ישראל צפויה לנסות לתקוף את תכנית הגרעין של איראן בחודשים הקרובים במתקפה מקדימה, אשר תעכב את תכנית הגרעין של טהראן בשבועות או חודשים לכל היותר, אך עלולה להסלים את המתיחות במזרח התיכון ולהגביר את הסיכון להסלמה אזורית רחבה יותר – כך לפי גורמי מודיעין אמריקאיים.
האזהרות לגבי תקיפה ישראלית אפשרית מופיעות במספר דוחות מודיעין שנערכו בין סיום כהונתו של ממשל ביידן ותחילת ממשלו של דונלד טראמפ. הדוח המקיף ביותר בנושא, שהופק בתחילת ינואר על ידי אגף המודיעין של המטות המשולבים והסוכנות למודיעין צבאי (DIA), קובע כי ישראל צפויה לנסות לתקוף את מתקני הגרעין בפורדו ובנתנז במהלך ששת החודשים הראשונים של 2025.
גורמים אמריקאים בהווה ולשעבר, המכירים את הדוח, מסרו ל"וושינגטון פוסט" כי המסקנות מבוססות על ניתוח תכניותיה של ישראל לאחר התקיפה שביצעה באיראן בסוף אוקטובר, פגיעה אשר החלישה את מערך ההגנה האווירית של איראן והשאירה אותה חשופה למתקפה נוספת. גורמים אלו דיברו בעילום שם בשל הרגישות הגבוהה של המידע.
הממשלה הישראלית, ה-CIA, הסוכנות למודיעין צבאי והמשרד למודיעין לאומי (ODNI) סירבו להגיב. דובר המועצה לביטחון לאומי של הבית הלבן, בריאן יוז, מסר כי הנשיא טראמפ "הבהיר כי לא יאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני".

"בעוד שהוא מעדיף לפתור את הסוגיה האיראנית בדרכי שלום באמצעות משא ומתן, הוא לא ימתין ללא הגבלה אם איראן לא תהיה מוכנה להגיע להסכם – וזה צריך לקרות בקרוב", אמר יוז ל"וושינגטון פוסט". יוז סירב להתייחס ישירות למידע המודיעיני.
האפשרות לתקיפה ישראלית מתקרבת מהווה מבחן מוקדם עבור טראמפ, שהתחייב במהלך קמפיין הבחירות שלו להשיב את השקט ולהפחית את העימותים הצבאיים המשתוללים במזרח התיכון ובאירופה, תוך שהוא מדגיש את תמיכתו האיתנה בישראל.
הדוח הצבאי מפרט שני תרחישים אפשריים לתקיפה, בשניהם ישראל תסתמך על סיוע אמריקאי בצורת תדלוק אווירי וכן מודיעין, סיור וניטור, כך לפי גורמים המכירים את המסמך. תלות זו בארצות הברית – גם במתקפה שעשויה להביא לתוצאות צנועות בלבד – מדגישה את השפעתה של וושינגטון על ההחלטות הצבאיות של ישראל.
שני התרחישים לתקיפה
התרחיש הראשון, המכונה "תקיפה מרחוק" (Standoff Strike), כולל ירי טילים בליסטיים אוויריים (ALBMs) על ידי מטוסי חיל האוויר הישראלי מחוץ למרחב האווירי האיראני.
התרחיש השני, הנחשב למסוכן יותר, נקרא "תקיפה ממגע קרוב" (Stand-in Attack) ובו מטוסי קרב ישראליים יחדרו למרחב האווירי האיראני, יטוסו סמוך לאתרי הגרעין וישליכו פצצות חודרות בונקרים מסוג BLU-109. ממשל טראמפ אישר בשבוע שעבר מכירת ערכות הנחיה לפצצות אלו לישראל ואף העביר על כך דיווח לקונגרס.

