דווקא באחת השנים הקשות ביותר למדינת ישראל נרשמת עליה משמעותית במספר עורכי הדין העולים לישראל ומסיבים את הקריירה המשפטית שלהם לארץ. בעוד ענפים רבים במשק חווים "בריחת מוחות" כמו ענף ההייטק והרפואה, הענף המשפטי דווקא מציג עלייה משמעותית במספר עורכי הדין הבוחרים לעלות לישראל ולהעתיק אליה את מרכז הכובד של הקריירה המשפטית שלהם. בעוד שבשנת 2023 עלו כ-27 עורכי דין, בשנת 2024 עלו כ-49. כמעט פי 2. מדובר בחלק ממגמה רחבה יותר, כאשר בחמש השנים האחרונות עלו לישראל 257 עורכי דין מתחת לגיל 67, כשהשיא נרשם בשנת 2021 עם 64 עורכי דין וזאת בשל המתיחות שגברה בין רוסיה לאוקראינה.
ג'רמי לוסטמן, שותף וראש קבוצת DLA Piper ישראל, משוכנע שמדובר כבר בתופעה. רק החודש, הוביל לוסטמן כנס ייחודי בניו יורק, שמשך 75 משתתפים מבכירי המשק הישראלי ואיחד את פירמות עורכי הדין המובילים בישראל וחברות טכנולוגיה ישראליות מובילות. לדבריו, מדובר בהזרמת הון אנושי חדש למערכת המשפט הישראלית; עורכי הדין מביאים איתם ניסיון בינלאומי, קשרים עסקיים, והבנה מעמיקה של השוק האמריקאי.
"זו אכן תופעה", קובע לוסטרמן. "בסופו של דבר, אם מחברים את מספר העולים החדשים בחמש השנים האחרונות, מדובר בכמות משמעותית. אם נבחן את כמות הישראלים שעוזבים לארה"ב בכל קיץ כדי לעבוד שם בהייטק, נראה כמות מצטברת משמעותית. אז אני לא הייתי מסתכל על זה רק במובן של 'כמה עברו הקיץ?' או 'כמה עברו בשנה שעברה?'. הדרך לעלייה עבור הרבה משפחות היא תהליך של כמה שנים שכוללת מחשבה על המיקום, ועל הקריירה ומקור הפרנסה, ועל הילדים. אם מסתכלים על כלל אנשי המקצוע שממשיכים לעלות לישראל בכל שנה, קהילת העולים בארץ היא תופעה אדירה. לכן בעיניי, הרבה מזה קשור לקידום השיח וליכולת לעזור לעולים לחשוב על ההזדמנויות שיש כאן."
האם עורכי הדין האלו פעילים בשוק המקומי, או שהם בעיקר מייצגים חברות מקומיות בחו"ל ועובדים מול חברות בחו"ל ומערכות משפט בחו"ל?
"זה משולב. יש את אלו שעולים לישראל ומצטרפים כעובדים בחברות. כך, הם מסייעים לחברות ישראליות, הן בארץ והן בזירה הבינלאומית. יש כאלה שמייצגים משרדי עורכי דין זרים כאן בישראל וכך מסייעים ללקוחות ישראליים בחו"ל. משרדי עורכי דין ישראליים מגלים יותר ויותר את היתרון שבהעסקת עורכי דין עם הכשרה מחו"ל. כך למשל, אם אתה עורך דין אמריקאי שמתמחה בנדל"ן, אתה יכול להצטרף לאחד המשרדים הישראליים שיש להם הרבה לקוחות בתחום שרוצים לעשות עסקים בארה"ב. לך יש אפשרות להיות מעורב בתהליך ולמשרד זה מהווה יתרון משמעותי".

השפה לא יוצרת מחסום משמעותי?
