עם הפסקת האש בגזרות עזה ולבנון, נראה כי הגזרה בה מתנהלת הפעילות המבצעית האינטנסיבית ביותר היא ביהודה ושומרון במסגרת מבצע "חומת ברזל". למרות זאת, חיילי המילואים בחטיבות המרחביות ביו"ש, שכבר עשו מאות ימי מילואים השנה, וממשיכים גם היום במעצרים ופעילויות מבצעיות בכפרים הפלסטינים העוינים, מאבטחים את הצירים ודואגים לשימור השקט עבור התושבים, מעלים טענות רבות בנוגע ליחס הגרוע שהם מקבלים מצה"ל.
מעדויות שהגיעו למקור ראשון עולות מספר טענות: ראשית, את הגדודים המרחביים מאיישים חיילי מילואים שבשירותם הסדיר שירתו בכל חטיבות החי"ר כמו גולני, גבעתי, נח"ל וצנחנים, אך מסיבות שונות הופרדו מחבריהם שהמשיכו לחטיבות המתמרנות. בשל העובדה שהם משובצים ביחידות מרחביות, הם אינם יכולים לעשות משימות מחוץ לגזרות אלה, זאת בניגוד לחטיבות המתמרנות שיכולות לפעול בדרום, בצפון ובאיו"ש, כפי שראינו במהלך המלחמה. לטענתם, הם רוצים להשתתף בתמרון, לקחת חלק במשימות המשמעותיות יותר שיש ולא "לתפוס קו" בגזרות המשניות כמו בקעת הירדן, עציון ובנימין.

טענה שנייה שהגיעה לידינו נוגעת לציוד שמקבלים לוחמי המילואים ביחידות המרחביות. רובם מסתובבים עם כוונות ברזל בלבד, וללא כוונות מתקדמות, אין רחפנים ומקלעי נגב בודדים ונשקי הצלפים והקלעים מיושנים ולא ראויים לפעילויות, ויש מחסור חמור בהקצאות התחמושת לאימונים. בנוסף, אין רכבים מתאימים לסיורים, ולא מעט פעמים משתמשים ברכבים פרטיים.
הטענה השלישית נוגעת לסוגיית כוח האדם. עוד לפני המלחמה היו אימונים רק פעם בשנתיים-שלוש, וכעת נראה שהמצב לא ישתפר. אין אישור לצרף חיילים חדשים ליחידות, למרות המחסור והרצון להקל מעט בעומס על הלוחמים, וכעת התווספה גם סוגיית ימי ההתארגנות.
לכל לוחם מילואים מגיע בסוף שירות המילואים שלו מספר ימים שנקראת "ימי התארגנות", אותם הוא מקבל אחרי שכבר השתחרר מהתעסוקה המבצעית, ומטרתם היא לאפשר חזרה מדורגת יותר לאזרחות ולשגרה. בסבב הנוכחי, הופתעו לוחמי היחידות המרחביות לגלות שחבריהם מהיחידות המתמרנות, מקבלים עבור אותה תקופה מילואים עוד שני ימי התארגנות, זאת בלי קשר למשימות בשטח אלא רק כי הם מוגדרים כחטיבה מתמרנת.
כך למשל, בסבבי המילואים בשנה הקרובה שצפויים להימשך יותר מ-57 ימים, אותם לוחמים בחטיבות המרחביות, מוגדרים כ"הגנה" ולכן יקבלו שבעה ימי התארגנות בלבד. לעומתם, חטיבות "מתמרנות" יקבלו תשעה ימים.

לפי חיילי המילואים, מדובר בפגיעה קשה במורל, מאחר והם עושים אותן משימות, עכשיו כשכבר אין תמרון בעזה או בלבנון, הם משלמים מחיר כבד על שירות המילואים הארוך, לא זוכים לציוד איכותי כמו שאר החטיבות המתמרנות וכעת גם מופלים לרעה במספר ימי ההתארגנות.
גורמים בצה"ל הופתעו מהטענות על פערי הציוד וציינו כי לא הגיעו אליהם תלונות בנושא מחיילי המילואים לאורך המלחמה וכל המשימות המבצעיות התבצעו בצורה הטובה ביותר – מאות המחבלים שחוסלו בשנה האחרונה מעידים על כך. בכל מקרה הוסיפו בצה"ל כי ההחלטה לתת ציוד איכותי יותר לחטיבות המתמרנות נובעת מסדרי עדיפויות, וכי ישנה תכנית להצטייד בציוד איכותי יותר.
תגובת דובר צה"ל: גדודי המילואים המרחביים פועלים בגזרת יהודה ושומרון מתחילת המלחמה במסירות ובמקצועיות. לאחר שביצעו אימוני כשירות. מתוקף היותם תחת פיקוד החטיבות המרחביות באיו״ש, משימתם מוגדרת על פי צורך מבצעי תחת החטיבות. ככל שיעלו פערים בציוד, הם יטופלו כמקובל. צה״ל מוקיר את משרתי המילואים ומעריך את פועלם".