ועדת שרים לחקיקה אישרה היום (א') את הצעת החוק של סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין – 'חקירת אוכלוסיות מיוחדות', שתחייב נוכחות סנגור בחקירת קטינים או אנשים עם מוגבלות נפשית וכן אנשים עם מוגבלות שכלית, הנחקרים במשטרה כחשודים. מדובר במהלך ראשון בשורה של צעדים שאותם מקדם שר המשפטים במטרה להגן על זכויות חשודים ונאשמים. מטרת המהלך היא לשמור על זכויות חשודים, לצמצם את החשש מגביית הודאות שווא וכן לסייע במימוש זכותן של אוכלוסיות אלו, שהן חלשות יותר, להליך משטרתי ומשפטי הוגן.
הצעת החוק מגיעה לאחר עבודת מטה מעמיקה שנעשתה בשנה האחרונה ביוזמת שר המשפטים לוין, בהובלת מנכ"ל משרד המשפטים ובשיתוף כלל הגורמים הרלוונטיים. מאחר שמדובר בהצעת חוק תקדימית המשנה במידה רבה את אופייה של החקירה הפלילית בישראל, לה עשויות להיות לה השלכות רוחב המחייבות בחינה ושינויים עתידיים, הוחלט לחוקק אותה כהוראת שעה לתקופה של חמש שנים עם אפשרות להארכה, וכן ללוות את היישום שלה במחקר שיבחן את השפעתה.
השר לוין בירך על אישור ההצעה והכריז כי "הצעת החוק החשובה היא בשורה היסטורית לציבור, שתביא לצמצום החשש מהודאות שווא ולשמירה אדוקה יותר על זכויות חשודים. זהו צעד נוסף במדיניות אותה אני מוביל במשרד המשפטים, של שוויון מלא בפני מערכת האכיפה ומערכת המשפט. אני מודה לממלא מקום השר לביטחון לאומי חיים כץ על הנכונות ללכת למהלך החשוב ולצוות המקצועי במשרד המשפטים שעמל רבות על ניסוח ההצעה וקידומה".
ממלא מקום השר לביטחון לאומי, השר חיים כץ, ציין אף הוא כי "מדובר בצעד ראשון ומתבקש שמטרתו לאזן בין המערכת החוקרת לבין החשודים, כפי שמקובל בארה"ב שכל הנחקרים קטינים ובגירים כאחד, רשאים לייצוג במהלך החקירה. בטח כשמדובר בקטינים ישנה חשיבות מיוחדת להגן על זכויותיהם והחוק החדש יבטיח זאת".
מנכ"ל משרד המשפטים, איתמר דוננפלד, הוסיף: "מדובר במהלך היסטורי שלא ניתן להפריז בחשיבותו, שמטרתו להיטיב עם אוכלוסיות הקטינים והאנשים עם מוגבלות נפשית או שכלית ולהבטיח את השמירה על זכויותיהם במקום שהם אינם מוגנים, כפי שכבר קורה כיום במדינות רבות ומתקדמות ברחבי העולם. שילוב סנגור בחקירה יבטיח עבור אוכלוסיות אלה, נגישות מלאה למימוש זכויותיהם ושוויון בפני מערכת האכיפה ומערכת המשפט, במידה והם יידרשו להתייצב בפניה".