פרסום ראשון: רשות מקרקעי ישראל מקדמת תכנון של שלושה יישובים חדשים בבקעת הירדן, שיכילו כעשרת אלפים יחידות דיור חדשות. ברשות רואים במהלך חיזוק של הגבול המזרחי וההתיישבות בבקעה.
לצורך קידום ההתיישבות באזור, רשות מקרקעי ישראל ערכה בחודשים החולפים סקר לאיתור מרחבים מתאימים לבנייה ולפיתוח בבקעת הירדן.
בסקר אותרו שלושה מתחמים המתאימים לפיתוח יישובים חדשים שיחזקו את ההתיישבות בחבל הארץ המזרחי, ישפרו את תחושת הביטחון ויספקו היצע למגורים בסביבת חיים איכותית.
המתחמים שאותרו משתרעים על שטח של 750־1,500 דונמים כל אחד, על קרקעות בבעלות המדינה ממערב לכביש 90 – עורק התחבורה העיקרי בבקעת הירדן – ובזיקה אליו.
לכל מתחם כזה מתוכנן גם פיתוח עוגנים כלכליים מתאימים, הכוללים תעסוקה, מסחר, תיירות, מוסדות חינוך ומבני ציבור. שניים מהמתחמים המוצעים לתכנון ופיתוח מתוכננים להתיישבות עירונית, הבנויה מראש לכמויות גדולות של תושבים. המתחמים העירוניים הללו יתווספו להתיישבות הכפרית הקיימת כיום במועצה אזורית בקעת הירדן, ויחזקו אותה.
באוקטובר החולף הודיע צה"ל על הקמת אוגדה חדשה בגבול ישראל־ירדן, שמטרתה להגן על הגבול המזרחי של ישראל. ההחלטה התקבלה בעקבות הערכה מחודשת של מפת האיומים וניסיונות הולכים וגוברים של הברחת אמצעי לחימה ליהודה ושומרון דרך הגבול המזרחי.
הגבול הארוך והמיושב בדלילות נתפס כפרוץ וחלש יותר, ונמצא תחת איום לפיגועי טרור. בפיגוע שאירע השבוע במוצב צבאי ליד מחסום תייסיר בבקעה נהרגו שני לוחמי צה"ל רס"ם עפר יונג ורס"ם אברהם צבי פרידמן.
לפי רשות מקרקעי ישראל, הקמת יישובים חדשים לאורך הגבול היא חלק מהתפיסה של חיזוק בקעת הירדן והגנה על הגבולות לאור לקחי 7 באוקטובר.
בבקעת הירדן שלוש רשויות מקומיות ובהן 27 יישובים, הכוללים את מועצה אזורית בקעת הירדן, מועצה אזורית מגילות ים המלח ומועצה מקומית מעלה־אפרים. בכל יישובי הבקעה גרים כיום כעשרת אלפים תושבים בלבד, כך שבנייה של שלושה יישובים בהיקף של כ־9,500 יחידות דיור משמעה הכפלה של מספר התושבים בחבל ארץ בעל חשיבות אסטרטגית. לחיזוק הביטחון תתווסף כאמור יצירה של מוקד עירוני במרחב.
ליישובים בבקעת הירדן יש כבר כיום רשימת המתנה, אך הקמת יישובים חדשים, ובעיקר בהיקפים אלה, תדרוש הרחבה ופיתוח של כביש 90, שנחשב מסוכן, וכמובן פתרונות תעסוקתיים מתאימים במרחב. ינקי קוינט, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל, מסר כי "לאחר שנים של דשדוש בתכנון ובפיתוח בבקעת הירדן וביהודה ושומרון, קיימת כעת הזדמנות לקדם פיתוח מואץ באזור. לצד פתרון לאתגרים הביטחוניים, הקמת היישובים עשויה לתת מענה למשבר הדיור".
במועצה האזורית בקעת הירדן לא הכירו את התוכנית, אך בירכו על הקמתם של היישובים הנוספים, שנועדו לעבות את ההתיישבות. ראש המועצה דוד אלחיאני בירך "על הנכונות של מנהל מקרקעי ישראל להקים שלושה יישובים בבקעה. זאת יוזמה מבורכת שתחזק את ההתיישבות. אבל אין היתכנות להשקעת משאבים כספיים ללא אישור הדרג המדיני, אילו היו מתייעצים איתנו, יש לנו מקומות נוספים בעלי משמעות ביטחונית והתיישבותית".
ברשות מקרקעי ישראל מודעים לכך שהקמת היישובים תגיע לבסוף לפתחה של הממשלה, אך הם כבר מקדמים כאמור את התכנון הראשוני של המתחמים הללו, כדי שיוכלו ליישם את המהלך במהירות אם הממשלה תאשר את ההקמה ותקצה את המשאבים המתאימים לתכנון ופיתוח.
בהכנת הכתבה השתתפה אביגיל זית