם של כ-50 איש ושלח נחשול בגובה כ-20 מטרים.