למעט חמשת המוצבים החדשים שהוקמו לאחרונה בדרום לבנון, צה"ל יצא מחר (ג') מארץ הארזים אחרי ארבעה חודשים וחצי.
בשבועות האחרונים, מאז נחתם ההסכם והתמרון פסק, בפיקוד צפון ביצעו סדרת פעילויות משמעותיות מאוד במטרה לסרוק את ולהסיר את כל האיומים במרחב הגדר, וישנם מקומות בהם הגיעו גם לשמונה קילומטרים מהגדר, כאשר רק אתמול הושמדה תשתית תת-קרקעית בכפר שובא שבהר דב.
בצה"ל אומרים כי המרחב סמוך הגבול נקי באחוזים גבוהים מאוד מאמצעי לחימה ותשתיות טרור. בימים האחרונים הכוחות והחטיבות המרחביות עוסקות בארגון המרחב ובהכנת השטח למציאות החדשה שמאפשרות את חיזוק ההגנה ומצמצמות את החיכוך עם האוכלוסייה בדרום לבנון.
מעבר לכך, כוחות פיקוד צפון נערכים בקו הגבול בצורה חזקה, ועם יכולות איסוף ותצפית משמעותיים. מעבר לחמישה שבדרום לבנון, הוקמו מוצבים נוספים בין כל יישוב ישראלי לגבול, שיספקו מענה הגנתי חזק יותר מבעבר. גם יכולות האיסוף לאורך הגבול חוזקו באמצעי מכ"ם ותצפיות והסד"כ היום גדול ומשמעותי פי שלושה ממה שהיה בגזרה ערב המלחמה.
עוד נושא שבצה"ל חיזקו בשבועות האחרונים הוא העובדה מול מנגנון האכיפה האמריקני-צרפתי. בתחילה צה"ל אכף את כל ההפרות בעצמו והרחיק את חיזבאללה גם במקומות שלא תימרנו בהם, אבל לאט לאט (ועם הרבה תלונות מצד לבנון) המנגנון החל לעבוד יותר טוב וצבא לבנון הפך ליעיל יותר ועשה פעולות שלא עשה מעולם, כמו תפיסת אמל"ח בדרום לבנון והפעולות בביירות ובגבול סוריה. נכון שבישראל היו רוצים צל"ב יותר מהיר ופעלתני מול חיזבאללה, אבל מדובר בתמונות שלפני שנה היו נחשבות לדמיוניות.
יחד עם זאת מבהירים בצה"ל שהם לא נשענים על האכיפה של צבא לבנון ולכן במקומות שצל"ב לא פועל או שמדובר בחלון זמנים קצר שיכול להיסגר, בצה"ל לא יפספסו את ההזדמנות ויתקפו מיידית. זוהי הסיבה לתקיפה של לא מעט פעילים, תשתיות ואמל"ח בלבנון. "זה חלק מהבנה הברורה שמדובר בהגנה של מדינת ישראל ואנחנו נחושים להמשיך את זה", אומרים בצה"ל.
כל המהלכים נעשים בתיאום מלא עם האמריקנים, להם יש נציגות בביירות, כאשר קיים קשר טוב בין הנציגים שם למקביליהם בישראל. בצה"ל אומרים כי ההסכם נחתם לשנים קדימה ותקופת היישום היא כדי לראות שזה עובד. כעת המטרה היא לחזק ולשפר את זה לאורך הזמן ולאור השינויים במרחב.
בימים הקרובים צפויים לחזור עשרות אלפי תושבי דרום לבנון לכפרים שלהם ולמצוא שרוב מוחלט של הבתים הרוסים וכך גם התשתיות הציבוריות. בצה"ל צופים הפגנות במרחב, אך מבהירים שיאכפו בחדות כל התקרבות לגבול ולא יספגו הפרות סדר מול הגדר.
לא מעט מתושבי דרום לבנון הם פעילי חיזבאללה, החשש מפני הגעתם לאזור הוא לא מיידי כי השיקום של הכפרים ייארך חודשים ואף שנים. כמו כן, בצה"ל מעריכים שיהיו לא מעט דגלי חיזבאללה בכפרים שינסו ליצור תמונה של חזרה לשגרה, ומדגישים כי לא יפעלו נגד זה, אך לגבי כל אמצעי תצפית ומצלמות כאלה ואחרות במרחב כפי שהיה טרום המלחמה הם יפעלו בנחישות. כרגע אין יכולות כאלה במרחב.
בצה"ל הדגישו כי חיזקו את יכולות האיסוף כדי לוודא שהם יכולים לאתר ולהפריד בין התושבים התמימים לפעילי חיזבאללה. חלק מהשיפורים במרחב נעשו כלמידה וכהפקת לקחים מ-7 באוקטובר. כך נבנו קווי הגנה, כוחות העתודה חוזקו ונוצרו קווי איסוף אחוריים.
במקביל לחזית בלבנון, בצה"ל ממשיכים להיערך גם במרחב החיץ בסוריה, עושים הרבה פעילויות מבצעיות במרחב בעיקר כדי למגר את יכולות הצבא הסורי שנותרו, זאת בזכות חופש הפעולה הגדול. כמו כן, בצה"ל משתדלים לפעול בצורה חיובית גם מול האוכלוסייה הסורית במקום ואף משפרים את איכות חייהם כדי לא ליצור התנגדות.
המוצב הצה"לי הראשון שיישאר בדרום לבנון נמצא על רכס הסולם הלבנוני מעל שלומי והוא המוצב המערבי ביותר שיוקם בשטח לבנון, שתפקידו לחזק את מרחב האבטחה מול ואדי קטעיה ואת ההגנה על שלומי. בנוסף, הוא ישקיף לכיוון הים והרכס השיעי מצפון, ונמצא ב"הדדיות" עם מוצב חדש שנבנה בפאתי שלומי.
המוצב השני נמצא 12 ק"מ משם, על ג'בל בלאט, שמוכר יותר בשם "מוצב כרכום" מימי תקופת רצועת הביטחון, שספג יותר פצצות מרגמה מכל מוצב אחר. הוא ממוקם מול מושב זרעית ותפקידו להגן על המרחב בינו לבין שתולה. כמו כן, גם לאבטח לכיוון הכפרים זיבקין עייתא א-שעב וצלחאני.
המוצב השלישי הוקם ברכס שמול אביבים ומלכיה, והוא צופה לכיוון הסלוקי והכפרים עיתרון ובינת ג'בל.
המוצב הרביעי נמצא מעל קיבוץ מרגליות, בסמוך למוצבי יוניפי"ל וצל"ב, והוא יחזק את ההגנה על רכס רמים.
המוצב החמישי שהציר אליו קצת יותר ארוך מלשאר המוצבים נמצא על רכס החממיס, והוא ייצור אבטחה משמעותית לאצבע הגליל ומטולה ויגן מפני אזור אל ח'יאם.