"היום הרבה פחות מפעם. לפחות בכל הקשור לעריכת דין, רוב התקשורת, הפרויקטים והמסמכים הם באנגלית. יותר ויותר משרדי עורכי דין ישראליים מזהים את הערך בהעסקת עורכי דין דוברי אנגלית, גם מהסיבה שהם רוצים להיות מעורבים יותר בפרויקטים ובעסקאות בינלאומיות. אז הם בהחלט מעריכים עורכי דין דוברי אנגלית ברמה גבוהה. תמיד טוב וחשוב ללמוד עברית כשאתה עולה לארץ, אבל אני חושב שכדי להצליח כאן כעורך דין, אם העבודה שלך קשורה לתחום הבינלאומי – אז אנגלית היא יתרון עצום. לא רק שמסתדרים איתה – היא ממש נכס משמעותי."
במקביל למלחמה בישראל, מה כל כך אטרקטיבי בארץ?
"אני חושב שבמובנים מסוימים זה מאתגר, בגלל המלחמה. אבל זה שיש מלחמה לא אומר שישראל זה מקום פחות בטוח. אנחנו רואים עוד ועוד עולים שמגיעים, זה רק מחזק את התחושה שזה הבית של העם היהודי. אם מחברים את זה עם רמת האנטישמיות שעולה בחו"ל, אני חושב שזה רגע של התפכחות עבור הרבה יהודים אנגלוסכסיים באמריקה. זה גורם להם לשאול את עצמם – איפה המקום שלהם? מה שקורה עם האנטישמיות בקמפוסים, פשעי השנאה בארה"ב ובאירופה. אני לא חושב שיהודים באירופה ובאמריקה מרגישים מאוד בטוחים. אני לא חושב שאלה מקומות בטוחים מאוד ליהודים כרגע. ברור שיש תקופות קשות יותר, והשנה האחרונה הייתה מאתגרת במיוחד, אבל אם תשאל כל עולה אם הוא שמח להיות פה או שהוא מעדיף לחזור לארה"ב – בתחושה שלי רוב האנשים יגידו 'אנחנו מאושרים שאנחנו כאן'; 'אנחנו מרגישים שזה הבית שלנו. זוהי המולדת שלנו'. ואני מאמין בזה בלב שלם. אני לא חושב שאנשים רואים בזה סיכון לקריירה שלהם. בארה"ב יש לחץ עצום כי המחיה מאוד יקרה, אז גם בלי קשר למלחמה, הרבה אנשים כבר שנים מנסים לעשות את השינוי הזה שישראל מאפשרת משום שיוקר המחיה כאן, יחסית לארה"ב, נמוך בהרבה."

איך כח האדם הייחודי הזה ישפיע על הענף כולו?
"אני חושב שזה כבר משפיע. לפני 15 שנה, כשאני עליתי לארץ, הרבה פחות חברות העסיקו עורכי דין עולים חדשים. אני מרגיש שזה משתנה באופן משמעותי והסיבה לכך היא שזו הייתה הצלחה והרעיון נעשה יותר הגיוני. למעשה, בכל אחד מהמשרדים הגדולים בארץ יש היום עורכי דין עולים חדשים וזה בהחלט תורם לכך שהמגמה תימשך. כמו כן, יותר ויותר משרדי עורכי דין זרים פועלים בישראל ופותחים כאן מחלקות ייעודיות לשוק הישראלי. זה צעד שפתח הרבה דלתות עבור עורכי דין זרים שרוצים לחיות ולעבוד כאן. בנוסף, חברות טכנולוגיה גדולות מבצעות יותר ויותר מהעבודה שלהן בחו"ל ומבצעות עסקים בזירה הבינלאומית, ומבחינתן, שילוב עורכי דין זרים בצוותים שלהן הוא נכס משמעותי."
DLA Piper היא אחת מפירמות עריכת הדין הגדולות בעולם, המעסיקה כמעט 5,000 עורכי דין מ־50 מדינות, בהן ישראל. בין הלקוחות ניתן למנות חברות רבות ומהבולטות בעולם בהן סטארט־אפים חדשניים ויותר ממחצית מ־Fortune 250. בישראל, הפירמה פעילה משנת 2012, מנוהלת על-ידי עו"ד ג'רמי לוסטמן, ומייעצת לכ־200 לקוחות ישראלים, גופים מוסדיים וחברות פרטיות בנוגע לעסקות בחו"ל בהיקפים של מיליארדי דולרים.