ועידת התביעות מכריזה היום (יום ב') על יוזמה פורצת דרך למתן תמיכה ישירה על ידי הארגון בניצוליהשואה בישראל. ועידת התביעות ומינהל אזרחים ותיקים במשרד הרווחה והביטחון החברתי, מודיעים על תכנית משותפת עבור אוכלוסיית ניצולי השואה בישראל. התכנית פועלת בשיתוף עם רשויות מקומיות ברחבי הארץ אשר יקבלו תקצוב מיוחד מוועידת התביעות לתקנים ייעודיים של עובדים סוציאליים שיפעלו עבור ניצולי השואה בלבד באותן רשויות. הצורך בתקנים ייעודיים עולה במיוחד לנוכח גילם המופלג של ניצולי השואה בישראל ובשל הצורך שלהם בקבלת סיוע במיצוי זכויות והנגשת השירותים והתמיכות להם הם זכאים.
ציונה קניג יאיר, סגנית נשיא ועידת התביעות בישראל: "ועידת התביעות מחויבת באופן מלא לדאוג לכך שזכויותיהם של כלל שורדי השואה בישראל ימוצו, מבלי להשאיר מאחור ולו ניצול אחד. לחלק מהניצולים אין תמיכה של משפחה קרובה, והעובדים הסוציאליים מהווים עבורם משענת חיונית, ומסייעים במתן הטיפול הנחוץ. תכנית פורצת דרך זו כבר רשמה הצלחה בזכות השותפות שלנו עם משרד הרווחה והביטחון החברתי, הרשות לזכויות שורדי השואה, ועם מספר הולך וגדל של רשויות מקומיות בישראל. אנו בוועידת התביעות מממנים שירותים רבים, החל מסלי מזון, ניידות טיפול רפואי, תמיכה בקהילות, ביקורי בית, שירותים פסיכולוגיים, וכלה בתפעול מרכזי יום למבוגרים. לכן, אנו מבקשים לייצר תכנית שתחבר ותעדכן את השורדים, על פי צרכיהם לשירותים הקיימים, ומתקצבים זאת בהתאם".
תפקיד העובדים הסוציאליים במסגרת התכנית הוא לספק מענה בכמה מישורים: לבצע מיפוי של אוכלוסיית ניצולי השואה ברשויות המקומיות, לאתר ניצולי שואה שאינם מוכרים במחלקה לשירותים חברתיים, להעריך את צרכיהם, להבטיח להם גישה לכל הזכויות וההטבות ולפעול לחיזוק והרחבת כלל המענים לניצולי השואה ברשות המקומית. כחלק מהתכנית, הרשויות המקומיות יוכלו להעסיק גם בוגרי תואר שני במקצוע הגרנטולוגיה (חקר הזקנה) ועובדי סמך המסייעים לעובדים הסוציאליים ברשויות.
יריב מן, סמנכ"ל בכיר וראש מינהל אזרחים ותיקים במשרד הרווחה והביטחון החברתי: "הפרויקט המשותף עם ועידת התביעות הוא שלב נוסף בפיתוח השירותים שאנו נותנים לשורדי השואה בישראל. שורדי השואה מראים לנו בכל יום מהי עוצמת רוחו של האדם ומהווים את הבסיס האיתן לרוחה של החברה הישראלית. מנהל אזרחים ותיקים במשרד הרווחה פועל באופן יומי על מנת להקנות להם איכות חיים טובה ובריאה".
כשגילם הממוצע של ניצולי השואה בישראל עומד על 87, צרכיהם הבריאותיים והסוציאליים הולכים וגוברים ומשתנים מיום ליום. התכנית מספקת מענה הוליסטי ואישי לניצולי השואה הכולל עזרה במיצוי זכויות מול הרשויות, חיבור לשירותים תומכים, חיבור למסגרת קהילתית-מקומית, או שילוב בתכנית חלופית לניצולים מרותקי בית. בנוסף, התכנית נועדה לספק אוזן קשבת ותמיכה נפשית בייחוד לאור גילם המתקדם של הניצולים, ובפרט על רקע אירועי המלחמה המתמשכת והמצב הביטחוני בישראל.
התכנית החלה לפעול לאחרונה בתקצוב של כ-14 מיליון ש"ח בכ-20 רשויות, בהן: כרמיאל, רמלה, באר שבע, חדרה, נתניה, מועצה אזורית אשכול, שדרות, אופקים, נתיבות, מועצה אזורית עמק יזרעאל, ועתידה להתרחב לכ-23 רשויות נוספות בתקופה הקרובה, ומספקת מענה ל כ-25 אלף ניצולי שואה.
בימים אלה פועלים העובדים הסוציאליים לסייע לניצולי השואה ברחבי הארץ ברישום למערכת "פנים", מערכת מאובטחת המופעלת על ידי ועידת התביעות המאפשרת רישום מהיר למערכת דיגיטלית. מאז השקת "פנים" בישראל, נרשמה הצלחה באחוזי הרישום העומדים לאחר חמישה שבועות בלבד, על כ-63% מניצולי השואה שמקבלים קצבה באופן קבוע – מספר שיא בהשוואה למדינות אחרות בהן הוטמעה מערכת "פנים".
גרג שניידר, סגן נשיא לוועידת התביעות העולמית: "אנו מחויבים להמשיך לדאוג לניצולי השואה. בנוסף להתייחסות לצרכים יומיומיים הייחודיים של ניצולי השואה, התכנית מאפשרת לנו להבין טוב יותר את צרכיהם ולספק להם תמיכה מותאמת אישית. כרגע, אנו שמים דגש על סיוע באמצעות מערכת פנים – תהליך אישור שנתי ששיעור של כשני שליש מכלל שורדי השואה שחיים בישראל כבר ביצעו. זוהי רק דוגמא אחת מני רבות לסוגיות שבהן אנו מסייעים לניצולים באמצעות עובדים סוציאליים ייעודיים".
השגרירה קולט אביטל, יושבת-ראש מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל וחברת הנהלת ועידת התביעות הוסיפה, "בכוונתנו להבטיח ולוודא שכל אחד משורדי השואה יקבל את הפתרון הנכון עבורו. הפרויקט משרת את מטרתנו להקל על חייהם של הניצולים".