להערכת ארה"ב, גם אם ישראל תבצע תקיפה במתקני הגרעין של איראן, במקרה הטוב היא תעכב את פעילותם בחודשים ספורים, ובמקרה הרע – רק בשבועות. גורמים אמריקאים ציינו כי מתקפה כזו אף עלולה להוביל את איראן להאיץ את תהליכי ההעשרה של אורניום לרמה של נשק גרעיני – צעד אשר מהווה קו אדום עבור וושינגטון וירושלים.
המידע על המסגרת הזמנית של שישה חודשים והתרחישים הצבאיים האפשריים טרם פורסם בעבר. עם זאת, ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח ביום רביעי כי ישראל שוקלת תקיפה על איראן במהלך השנה.
גורמים בישראל חולקים על הערכות המודיעין האמריקאיות בנוגע להשפעת תקיפה כזו. לדבריהם, פעולה כזו עשויה לעכב באופן משמעותי יותר את היכולות של טהראן. "זו הייתה נקודת מחלוקת בין המודיעין שלנו להערכות שלהם", אמר גורם אמריקאי לשעבר.
דיונים סוערים בממשל טראמפ
גילוי זה מגיע במקביל לדיון פנימי נרחב בממשל טראמפ בנוגע לאופן השימוש בכוח צבאי במזרח התיכון. טראמפ הקיף את עצמו בצוות ביטחוני מגוון מבחינה אידיאולוגית, הכולל ניצים כמו היועץ לביטחון לאומי מייקל וולטז ושר החוץ מרקו רוביו, תומכים בהימנעות מהתערבות צבאית כמו סגן הנשיא ג'יי.די ואנס ומנהלת המודיעין הלאומי טלסי גברד, וכן "מתעדפים" כמו אלברידג' קולבי, התומכים בהפניית משאבים צבאיים לאסיה כדי להתמודד עם סין.
בסוף ינואר, וולטז רמז כי ייתכן שארה"ב תתמוך בתקיפה ישראלית על איראן. בריאיון ל-CBS אמר: "זה הזמן לקבל החלטות מפתח, ואנו נעשה זאת במהלך החודש הקרוב". "איראן נמצאת על הקרשים," הוסיף בריאיון ל"Face the Nation". "מערכות ההגנה האווירית שלה הושמדו".

טראמפ עצמו התייחס השבוע לסוגיה ואמר: "כולם חושבים שישראל, עם עזרתנו או באישורנו, תלך ותפציץ אותם לחלוטין. אני מעדיף שזה לא יקרה. יש שתי דרכים לעצור אותם: פצצות או מסמך חתום", אמר טראמפ והוסיף: "הייתי מעדיף להגיע להסכם מולם מבלי להפציץ אותם". הצהרותיו של טראמפ, שבאו לאחר חידוש מדיניות "הלחץ המקסימלי" נגד איראן במטרה להפחית את יצוא הנפט שלה לאפס, עוררו זעם בטהראן.
"אלו הצהרות מסוכנות ומסיתות המפרות באופן בוטה את החוק הבינלאומי … אשר אוסר על איומים או שימוש בכוח נגד מדינות ריבוניות", אמר שגריר איראן באו"ם, סעיד עירוואני.
מאבק פנימי במפלגה הרפובליקנית
מדיניות המזרח התיכון היא אחד הנושאים השנויים במחלוקת בקואליציית טראמפ, הכוללת תומכים נלהבים בישראל לצד מתנגדים להתערבות צבאית. האגף הניאו-שמרני של המפלגה הרפובליקנית, השואף להמשך נוכחות צבאית אמריקאית רחבה במזרח התיכון, פועל מאחורי הקלעים נגד גורמים בממשל טראמפ המביעים ספקנות כלפי "מלחמות נצחיות".
בניגוד לתקופת כהונתו הראשונה, בה גישה זו נתקלה בהתנגדות מצד בכירים כמו הרברט מקמאסטר וג'ון בולטון, ממשלו הנוכחי של טראמפ כולל יותר דמויות החולקות את ספקנותו כלפי מעורבות צבאית ממושכת.
נותר לא ברור אם טראמפ יעניק אור ירוק לתקיפה ישראלית. בסוף כהונתו של ביידן, גורמים אמריקאים לא סברו כי איראן החליטה לחתור לנשק גרעיני ולא הבהירו לישראל אם ארה"ב תשתתף במתקפה כזו.
בדוח מודיעיני נוסף של ה-DIA מינואר, לאחר השבעתו של טראמפ, צוין כי ישראל שוקלת תקיפה באיראן השנה, אך הוא הכיל פחות פרטים מאשר הדוח הקודם.