בתחילת השנה ביקשו צה"ל ומשרד הביטחון להקדים בכחמישה חודשים את גיוסם של 420 תלמידי ישיבות ההסדר, חניכים במכינות קדם־צבאיות ומתנדבי שנות שירות שמועד גיוסם אמור להיות אוגוסט 2025, אך בימים האחרונים הודיע צה"ל על צמצום מספר מקדימי הגיוס לכ־60 בלבד.
"המערכת עבדה טוב", אומר אבישי ברמן, ראש מועצת המכינות הקדם־צבאיות. "בשביל השטח זאת בשורה ענקית". להערכתו באכ"א הצליחו לגשר על הפער במספר המגויסים בעזרת מיצוי הגיוס של מחזור מרץ, האחרון בשנתון. "בצה"ל מצאו את היכולת להסתדר עם המספרים האלה. רמת הקשב באגף הביטחוני־חברתי במשרד הביטחון הייתה גבוהה ואנחנו מעריכים את זה מאוד ושמחים שהחניכים יוכלו להשלים את המהלך החינוכי במכינות ולהתגייס בקיץ לשירות משמעותי ומלא".
ביום רביעי התקיים בנס־ציונה הכנס השנתי של המכינות הקדם־צבאיות של קרן קיימת לישראל ומועצת מכינות "אופק", על רקע נתוני הדו"ח השנתי של אגף כוח האדם בצה"ל שפורסם לפני שבועיים, שקבע כי מודל המכינות החצי־שנתיות הייחודי של מכינות "אופק" הוא הרלוונטי ביותר לצה"ל בזמן המלחמה, בשל תרומתו הגדולה בהובלת צעירים מהפריפריה לתפקידים משמעותיים, במניעת נשירה ובקידום יציאה לתפקידי פיקוד וקצונה. הכנס נערך במעמד ראש אגף כוח האדם בצה"ל אלוף דדו בר־כליפא, יו"ר קק"ל יפעת עובדיה־לוסקי, מנהל החטיבה לחינוך וקהילה בקק"ל שר־שלום ג’רבי, מנכ"ל מועצת מכינות אופק יוסי מלכה ויותר מ־1,700 חניכים מהמכינות הקדם־־צבאיות.
"אני בא ממסדרון נצרים, שבו הלוחמים עדיין עושים מארבים", סיפר בר־כליפא. "הם אלה שבזכותם אנחנו מסוגלים לשבת כאן ולדבר. אני מסתכל עליכם ואני לא רואה מכיניסטים, אני רואה מ"פים ואפילו מפקדי חטיבה ואוגדה – כי זו הסטטיסטיקה. שנת המכינה שלי הייתה השנה שהכי השפיעה עליי באופן אישי. בית הספר עשה עבודה סבירה, אבל המכינה היא שגרמה לי לעשות עבודה אדירה על האישיות שלי.
"כמו שאתם רואים, החלטנו אפילו לא להקדים שוב את הגיוס למכיניסטים, וזה לא כי אנחנו לא צריכים עוד לוחמים, אבל אנחנו מבינים את ההשפעה של המכינות על איכות השירות הצבאי, ואנחנו מבינים שאנחנו לא צריכים להגדיל פלוגות, אלא לפתוח פלוגות שלמות, וכשהחלטתם ללכת למכינה שמתם את עצמכם בקבוצה שאחוזי הנשירה בה נמוכים מאוד".