כבר שבועיים וחצי שנמשך מבצע "חומת ברזל" בצפון השומרון, ולצד ההישגים הרבים בהתקפה בדמות 50 מחבלים מחוסלים, עשרות עצורים והשמדת תשתיות טרור רבות, התקרית בה נהרגו השבוע שני לוחמי מילואים הציגה את הקושי הרב שיש בהגנה בגזרה המורכבת הזאת.
"יש משפט שאומר ש'מוצב לא סובל חדירה' – ברגע שהאירוע מתחיל בתוך המוצב, קשה לסיים אותו בצורה טובה", אומרים בצה"ל בהתייחסות לתקרית שהתרחשה ביום שלישי במוצב ליד מחסום תייסיר, "יש דברים טקטיים שצריך לשפר ולשים דגש גם על סוג האיום הזה, ולראות שגם אם מפתיעים אותנו אנחנו מגיבים היטב. בסופו של דבר, עדיף שההיתקלות תהיה מול הלוחם ולא מול האזרחים".
גורם בכיר בפיקוד מרכז מדגיש כי אל מול מבצע "מחנות קיץ" שהתרחש בסוף חודש אוגוסט האחרון, המבצע הנוכחי התקפי ואגרסיבי יותר. "התכלית היא נטרול הקתיבות (גדודי טרור מקומיים, י"א). הבנו שבשנתיים-שלוש האחרונות, זאת תופעה שהתפתחה בג'נין ובגרורותיה כמו טולכרם ומחומש הכפרים ועכשיו צריך לטפל בה. יש לנו הישגים גדולים – אין יותר תשתיות אויב כמו חמ"ל תצפיות ומעבדות לייצור מטענים. עברנו בית בית והשמדנו הכל. המשך המבצע לא מוגבל בזמן, כי אנחנו רוצים לשמור על מגע צמוד ורציף עם מחנה הפליטים בג'נין. גם כשנעבור לשלבים הבאים במבצע, אם יהיה לנו מספיק סד"כ אז נשאיר שם כוחות. בנוסף, עיצוב מרחב מחדש – פתחנו צירים ובניגוד למה שהיה שם לפני שבועיים, עכשיו יש מספר כניסות, הצירים רחבים ומאפשרים לכלים לעבור, ואנחנו לא מוגבלים שם. אין שם עכשיו מחסות או מרחבים שמאתגרים את צה"ל להגיע לכל מקום".

בנוגע לדיווחים הפלסטינים על כך שהאוכלוסייה המקומית פונתה, בדומה למהלכים שעשה צה"ל בעזה, מבהיר הקצין הבכיר כי לא מדובר בפינוי אקטיבי אלא בהמלצה שהועברה לתושבים: "מתישהו נרגיש שבשלה העת להחזיר את האוכלוסייה ונעשה הכל כדי שהמחבלים לא יחזרו בחסות האוכלוסייה. בכל מקרה נשמור על תמהיל של אחיזה צבאית במרחב, ובתקווה שיהיה סד"כ מסוים שיבצע פעילות בתוך המחנה, סיור ופשיטות, ובאופן שכיח יותר ממה שהיה עד היום".
לדבריו, מה שמבדל את המבצע הנוכחי מזה שקדם לו, זה היקף הכוחות שמשתתפים. אז היה מדובר במבצע מצומצם שהתרחש בזמן שהתמרון ברצועת עזה היה בשיאו וכך גם ההכנות לכניסה ללבנון. "ב'מחנות קיץ' היה תגבור של גדוד אחד מביסל"ח. זהו. עכשיו יש לנו את כל צק"ח ביסל"ח, כל יחידות הקומנדו, סיירת חרוב, גדוד נחשון ועוד שניים וחצי גדודים בהגנה. בשבוע הבא חטיבת הנח"ל תגיע לפה עם נגמ"שי ה'איתן', כמו חטיבת ביסל"ח". לדבריו המבצע עוד צפוי להתרחב לכפרים וערים נוספות בצפון השומרון כדי לנטרל את תשתיות הטרור שם.
"אנחנו עושים כל מה שיכולים כדי לצמצם את ההברחות מירדן", הוא מציין, "השתפרנו בשבועות האחרונים ואנחנו גם בעיצומה של הקמת אוגדה שתהיה אחראית על הגזרה. אנחנו משכללים וקולטים הרבה אמצעים כדי להגיע לזה, אבל לא הגענו למצב של אפס הברחות והרמטיות. יש עכשיו לא מעט נשקים ביו"ש, אי אפשר להבטיח שנתפוס כל אחד שיוצא עם נשק ומתכנן פיגוע, אבל עושים את המקסימום כדי למנוע את זה". לאורך כל חודש מרץ יחול צום הרמדאן, ובצה"ל נערכים לשילוב של המתיחות הקבועה בתקופה הזאת יחד עם המבצע בצפון השומרון. "אנחנו מתכוננים לרמדאן", מבהיר הבכיר, "אבל דווקא התאריכים של עסקת החטופים וההסכם בלבנון יקבעו את המדיניות והשקעת המשאבים והסד"כ בפיקוד מרכז".